Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Ocena stanu używanego Sigma 18-50 2.8 DC EX

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: Ocena stanu używanego Sigma 18-50 2.8 DC EX

Cytat Zamieszczone przez wraq Zobacz posta
    Czytałem, że po prostu obiektyw jest zbyt wiekowy względem puszki, ale czy w takiej sytuacji af nie powinien ogóle kręcić obiektywem? U mnie wygląda to tak, że szuka ostrości ale po prostu w nią nie trafia (czasem sygnalizuje to czerwonym kwadratem, a czasem uważa, że jest ok bo świeci na zielono. To wada obiektywu czy po prostu "ten typ tak ma"?
    To dobrze wyczytałeś. Mogę napisać z własnego doświadczenia iż np. EF 135mm f/2.8 Soft Focus (1987-1997?) podpięty pod EOS 5DS (2015) też wykazuje podobne objawy w trybie Live View nie ma natomiast żadnych problemów (poza szybkością potwierdzania ostrości) w trybie ostrzenia za pomocą wizjera optycznego.

Co do testu ostrości tej Sigmy.

Zbuduj sobie coś takiego Squit Photo - link z plikiem *.pdf jest pod zdjęciem.

Tu już się celuje na wprost więc plansza powinna być wypoziomowana i tak samo aparat względem niej czyli wypadałoby mieć poziomicę pod ręką.

Weź zrób ze dwa zdjęcia dla każdej ze skrajnych ogniskowych. Czyli dla 18mm na f/2.8 i f/5.6 i dla 50mm na f/2.8 i f/5.6

Zalecana odległość wykonywania zdjęć testowych to 50 x ogniskowa czyli dla 50mm będzie to 250cm a dla 18mm będzie to 90cm.

Jak na obydwu wartościach przysłon będzie widać że nie jest wszędzie na linijce równo i/lub jest równo ale mydli tak że jest to dla Ciebie kompletnie nie akceptowalne to odsyłaj ten obiektyw i niech Tobie sprzedawca oddaje pieniądze.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 27-03-2016 o 23:18

Uprawnienia umieszczania postów