I słusznie, bo L nie ma żadnej dodatkowej końcowej kontroli jakości. L są po prostu zaprojektowane pod lepsze parametry optyczne i inne ficzery, co czyni je droższymi, ale jedyna kontrola jest w czasie montażu, orzez osobę która montuje. Kity prawdopodobnie są bardziej jednolite niż wiele elek, bo sa prostsze w produkcji automatycznej.
Nie ma na końcu linii pana, który dobre sztuki wrzuca do prawego kubła,ma kiepskie do lewego. Nikt nie zakłada każdej gotowej sztuki na żadną optyczną aparaturę testującą. Na pewno nie obiektywy za $2000, być może obiektywy za $20 000, bo tu już sprzedaje się bardzo niewiele. Radzę naprawdę przeczytać link w poście #6.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Sigma twierdzi inaczej:
A1 MTF Testing for New Sigma Lenses
Wracając do tematu, szkła zakupiłem w digital24, ponieważ miałem blisko i mieli je na miejscu, także mogłem osobiście przetestować.
Jednak śmiało mogę polecić również dwa sklepy z pierwszej strony - rozmawiałem z nimi dość sporo i nigdzie nie było problemów z testami itp. w razie potrzeby![]()
Żałuję , że nie mogłem pomóc... Aczkolwiek dziś niespodziewanie zwolniła się jedna 35A :P
O obiektywach wiem prawie wszystko