Page 4 of 4 FirstFirst ... 234
Results 31 to 33 of 33

Thread: Poruszone zdjecie ze statywu

Pełne uzależnienie jan pawlak's Avatar

Default Odp: Poruszone zdjecie ze statywu

Oglądałem te zdjęcie w znacznym powiększeniu.
    Jestem przekonany że nie widać na tych zdjęciach, przy ich porównaniu, poruszenia "statywowego".

Jak przyślesz bardziej zbliżone do tego co robisz zawodowo to może znajdziemy przyczynę tego co Cię niepokoi.

Po Twoich wypowiedziach o łączeniu świateł pierwszym pomysłem jest sprawdzenie ostrości po przejściu do czarno-białej wersji przy obróbce RAW.

jp
    Last edited by jan pawlak; 22-03-2016 at 10:55 PM.
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Bywalec RHF's Avatar

W pierwszych zamieszczonych zdjęciach wyraźnie widać, że to przy 0,8 jest inaczej naświetlone. Światło zastane zmniejsza kontrast przez co wrażenie ostrości obu jest inne. Właściwie zmniejszenie mocy lampy skutkuje skróceniem czasu błysku, ale takie rzeczy to przy dobrym wyciemnieniu pomieszczenia. Inaczej każde inne źródło światła wprowadza zakłócenia. Prościej jest dobrać czas synchro tak, by światło zastane dawało zupełnie czarny kadr, co wyeliminuje tego typu niespodzianki.
    5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Moderator Bangi's Avatar

Też dochodzę do wniosku, że to nie poruszenie a kwestia światła. Na wrażanie ostrości składa się wiele czynników. Widzę to np. focąc samoloty (pokusiłem się o przegląd archiwum), gdzie przy różnym świetle wrażenie ostrości jest różne

Nie pamiętam już dokładnie, w którym wątku, ale Ktoś to fajnie opisywał ostrość, właśnie jako wrażenie ostrości

Page 4 of 4 FirstFirst ... 234