Mam problem, ponieważ przy zdjęciach jakiegokolwiek przedmiotu z jakimkolwiek tłem, w namiocie z 2 lampami i parasolkami wszystkie wychodzą ciemne na przysłonie 9.0(potrzebuję takiej żeby mieć pełną ostrość na całej długości małych przedmiotów, przynajmniej przy użyciu moich dostępnych szkieł nic nie dało rady biżuterii na 2.8 lub np. 4.5)
Ciemność wiadomo - jest skutkiem ISO(i tak bardzo wysokiego, 800 jest jeszcze do przyjęcia w półprofesjonalnych zdjęciach produktowych?)/przysłony/naświetlania i do poprawy, potrzebuję jednak rad co zmienić w technice, aby te zdjęcia były łatwiejsze w obróbce. Da się w ogóle uzyskać zdjęcie z idealnie białym tłem? Pod co wtedy kładziecie przedmiot? Dostępne tła to porażka, kartki papieru niewiele lepiej. A co do obróbki, macie jakieś sprawdzone techniki zamieniania nie do końca białego i równego tła(kontrastującego z przedmiotem w 100%, ale jest jeszcze lekka mgła cienia) na 100% biel?
Na jakiej ogniskowej najwygodniej/najskuteczniej robić małe przedmioty? A te średniej wielkości? Jakieś złote pomysły dodatkowe?
--- Kolejny post ---
Imgur: The most awesome images on the Internet
Wymagania co do zdjęć są takie. Jest to poniżej pewnych standardów, ale klient nasz pan. Tylko jako totalny amator nie wiem czym uzyskiwać ten kolor tła, bo naturalnie takiego nie dam rady chyba zrobić nawet na akrylowej płytce(wtedy zresztą odbicie chyba byłoby inne).