Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
ale wiesz, że te "cyferki" to nie szybkość obiektywu, tylko jasność
Wiem, wiem, to taki skrót myślowy był - co z resztą @chester_jds wyjaśnił (dzięki) . A jeśli chcesz być taki precyzyjny to nie jasność, tylko światłosiła, albo maksymalny otwór względny .

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
Kto co wypisze to będziesz miał, ale wybór powinien być Twój i powinien być przemyślany, a nie tak że my za Ciebie decydujemy, bo potem możesz być niezadowolony
To, że nikt za mnie nie zdecyduje to oczywista oczywistość . Warto jednak wziąć pod uwagę taką "croudsourcingową" opinię, bo zazwyczaj jest to bardzo wartościowy wskaźnik. Nie zjadłem jeszcze wszystkich rozumów, żeby myśleć, że wiem wszystko najlepiej i nie brać pod uwagę, słusznych skądinąd, głosów doświadczonych użytkowników takiego sprzętu. Prawda jest taka, że przed założeniem tego wątku nie wiedziałem o istnieniu 16-35 f/4, a teraz jest na szczycie mojej listy, więc Wasza pomoc ma realne efekty (możecie odhaczyć dobry uczynek "pomóc nieznajomemu" na dziś i spać spokojnie ).

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
Wersje 2.8 mozesz brac jesli potrzebujesz swiatla (f4 is jest ostrzejszy w rogach).
Myślę, że mam dość typowy dylemat: potrzebować 2.8 w 90% przypadków nie potrzebuję, ale zawsze zostaje te 10% :P. Ale tak zupełnie na serio to chyba to 16-35 f/4 wygląda dla mnie najlepiej.