Może podepnę się pod ten temat, żeby nie robić śmietnika na forum

Chciałabym kupić sprzęt, który będzie wykorzystywany do robienia zdjęć mebli i wnętrz. Różnych pomieszczeń całościowo (i większych i mniejszych, jak np łazienki 3m2..), ale i szczegółów mebli typu uchwyty itp.
Nie miałam nigdy lustrzanki, parę lat temu były w użyciu jakieś cyfrówki, później przestawiłam się na cykanie zdjęć smartfonami - więc jak się domyślacie, moja wiedza nt fotografii oscyluje w okolicy zera, ale chciałabym rozwinąć trochę bardziej stronkę i fb firmową poprzez estetyczne zdjęcia realizacji.

Nie szukam sprzętu, który zrobi wszystko za mnie, chcę się nauczyć najpierw podstaw fotografii, później może i ciut więcej, ale chcę na czymś zdobywaną powoli wiedze praktykować, stąd prośba o pomoc w wyborze pierwszego sprzętu.

Przede wszystkim jaki aparat wybrać?
Następnie - jaki obiektyw? Czytałam co nieco o tym, że te niepełnoklatkowe mają inną rzeczywistą wartość ogniskowej, ale zanim w ogóle obiektyw to muszę się decydować na body?

Nastawiam się na pewno na korzystanie ze statywu (przyda się w gorzej doświetlonych miejscach gdy miałabym stosowac dłuższe czasy naświetlania?).

Będę wdzięczna za tolerancję wobec mojego niedoświadczenia. Pomożecie coś?