-
Odp: Poruszone zdjecie ze statywu
Oczywiście górne to 0,8.
Przy obu zdjęciach było jedno źródło światła, lampa quantuum s400 z softboxem ustawiona z prawej strony obiektu, być może z lewej strony w kontrze do lampy była duża blenda srebrna ale głowy nie dam, najczęściej używam takiego właśnie setupu przy zdjęciach ale czasem to zmieniam, przestawiam, nie pamiętam czy do testu użyłem blendy, ale lampa stała tak na pewno i na pewno była jedyną lampą.
Przy ustawieniach 1/200 użyłem 100% mocy owej lampy, przy 0,8 ok. 60%, lampa wyzwalana jest radiowo przez nadajnik yongnuo 622C który bez problemu synchronizuje z tymi lampami do 1/8000 sek.
Nie przyszło mi do głowy aby spróbować zrobić test bez lampy, ale zrobię go jutro. Pomieszczenie nie jest idealnie wyciemnione, od niedawna bowiem stosuję patent z dłuższymi czasami i nigdy nie miałem potrzeby pełnego wyciemniania bo dotychczas pracowałem w zakresie 1/320 - 1/500 - używałem większych lamp bo mam jeszcze 750Ws.
Nie bardzo mogę wysyłać zdjęcia w RAW które sprzedaję więc najlepiej jest mi zrobić specjalnie zdjęcie do testów. Ten wycinek który zamieszczałem jest kawałkiem pomalowanego jajka, jest tam dodatkowo tekstura powierzchni jajka na której pięknie widać ostrość / nieostrość. Jutro zrobię test z tym właśnie obiektem, faktycznie dziś wybrałem trochę mało fortunny obiekt.
Uprawnienia umieszczania postów