Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Obróbka zdjęć z namiotu

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Obróbka zdjęć z namiotu

Cytat Zamieszczone przez koko444koko Zobacz posta
    2. Tak, wiem, że się da bez błyskowych i to kwestia techniki. Dlatego pytam, a nie proszę o niebudującą krytykę. ISO to była moja ostatnia deska ratunku
    ISO to faktycznie powinna być ostatnia deska ratunku.
    Pierwsza deska to wydłużenie czasu naświetlania, a druga deska to przesunięcie źródła światła bliżej ścianek namiotu.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

No i ja o tym wiem... I próbowałem oba, ale dalej coś nie do końca i to głównie wina tła. Ale lepiej zbić najpierw moją motywację do odwiedzania takich forów do zera zamiast rozmawiać.

Miasto
    Kraków

No i ja o tym wiem... I próbowałem oba, ale dalej coś nie do końca i to głównie wina tła.
    Albo, co już sugerował blade-mrn w poście #4 - twojego braku wiedzy o tym jak działa światłomierz.

Pokaż te zdjęcia, będzie łatwiej ocenić przyczynę twojej porażki.

Ale lepiej zbić najpierw moją motywację do odwiedzania takich forów do zera zamiast rozmawiać.
    No już, już. Nie użalaj się tak nad sobą, bo naprawdę pytasz o podstawy i nic dziwnego, że "starych wyjadaczy" to irytuje.
    Arogancją zyskasz najmniej.

Arogancja(ÂŤzuchwała pewność siebie połączona z lekceważeniem innychÂť, ja pewności siebie tu nie mam) to to co sobą reprezentujecie wobec amatora który po prostu pyta w dziale dla początkujących, a nie moja irytacja takim feedbackiem. Wywnioskowałem sam, że po prostu brakuje mi jakichś podstawek flexi i tyle, ew. do małych produktów zmienię scenę i miejsce fotografowania z dużego namiotu na inne. A reszta jest w porządku, technika też, zdjęć nie będę publikował bo już dość się tu najadłem.

Miasto
    Kraków

Wywnioskowałem sam, że po prostu brakuje mi jakichś podstawek flexi i tyle, ew. do małych produktów zmienię scenę i miejsce fotografowania z dużego namiotu na inne. A reszta jest w porządku, technika też
    Skoro technika jest w porządku, to na bank musi to być kwestia braków sprzętowych.
    Bo przecież nie braku wiedzy i umiejętności...

zdjęć nie będę publikował bo już dość się tu najadłem.
    OK, na siłę pomagać ci przecież nie będę.
    Mogę w tym czasie zrobić coś bardziej pożytecznego, np. podłubać w nosie.

PS: Definicję piękną znalazłeś, nie rozumiem tylko czemu sądzisz że nie pasuje.

Ja Ciebie, ani nikogo nie lekceważę, resztę wyjaśniłem. Z kolei ja i moja ew. wiedza o technice fotografii(ta, wątpicie w jej istnienie) jest lekceważona co najmniej w 100%, sarkazm dot. dłubania w nosie to tylko potwierdza. Wielkiej pomocy nie uzyskałem, dużo więcej chełpienia własnego ego poprzez jechanie po mnie, konkretów właściwie żadnych. Wybacz, że siebie teraz nie samobiczuję w akcie wdzięczności i zrozumienia, to takie aroganckie. Pytałem o tło głównie( i jego edycję, jak sugeruje nazwa tematu widoczna w tytule okna ), to brak sprzętowy minimalny i niepodważalny, miałem prawo nie wiedzieć bo jestem amatorem i nie mam pojęcia o fotografii produktowej, dopiero próbuję i w ten sposób się jej uczę. Kwestia światła też jest dosyć banalna, dużo lepsze nie będzie bo to żarówki, ale świadomie nie kupiłem błysków(ograniczony budżet, a potrzebowałem czegoś na szybko do prostych zdjęć), w dodatku namiot jest duży, a obiekt mały. Moja reakcja to jedynie skutek posiadania godności.
    Ostatnio edytowane przez koko444koko ; 14-03-2016 o 16:54

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Konkrety dostałeś kilka razy:
    - pierwsza odpowiedź: "polecam wybrać sie ... na warsztaty"
    - druga odpowiedź: "potrzebujesz warsztatów dla początkujących", "informacje dla początkujących - te o zależności czas-przysłona-ISO i zasadach działania światłomierza = pomiaru światła w aparatach", "zapomnij o automatyce, zwracaj uwagę na ewentualne prześwietlenia przedmiotu"
    - trzecia: "Biały kolor to kwestia balansu bieli i odpowiedniej ekspozycj. Pamiętaj, że światłomierz dąży do szarości więc musisz ustawiać Ev na plus. Spróbuj robić zdjęcia bardziej równolegle do przedmiotu jeśli to możliwe będzie mniej problemów z GO"

