Witek 15 września 2016, 05:10
Budowa i jakość wykonania *****
Własności optyczne *****
Jakość / cena *****
Ocena ogólna *****
IP 89.231.x.x
Użytkuje od: 1 mies.
Cena zakupu: 1775
Wykorzystanie: Półprofesjonalne
Wady: Kupiłem go trzy dni temu (pierwszego dnia, gdy ruszyła sprzedaż w Polsce) i póki co żadne wady, czy niedociągnięcia nie zwróciły mojej uwagi.
Zalety: Obiektyw jest dość lekki, solidnie, precyzyjnie wykonany, a użyte materiały budzą zaufanie. Trzymając obiektyw w dłoni wyczuwa się obietnicę dłuuugich lat bezproblemowej pracy. Pierścień ostrzenia pracuje bardzo przyjemnie i z odpowiednim oporem, co pozwala precyzyjnie ustawić ostrość, którą to body nam... potwierdzi.
Tak, mamy w obiektywie potwierdzenie ostrości. Ostry od pełnej dziury. I to nie tylko w centrum ale i na brzegach. Znikoma, powiedziałbym wręcz niezauważalna dystorsja, dobra praca pod światło (żadnych blików, flar itp) no i gdzie się podziała aberracja chromatyczna (jak oni to zrobili)??? Generuje bardzo ładny, neutralny do chłodnego obrazek. Bardzo ładne, plastyczne rozmycie nieostrości (bokeh). Producent wyposażył obiektyw w przełomowe, rewolucyjne udogodnienia takie, jak: blokada pierścienia ostrości przed przypadkowym przestawieniem, szybkie i łatwe ustawienie odległości hiperfokalnej (największej głębi ostrości do nieskończoności) sygnalizowane charakterystycznym klikiem, możliwość kręcenia filtrem polaryzacyjnym bez zdejmowania osłony przeciwsłonecznej poprzez otwór w tejże osłonie, do tego na korpusie umieszczono czytelną skalę głębi ostrości, do tego innowacyjne mocowanie filtra żelowego tuż przy bagnecie obiektywu (zwykłe o średnicy 95mm też można stosować). Jakby tego wszystkiego było mało obiektyw jest uszczelniony! Kurz, wilgoć i zachlapanie mu niestraszne!
Podsumowanie: Co tu dużo pisać (bo można by bardzo dużo). Przełomowy, manualny obiektyw ze świetną optyką! Do tego w przystępnej cenie!
W bezpośrednim porównaniu do Samyanga 14mm, którego też brałem pod uwagę, już samą ostrością bije go na głowę. Na tą chwilę jestem zachwycony tym szkłem! Jak się będzie sprawował za kilka lat... pożyjemy, zobaczymy.