Witaj AcamTC, różnica między tymi puszkami jest znaczna, 1D ma niepełną klatkę ( aps-h ) a 1Ds jest pełnoklatkowy, ale właściwie to już wiesz po lekturze w necie. Zawsze lepszy obrazek będzie miał aparat z pełną klatką, ale w tym przypadku jeśli robisz psy w ruchu to większa ilość wyzwoleń na sekundę będzie tu bardziej pomocna. Oba korpusy są już lekko wiekowe a ich obsługa poniekąd karkołomna ( ja dawałem radę a jeszcze czasem używam MK2N), więc jeśli masz ciśnienie na zawodowy sprzęt to raczej celuj w 1D MK2N - poprawiona wersja MK2. Z gałkologią dasz radę a zgrywanie fotek jeśli nie będziesz używać złącza cyfrowego IEEE 1394 to tylko przez czytnik. Ogólnie obie puszki są super jak na tamte czasy a za niewielkie pieniądze można teraz mieć coś z górnej półki. 1Ds i te jego 16.7 Mpix są super ale i 8.2 z 1D dają radę, auto fokus, balans bieli na wysokim poziomie w obu. Nie wiem czy pomogłem czy namieszałem, sam osobiście kupiłem 1D MK3 i jestem jeszcze bardziej zadowolony niż przedtem. Może jednak niekoniecznie potrzebujesz stary zawodowy korpus myśląc że przesiadka z 10,20,40D polepszy efekty. 40D jest przyzwoitym korpusem,lepsze szkła dadzą też odczuwalny na plus efekt. Może w tym kierunku?