Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: Nowy szeroki kąt , Irix 15mm/2,4

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie Odp: Nowy szeroki kąt , Irix 15mm/2,4

Ciekawe jak wypadnie porównanie z Samyangiem 14/28.
    Na pewno Irix ma dystorsję lepiej skorygowaną, bo widać to w teście.
    Wąsy Samyanga można teraz bez problemów skorygować - nawet tracąc nieco z kąta widzenia wyjdzie akurat te 15mm.

Gabarytowo to Samyang z tego co widzę jest dużo mniejszy i poręczniejszy. Nie ma jakiegoś porównania na obecną chwilę.

Irix na styki - nie wiem czy ma sterowanie przysłoną z aparatu czy tylko info do exifa wrzuca o uzytej przysłonie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

No i można używać filtrów.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta

Irix na styki - nie wiem czy ma sterowanie przysłoną z aparatu czy tylko info do exifa wrzuca o uzytej przysłonie.
    No ale czym by się tę przysłonę w nim ustawiało????
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Przysłona ustawiana z poziomu aparatu, w wielu miejscach w sieci to piszą.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

mógłby się kto z Krakowa przejść i pomacać...
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie
    Miasto

Witek 15 września 2016, 05:10

Budowa i jakość wykonania *****
    Własności optyczne *****
    Jakość / cena *****
    Ocena ogólna *****

IP 89.231.x.x
    Użytkuje od: 1 mies.
    Cena zakupu: 1775
    Wykorzystanie: Półprofesjonalne

Wady: Kupiłem go trzy dni temu (pierwszego dnia, gdy ruszyła sprzedaż w Polsce) i póki co żadne wady, czy niedociągnięcia nie zwróciły mojej uwagi.

Zalety: Obiektyw jest dość lekki, solidnie, precyzyjnie wykonany, a użyte materiały budzą zaufanie. Trzymając obiektyw w dłoni wyczuwa się obietnicę dłuuugich lat bezproblemowej pracy. Pierścień ostrzenia pracuje bardzo przyjemnie i z odpowiednim oporem, co pozwala precyzyjnie ustawić ostrość, którą to body nam... potwierdzi. Tak, mamy w obiektywie potwierdzenie ostrości. Ostry od pełnej dziury. I to nie tylko w centrum ale i na brzegach. Znikoma, powiedziałbym wręcz niezauważalna dystorsja, dobra praca pod światło (żadnych blików, flar itp) no i gdzie się podziała aberracja chromatyczna (jak oni to zrobili)??? Generuje bardzo ładny, neutralny do chłodnego obrazek. Bardzo ładne, plastyczne rozmycie nieostrości (bokeh). Producent wyposażył obiektyw w przełomowe, rewolucyjne udogodnienia takie, jak: blokada pierścienia ostrości przed przypadkowym przestawieniem, szybkie i łatwe ustawienie odległości hiperfokalnej (największej głębi ostrości do nieskończoności) sygnalizowane charakterystycznym klikiem, możliwość kręcenia filtrem polaryzacyjnym bez zdejmowania osłony przeciwsłonecznej poprzez otwór w tejże osłonie, do tego na korpusie umieszczono czytelną skalę głębi ostrości, do tego innowacyjne mocowanie filtra żelowego tuż przy bagnecie obiektywu (zwykłe o średnicy 95mm też można stosować). Jakby tego wszystkiego było mało obiektyw jest uszczelniony! Kurz, wilgoć i zachlapanie mu niestraszne!

Podsumowanie: Co tu dużo pisać (bo można by bardzo dużo). Przełomowy, manualny obiektyw ze świetną optyką! Do tego w przystępnej cenie! W bezpośrednim porównaniu do Samyanga 14mm, którego też brałem pod uwagę, już samą ostrością bije go na głowę. Na tą chwilę jestem zachwycony tym szkłem! Jak się będzie sprawował za kilka lat... pożyjemy, zobaczymy.
    Źródło: Irix 15 mm f/2.4 Firefly - Optyczne.pl

Pisząc "W bezpośrednim porównaniu do Samyanga 14mm, którego też brałem pod uwagę, już samą ostrością bije go na głowę." autor oceny miał zapewne na myśli model Samyang 14mm F2.8 ED AS IF UMC a nie dopiero co ogłoszony Samyang PREMIUM MF 14mm F2.4.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 15-09-2016 o 23:28

Miasto
    Olsztyn

Samyang 14/2.8 na brak ostrosci nie narzekal, jedynie dystorsja troche upierliwa.

Co do rozmarow to takie cos zrobilem.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Źródło: Irix 15 mm f/2.4 Firefly - Optyczne.pl

Pisząc "W bezpośrednim porównaniu do Samyanga 14mm, którego też brałem pod uwagę, już samą ostrością bije go na głowę." autor oceny miał zapewne na myśli model Samyang 14mm F2.8 ED AS IF UMC a nie dopiero co ogłoszony Samyang PREMIUM MF 14mm F2.4.
    Mdli mnie jak widzę taką prostacką reklamę/opinię (chodzi o to co zacytowałeś z optyczne).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

bylem,przypiąłem,sfocilem
    i w domu mega niespodzianka
    ale w sensie negatywnym

czekam na odpowiedz ze sklepu bo coś jest nie tak

ale

obiektyw niewielki z założoną osłoną robi się duży, chodzi lekko
    potwierdzenie ostrości jest, przesłona sterowana z aparatu, blokada ostrości na obiektywie
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Miasto
    Olsztyn

A jak z dekielkami, czy jest do używania szkła bez osłony, czy taki jak w Samyangu (doniczka) do osłony?

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów