Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Filtr szary (porada ?)

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar ttoffi
    Miasto
    Łomianki i Jędrzejów

Domyślnie Filtr szary (porada ?)

Witajcie koledzy , wiem ze temat był wałkowany ale pytanko mam w jaki sposób na filtrze typu Fader ND ustawić czas naswietlania.Z tego co zobaczyłem to oprócz kreseczek na pierścieniu nie ma podanej wartości filtra.rozumie ze trzeba liczyć te malutenienienienkie kreseczki lub metoda prób i błędów.
    A czy możecie polecić jakis dobry filtr ktory nie kosztuje majątku. Wiem ze Fader to taki kompromis ale pomyslalem ze na początek wystarczy aby zobaczyc o co biega i jakiej gęstości filtra najcześciej bede używał. A dodatkowo pewnie i tak zakupie ND 1000 aby uzyskać długi czas naświetlania. Dzieki za podpowiedzi i wyrozumiałość za odgrzany temat

Domyślnie Odp: Filtr szary (porada ?)

Z faderem nie miałem do czynienia, ale polecam Hoye pro ND1000

Początki nałogu

ja także polecam Hoya ProND...ja posiadam 500
    R + C 50 1.8 STM + C 17-40 + C 70-200 f/4 + CDN.
    https://www.facebook.com/dawidzawilafotografia

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Czas naświetlania ustawiasz normalnie, używając pomiaru wewnętrznego światłomierza,
    chyba że czas przekroczy kilkadziesiąt sekund, wtedy wprowadzasz poprawki.
    Testowałem kilka faderów i w mojej opinii one są neutralne do 5EV, później wprowadzają zafarb, czasem znaczny.
    Powyżej 5EV używam gęstych ND.

Prawdopodobnie jedna kreseczka, to spadek jasności o 1EV.
    Nie wiem o jakiej firmie mówisz, ale w markowych masz podany przybliżony spadek EV w przysłonach.

Ps. Fader to nie kompromis, to podstawa np. przy filmowaniu.
    Ostatnio edytowane przez Mamrot ; 22-03-2016 o 13:02

Dopiero zaczyna Awatar ttoffi
    Miasto
    Łomianki i Jędrzejów

a czy znacie moze jakąś stronke gdzie sa zdjęcia z uzyciem filtrów szarych i opisem jaki czas przysona itd..
    Ja szukam juz jakiś czas i cieżko coś znależć. Albo jestem słaby w szukaniu

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez ttoffi Zobacz posta
    a czy znacie moze jakąś stronke gdzie sa zdjęcia z uzyciem filtrów szarych i opisem jaki czas przysona itd..
    Ja szukam juz jakiś czas i cieżko coś znależć. Albo jestem słaby w szukaniu
    Ja to robie tak:

Ustalam normalna expozycje (bez filtra), nastepnie w exposure calculator (apka na androida) podaje iso, f-number, shutter speed i wybieram ile stopow swiatla odcinam z LS Lee mam 6.

Apka oblicza ile powinienem naswietlac klatke i tego sie trzymam. Lee dodaje tez mala sciage z czasami ale wole aplikacje na tel.

Uzależniony Awatar italy

Nie ma nic lepszego niż nauka na własnych błędach.Idź w teren,porób zdjęcia na różnych ustawieniach, jak chcesz to sobie zapisuj.Potem w domu już spokojnie porównaj i wyciąg wnioski.2-3 wyjścia takie i dojdziesz do tego co i jak, A to najlepsza szkoła.

Bywalec Awatar chrisNI
    Miasto
    Newry

Tanie faddery przy większym przyciemnieniu dajá opròcz zafarbu efekt tzw. Śruby okrętowej lub tworzy się 8 mka. Mòj pierwszy fadder zaliczył kosz a obecnie ktòry posiadam to HiTech MultiStop dajácy 1-10 stopni przyciemnienia. Polecam ròwnież LCW mkII sá wykonane ze szkła schott. Co do aplikacji to polecam 1. ND Exposure, 2.Photographer's Tools, 3. ND Filter-Calc

Zrob sobie zdjecia bialej sciany bez filtra, ustaw czas i przyslone manulanie ale tak jak doradza swiatlomierz. Potem z filtrem - tak zmianiaj czas aby miec taka sama jasnosc. Zapisz sobie ktora kreska to jaka zmiana EV. Na przyszlosc bedziesz wiedzial - o ile nie masz oznaczonego jak na focie powyzej. Zreszta do poki nie robisz jakichs dziwnych rzeczy w stylu bardzo dluga ekspozycja to zaufaj swiatlomierzowi... Na poczatek wystarczy... Hmm zobacz jeszcze jak bedzie Tobie af dzialal... tu tez moze byc roznie... Zeby nie bylo zdziwienia jak sciemnisz na maksa...
    Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez chrisNI Zobacz posta
    Tanie faddery przy większym przyciemnieniu dajá opròcz zafarbu efekt tzw. Śruby okrętowej lub tworzy się 8 mka. Mòj pierwszy fadder zaliczył kosz a obecnie ktòry posiadam to HiTech MultiStop dajácy 1-10 stopni przyciemnienia. Polecam ròwnież LCW mkII sá wykonane ze szkła schott. Co do aplikacji to polecam 1. ND Exposure, 2.Photographer's Tools, 3. ND Filter-Calc
    Taniosc nie ma znaczenia. To jest kwestia praw fizyki, tego sie nie przeskoczy.

LCW mialem, to bylo ok, ale bez szalenstw. Optycznie to nie ma prawa byc wysokiej klasy (chocby skaly sra*y dwa polary mysza psuc jakosc) - od okolo 50mm widac spadek rozdzielczosci, a powyzej 100mm jest to nieakceptowalne. Dotyczy kazdego fadera.

LCW tez kolory mocno psuje (zbyt mocne tlumienie skrajow spektrum), przez co zdjecia traca zywy blekit i magente. Nie mam porownania z innymi faderami, moze to sie innym producentom udalo lepiej

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów