Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: AE LOCK w aparatach Canon - magik ze sporą wiedzą poszukiwany do rozwiązania problemu

Domyślnie Odp: AE LOCK w aparatach Canon - magik ze sporą wiedzą poszukiwany do rozwiązania pro

Problem rozwiązany dzięki Magic Lantern.

Dziekuję wszystkim za drogocenne rady.

Prośba do admina o zamknięcie wątku.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: AE LOCK w aparatach Canon - magik ze sporą wiedzą poszukiwany do rozwiązania pro

Cytat Zamieszczone przez jeesoo Zobacz posta
    3. Chcę skorygować przesłonę bez zmiany ekspozycji (czytaj chcę by aparat sam za mnie dostosował czas naświetlania tak jak robią to aparaty innych producentów)
    To jeszcze wyjaw który aparat ma taki ficzer (Automatic Exposure Lock w trybie Manual Exposure) bo Nikon chyba nie. Może Samsung.

Miałoby to sens w Manual z Auto ISO.

Natomiast w czystym Manual też idea ma sens, ale nie powinna być rizwiązana przez czasowo działający guzik AE, tylko przez specjalny tryb M, w którym ustawia się ekspozycję, ale można zmieniać relację między czasem i przysłoną kręcąc którymkolwiek pokrętłem. Coś w rodzaju MP.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Uzależniony
    Miasto
    .

Wyjasnij jaka to opcja w magic latern?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

1. Ustawiam parametry wg światłomierza (proszę - nie pytajcie dlaczego tak)
    2. Blokuję ekspozycję guzikiem AE LOCK
    3. Chcę skorygować przesłonę bez zmiany ekspozycji (czytaj chcę by aparat sam za mnie dostosował czas naświetlania tak jak robią to aparaty innych producentów)
    Szkoda, że nie napisałeś od razu o co Ci chodzi, na forach skróty myślowe często prowadzą do dziwnych wniosków, w tej chwili to ma sens.

Ok teraz zajarzyłem.
    Ale w pewnym sensie można to osiągnąć bez Magick'a.
    Na A lub Tv ustawić korekcję ekspozycji np +1 i kręcić przesłoną to czas migawki sam będzie się dostosowywał i cały czas będziesz mieć +1 EV.

pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez milsa666 Zobacz posta
    Ok teraz zajarzyłem.
    Ale w pewnym sensie można to osiągnąć bez Magick'a.
    Na A lub Tv ustawić korekcję ekspozycji np +1 i kręcić przesłoną to czas migawki sam będzie się dostosowywał i cały czas będziesz mieć +1 EV.
    to zupełnie nie ma sensu - w AV apatar ustawi za Ciebie czas naświetlania i nie masz na to precyzyjnego wpływu. Jedyne co możesz to ustawić kompensację i modlić się żeby aparat ustawił espozycje tak jak sobie zaplanowałeś - czasami nei ma na to czasu

Świetna technika dla tych wszystkich co robią śluby np. tylko trzeba wcześniej przemyśleć temat - nie sądzę żeby osoby fotografujące widoczki czy kwiatki kiedykolwiek potrzebowały podobnej opcji.
    Ostatnio edytowane przez jeesoo ; 18-03-2016 o 02:00

to zupełnie nie ma sensu - w AV apatar ustawi za Ciebie czas naświetlania i nie masz na to precyzyjnego wpływu. Jedyne co możesz to ustawić kompensację i modlić się żeby aparat ustawił espozycje tak jak sobie zaplanowałeś - czasami nei ma na to czasu

Świetna technika dla tych wszystkich co robią śluby np. tylko trzeba wcześniej przemyśleć temat - nie sądzę żeby osoby fotografujące widoczki czy kwiatki kiedykolwiek potrzebowały podobnej opcji.
    No to jednak nie kumam.
    Napisales w pkt 3, ze chcesz zeby aparat sam obliczal czas przy zmianach przeslony. No to przeciez w Av bedzie to robil.
    Moj tok byl taki:
    - wedlug twojego zewnetrznego swiatlomierza wychodzi, ze musi byc np f=4 i t=1/200
    - to daje na swiatlomierzu aparatu np +1ev
    - ustawiasz sie na Av i ustawiasz f=4
    - potem robisz kompensacje ekspozycji na +1 (czyli t=1/200)
    - teraz kazda zmiana przeslony nie zmienia "twojej" ekspozycji bo aparat dobiera czas - TO CO NAPISALES W PKT 3

No chyba, ze dalej nie kumam co chciales zrobic.
    Pozdrawiam

Blokada ekspozycji i potem zmienianie 2 z 3 parametrów przy stałym ISO .
    Dla mnie to typowe wykorzystanie kompensacji (korekcji) ekspozycji w Manualu.
    Wcześniej należy tylko ustalić sobie o ile różni się odczyt z zewnętrznego światłomierza w porównaniu ze światłomierzem wewnętrznym aparatu. Po wprowadzeniu tej wartości w puszcze powinno być OK.
    Pod warunkiem, że korzystamy z odpowiedniego rodzaju pomiaru światła. Punktowy raczej się nie nadaje .
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Napisz jak w ML działa AE Lock

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Ciekawe, że taka funkcja była realizowana mechanicznie w aparatach sprzed kilkudziesięciu lat, na przykład w takim
    Stare Aparaty - Aparaty - Super Dolina II.
    Wokół obiektywu widać pierścień ząbkowany do nastawy czasu i - pod obiektywem, na tym samym pierścieniu - jest zapadka do ustawienia przysłony. Ustawiając jedną parę i potem kręcąc pierścieniem, można było wybrać dowolną parę migawka-przysłona, utrzymując tę samą wartość ekspozycji.
    Prosta sprawa, a rzeczywiście nie ma jej w nowoczesnym Canonie.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów