Dzięki za wszystkie odpowiedzi!
mkamelg właśnie od 2 tygodni zarywam nocki czytając o tych dwóch aparatach. Podpytywałem też znajomego fotografa o opinie i powiedział "tylko pełna klatka". Podsunął jeszcze 5D, ale MkII jest dla mnie trochę przydrogi i AF podobno wymięka przy 1kach. Czy 1Ds faktycznie nie wyrobi na wybiegach i pokazach dla psów?
asfot1 właśnie bałem się obsługi jedynek na początku poszukiwań, ale teraz traktuję to jako wyzwanie i naukę. "N" jest chyba najmniej na rynku i ciężko trafić coś w sensownym stanie. Zdecydowanie łatwiej o 1D bez N i Dsa.
40D raczej odpada, był to mój pierwszy pomysł na zmianę aparatu, ale marzył mi się zawsze wysoki model. Mam 40D w pracy, faktycznie z RAWa można bardzo ładne zdjęcia wyciągnąć. Może ewentualnie ten 5D mk1...?
Tom77 tak! Jestem umówiony ze sprzedawcą, że mogę sprawdzić przebieg na Żytniej i dopiero zdecydować o zakupie. Jak jest z żywotnością migawki? Na forum krążą legendy o wymianie za free przed 150.000/200.000/300.000 klapnięć, ale w rozmowie telefonicznej z Żytnią nie chcieli mi tego potwierdzić. Usłyszałem cenę ok. 1200zł. Czy migawka może się też kończyć z racji wieku?
Obecnie mam w użyciu dwie Lki: 17-40/4 i 70-200/4. Gdzieś mam jeszcze 28-80 z USM.