Nadal uważasz, że nic konkretnego nie napisaliśmy? Może nie potrafiłeś z tego skorzystać, bo nie masz podstawowej wiedzy? To nie złośliwość ani zarzut, tylko przypuszczenie na podstawie Twoich wypowiedzi.

ja i moja ew. wiedza o technice fotografii(ta, wątpicie w jej istnienie) jest lekceważona co najmniej w 100%(...)
    Pytałem o tło głównie( i jego edycję, jak sugeruje nazwa tematu widoczna w tytule okna ), to brak sprzętowy minimalny i niepodważalny, miałem prawo nie wiedzieć bo jestem amatorem i nie mam pojęcia o fotografii produktowej(...)
    Moja reakcja to jedynie skutek posiadania godności.
    Masz rację, wątpimy w Twoją wiedzę o podstawach fotografii. Na podstawie działu i rodzaju pytań zakładamy, że jesteś początkujący, bo nie wiemy, ile wiesz, co potrafisz, i jedyną ocenę Twoich umiejętności bierzemy z Twoich postów. Dlatego przypuszczamy, że na razie brakuje Ci podstaw, bo gdyby nie brakowało, skorzystałbyś z powtarzanych kilka razy porad dotyczących działania światłomierza i zależności poprawnej ekspozycji od 3 parametrów.
    Zastanów się choć przez chwilę: dlaczego biała kartka na Twoim zdjęciu jest szara? Co można zrobić, żeby była biała?
    Nie chodzi o za słabe lampy, przecież te przedmioty Ci nie uciekają.
    Twoja reakcja (moim zdaniem) ma więcej wspólnego z (nie do końca uzasadnionym) przekonaniem o własnym doświadczeniu i umiejętnościach w fotografii.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

No i ja o tym wiem... I próbowałem oba, ale dalej coś nie do końca i to głównie wina tła. Ale lepiej zbić najpierw moją motywację do odwiedzania takich forów do zera zamiast rozmawiać.
    Wrzuć jakieś swoje zdjęcie. Zobaczymy jak co wychodzi i może Ci coś podpowiem(y).
    Chyba mam ten sam zestaw, albo podobny - tani namiot i tanie parasolki dookoła. Aparat amatorski i problemy mam ze wszystkim, ale białe tło jakoś mi wychodzi.Ostatnio nawet lepiej bez namiotu bezcieniowego. Sugeruję kilka filmików na youtube. Wiadomo, takiego samego sprzętu nie mamy, ale inspiracja ciekawa.

chociaż tu zdjęcia telefonem i światła biurowe: https://www.youtube.com/watch?v=8r5imZk_Pkc
    tu dla zaawansowanych - różne f i wpływ na ostrość https://www.youtube.com/watch?v=znrYPLHhYfI
    Kilka prostych podpowiedzi: https://www.youtube.com/watch?v=wjKDXq0lIdY
    I kolejne https://www.youtube.com/watch?v=7tBTY2PGVvs
    Tu co prawda butelka, ale trochę o świetle. https://www.youtube.com/watch?v=IIm-...mEDFNjV8Pn7z6o
    oglądaj i testuj chyba tak najlepiej powiedzieć.

p.s. nie doczytałem jakim obiektywem to robisz. Jasny obiektyw i statyw IMHO to klucz.
    p.s. podpowiedź o warsztatach to dobra podpowiedź. ja mam nadzieję wybrać się niedługo. to chyba żadne wstyd.
    Ostatnio edytowane przez Daniel_Daniel ; 14-03-2016 o 18:41

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Jasny obiektyw? Zdjecia musi robic na f8 zapewne. Statyw sobie kup.... i naswietlaj dluzej.

A najlepiej pokaz swoj setup i probke swoich prac z exifem ofc.
    No ale jesli nie wiesz co to exif, nie rzucaj sie na wszystkich tylko doczytaj co to i z czym sie je. Nikt Ci tu gotowca nie da, bo kazda sytuacja wymaga indywidualnego podejscia. Niestety ze wzgledu na Twoje braki ciezko nawet o konkrety. A wystarczylo przeczytac instrukcje obslugi aparatu.

Ewentualnie kup FF, tam iso wyzsze i szkla jasniejsze, wogole wszystko lepsze <evil>. Nie zapomnij o dotacji na 5d3 i nowym topicu co do 5'ki.
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 14-03-2016 o 20:15

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

@zdebik: instrukcja obsługi aparatu nie jest potrzebna, kolega napisał już, że nie korzysta z automatyki, więc wie jak zmieniać parametry, z instrukcji więcej się nie dowie. Nie, to nie jest ironia, tylko efekt "aptekarskiego" dawkowania dodatkowych informacji przez pytającego.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów