Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Wątek: Poruszone zdjecie ze statywu

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Poruszone zdjecie ze statywu

Oglądałem te zdjęcie w znacznym powiększeniu.
    Jestem przekonany że nie widać na tych zdjęciach, przy ich porównaniu, poruszenia "statywowego".

Jak przyślesz bardziej zbliżone do tego co robisz zawodowo to może znajdziemy przyczynę tego co Cię niepokoi.

Po Twoich wypowiedziach o łączeniu świateł pierwszym pomysłem jest sprawdzenie ostrości po przejściu do czarno-białej wersji przy obróbce RAW.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 22-03-2016 o 22:55
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

W pierwszych zamieszczonych zdjęciach wyraźnie widać, że to przy 0,8 jest inaczej naświetlone. Światło zastane zmniejsza kontrast przez co wrażenie ostrości obu jest inne. Właściwie zmniejszenie mocy lampy skutkuje skróceniem czasu błysku, ale takie rzeczy to przy dobrym wyciemnieniu pomieszczenia. Inaczej każde inne źródło światła wprowadza zakłócenia. Prościej jest dobrać czas synchro tak, by światło zastane dawało zupełnie czarny kadr, co wyeliminuje tego typu niespodzianki.
    5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Też dochodzę do wniosku, że to nie poruszenie a kwestia światła. Na wrażanie ostrości składa się wiele czynników. Widzę to np. focąc samoloty (pokusiłem się o przegląd archiwum), gdzie przy różnym świetle wrażenie ostrości jest różne

Nie pamiętam już dokładnie, w którym wątku, ale Ktoś to fajnie opisywał ostrość, właśnie jako wrażenie ostrości

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów