Przy tych obiektywach az sie prosi o 5D. I to rzeczywiscie cos zmieni bo zmiana cropa 550D na cropa 50D do jakosci zdjec nic nie wniesie. No ale zona i tak na pewno sie nie zgodzi wiec nie ma o czym gadac.
Przy tych obiektywach az sie prosi o 5D. I to rzeczywiscie cos zmieni bo zmiana cropa 550D na cropa 50D do jakosci zdjec nic nie wniesie. No ale zona i tak na pewno sie nie zgodzi wiec nie ma o czym gadac.
Żona ugłaskana i dopieszczona
Teraz szukam puszki.
Postanowiłem sprzedać 550d + 18-135
Później dokupię jakieś szerokie szkło
A co myślicie o 5D mk1?
Wiem, ze to FF
--- Kolejny post ---
http://olx.pl/oferta/canon-50d-jak-nowy-6-tys-zdjec-torba-karta-CID99-IDeo8QJ.html#9b308add98
Ostatnio edytowane przez lookasf ; 24-03-2016 o 13:13
Odpowiedz sobie na pytanie co zyskasz wymieniajac 550D na 50D. Albo inaczej, co ma 50D czego brakuje Ci w 550D. Bo okreslenie "wieksze mozliwosci" to wszystko i zarazem nic.
Lepszy af, dodatkowy LCD, możliwość ustawienia temperatury w Kelwinach, lepsza obudowa. Nie wiem jak dokładnie ma sie sprawa ze sterowaniem lampami.
Lepszy AF do manualnych obiektywow ktore posiadasz? Ustawianie temperatury w Kelvinach przy tylu dostepnych presetach jest raczej zbedne. Lepsza ale i wieksza obudowa to zarowno plus i minus, mi sie juz znudzilo noszenie torby z duzymi korpusami i duzymi obiektywami. Dodatkowe kolko z tylu przydatna rzecz o ile wiesz jak z niego korzystac. 50D potrafi sterowac ustawieniami lampy zalozonej na korpusie ale co za różnica ustawiac w korpusie czy w lampie? Jesli brac pod uwage wymienione przez Ciebie cechy to 5D wypada slabo. Owszem, obudowa najlepsza ze wszystkich, jest drugi LCD ale tylny LCD slabej jakosci, AF nie powala, brak liveview i sterowania lampa. Ma jeden plus mianowicie jakosc obrazu ale tej cechy nie wymieniles wiec nie wiem czy jest istotna.
Może tak.
Chciałbym popstrykać inna puszką [w rozsądnej cenie]
Wiem, że rozsądna cena nie podniesie mi jakości zdjęć
Myślę, że nie stracę wiele jeśli przesiądę się na 50-tkę
Co do manualnych szkieł AF nie ma nic do rzeczy.
Ale kiedyś szkła z AF będę miał więc i się przyda
Dodatkowy scroll pomaga w regulowaniu przesłoną
Większy korpus nie sprawia mi problemu [przecież nie jest dwa razy większy]
Ostatnio edytowane przez lookasf ; 24-03-2016 o 17:13
Zyskasz bardzo dobrą ergonomię, mikroregulację, magnezową obudowę, podobnej jakości obrazek. Fotografowanie na pewno będzie przyjemniejsze. 5D mkI, to kusząca możliwość. Zyskasz lepszy obrazek, niestety gorszy AF, mniejsza rozdzielczość.
C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L
Uciekł mi dzisiaj 50D z przebiegiem 6tys. kłapnięcie. Będę szukał jeszcze czegoś fajnego. Na FF mnie póki co nie stać. Mam na myśli coś sensownego.
Apetyt rośnie w trakcie jedzenia
Po oględzinach rynku zmieniła mi się koncepcja
Mój canon idzie razem z 18-135 za 1400
No i tak myślę czy warto się interesować 5d MK1?
W grę wchodzi jeszcze 60D
To nie jest sprzęt do zarabiania tylko do zabawy
Zdjęcia rodzinne, wypad z kolegą szukać wrażeń.
Jakieś sugestie, propozycję?
Dzięki
przecież nie kupuj 50d- bedziesz miał to samo cropowe body z inna obudowa. Do spokojnego cykania to 5d. Jeśli szybkość ważna to juz prędzej 7d niż 50d. Do 2 tyś z pewnością coś fajnego znajdziesz. Poza tym nie bałbym się przebiegu 50-80 tyś w np 50d, chyba że zamierzasz robić kilkadziesiąt tysięcy zdjęć rocznie.