Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Poruszone zdjecie ze statywu

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Poruszone zdjecie ze statywu

przyślij pliki "prosto z aparatu", po jednym w każdym mailu, może Ci pomogę.
    Daj mi szansę.

Robię duże wydruki, problem ostrości kiedyś mnie ostro "przeczołgał"

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 21-03-2016 o 13:30
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    W LV lustro jest podniesione a ostrość można ustawiać na 2 sposoby :
    - albo przez matrycę, lustro cały czas uniesione, robi to wolno
    - albo przez system AF, przed samym zdjęciem lustro opada, system AF znajduje ostrość, lustro się unosi i robi zdjęcie

Sposób ustawia się w menu, wyraźnie słychać to klapnięcie
    Najprawdopodobniej Jan Pawlak trafił w dziesiątkę. Jak mu dziękować, to już musisz się zastanowić, ja bym wiedział.
    W moim 5DMk2 autofokus w LiveView przestawia się następująco:

1. W menu wybieram narzędzie symbol klucza z dwiema kropkami, a w nim "Ust. funkcji Live View/Film.
    2. Wchodzę do środka i wybieram "Tryb AF".
    3. Mam teraz trzy opcje: "Tryb szybki" (z klapnięciem lustra, zabójczym dla 0,8 sek), "Tryb Live" (który trzeba wybrać) i rozpoznanie twarzy, które pewnie nie zda egzaminu przy jajku.

Dopiero zaczyna

Mam ustawiony "Tryb Live"

dziś jeszcze dokręciłem mocniej płytkę głowicy do aparatu - dociągnąłem ją na max - wydaje mi się że jest ciut lepiej, ale dzis ostro zasuwam i nie mam czasu na porównania, chociaż do każdego ujęcia dorabiam ratunkowa fotkę na 1/200

Jan Pawlak - dobrze wyślę, ale pewnie dopiero jutro, dziś muszę skończyć zdjęcia bo zwiędną mi roślinki a robię temat wiosenny więc do wieczora będę męczył sesję, ale jutro planuję wygospodarować chwilkę i zrobię dokładny test żeby mieć 100% pewności, napisz proszę na jaki adres wysłać zdjęcia, chcesz jak rozumiem RAW?

RAW
    jan.pawlak@onet.pl
    czekam

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

dzięki za zdjęcia.

Do wywoływania RAW używam DxO, wykrył brak modułu i sam go ściągnął (5D2+ EF 100/2,8 USM macro)
    Oba wywołałem z zerowymi ustawieniami, z obu wyciąłem po 800pix x 200pix i zamieściłem poniżej
    Dlatego takie rozmiary by na ekranie było widać 1:1 piksele obrazu z matrycy

Które, górne czy dolne pochodzą z 0,8 sec, które są nieostre ?

Niestety, początkujący adept fotografii który mógł dostać Twój statyw ma pecha.
    Nie dostanie, nie ma poruszenia "statywowego" na tych zdjęciach

Napisz proszę czy robiłeś zdjęcia z lampą, a jeśli tak to czy przy obu ?
    W Exif jest wpisane że przy obu, jeśli tak to owe 0,8 była otwarta migawka ale zdjęcie "naświetlone" było znacznie krócej (1/200 albo.... 1/60) i cały test na nic.
    Trzeba by powtórzyć bez lampy.

Może ten początkujący adept ma jeszcze szanse ?

jp

PS
    szkoda że nie przysłałeś tego liścia, ale mogę to zrobić raz jeszcze
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 22-03-2016 o 14:56

Dopiero zaczyna

Oczywiście górne to 0,8.

Przy obu zdjęciach było jedno źródło światła, lampa quantuum s400 z softboxem ustawiona z prawej strony obiektu, być może z lewej strony w kontrze do lampy była duża blenda srebrna ale głowy nie dam, najczęściej używam takiego właśnie setupu przy zdjęciach ale czasem to zmieniam, przestawiam, nie pamiętam czy do testu użyłem blendy, ale lampa stała tak na pewno i na pewno była jedyną lampą.

Przy ustawieniach 1/200 użyłem 100% mocy owej lampy, przy 0,8 ok. 60%, lampa wyzwalana jest radiowo przez nadajnik yongnuo 622C który bez problemu synchronizuje z tymi lampami do 1/8000 sek.

Nie przyszło mi do głowy aby spróbować zrobić test bez lampy, ale zrobię go jutro. Pomieszczenie nie jest idealnie wyciemnione, od niedawna bowiem stosuję patent z dłuższymi czasami i nigdy nie miałem potrzeby pełnego wyciemniania bo dotychczas pracowałem w zakresie 1/320 - 1/500 - używałem większych lamp bo mam jeszcze 750Ws.

Nie bardzo mogę wysyłać zdjęcia w RAW które sprzedaję więc najlepiej jest mi zrobić specjalnie zdjęcie do testów. Ten wycinek który zamieszczałem jest kawałkiem pomalowanego jajka, jest tam dodatkowo tekstura powierzchni jajka na której pięknie widać ostrość / nieostrość. Jutro zrobię test z tym właśnie obiektem, faktycznie dziś wybrałem trochę mało fortunny obiekt.

Dopiero zaczyna

Nie mogłem edytować więc dodaję;

po Twoim poście naszło mnie takie przemyślenie; czy to możliwe że przy 0,8 to właśnie dodatkowe światło zastane "zmiękczało" obraz ?
    Wiadomo że boczne światło pięknie rysuje teksturę, czy owa nieostrość może być wynikiem spłaszczania detalu światłem i stąd wrażenie nieostrości?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

@Tomek De: czy to znaczy, że robisz zdjęcia ze studyjnymi lampami błyskowymi korzystając z czasów 1/320 - 1/500, a w druga stronę nawet 0.8s? Możesz napisać z jakiego powodu takie a nie inne czasy?

Dopiero zaczyna

Tak, dokładnie tak robię.

No cóż jeśli chodzi o krótkie czasy to odpowiedź jest prosta i głupia - robię bo mogę a konkretnie robiąc np. z ręki mam większy komfort a robiąc ze statywu z kontrolą z komputera łatwiej mi zmienić czas migawki niż ruszyć 4 litery do lampy żeby zmienić jej parametry, zresztą krótkie czasy dotyczyły tych większych lamp których już prawie nie używam, pracując z lampami 400Ws oscyluję w przedziale 1/160 - 1/400 i znowu gdy coś tam sobie wykadruję strzele to potem kombinuję przysłoną dla lepszego bokeh itp.. i znowu - wolę pomanipulować również czasem niż podchodzić do lampy i kręcić gałami, wtedy często lampę mam rozkręconą na 100% i tam już nic nie ruszam.

Długie czasy to efekt moich eksperymentów do których wykorzystuję ekran telewizora ledowego na którym emituję sobie różne grafiki i łączę je ze zdjęciami, albo dodatkowych źródeł światła stałego które również mają tworzyć efekty świetlne, Aby zarejestrować wyświetlany przez ten ekran czy inne źródła obraz muszę wydłużyć czas, metodą prób i błędów doszedłem do ustawień które pozwalają mi łączyć w jednym ujęciu obiekty oświetlane flashem + te emitowane. Czas mieści się w zakresie 0,8 - 0,4.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Ciekawa metoda
    Myślę, że to łączenie światła może być przyczyną problemów.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów