To IS
Próbowałam zrobić zdjęcie, przełączony guziczek na AF, ale nie ma ostrości i aparat nie zrobi zdjęcia, jeśli o to chodziło. Chyba, że źle zrozumiałam i mam przełączyć na MF i zrobić zdjęcie
To IS
Próbowałam zrobić zdjęcie, przełączony guziczek na AF, ale nie ma ostrości i aparat nie zrobi zdjęcia, jeśli o to chodziło. Chyba, że źle zrozumiałam i mam przełączyć na MF i zrobić zdjęcie
Ostatnio edytowane przez maruech ; 10-03-2016 o 12:13
Hmmmm... A probowalas zrobic zdjecie w trybie live view? Ten przycisk po prawiej stronie wyswietlacza musisz nacisnac, wtedy bedziesz miala obraz na wyswietlaczu. Zobacz czy tak ustawia ostrosc.
Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/
Pierwsza rzecz, jak ustawisz AF i naciśniesz do połowy spust migawki, to czy silnik kręci pierścieniem ogniskowej w obiektywie? Jeśli nie kręci, to rzeczywiście mogłaś poczynić to, przed czym ostrzega instrukcja (obiektywu przynajmniej), czyli połamać plastikową przekładnię między silnikiem AF, a mechanizmem ruchu soczewki.
Jeśli kręci to wracamy do początku. Opisz dokładnie warunki robienia zdjęć -'jaki tryb, jaki punkt AF, jaki obiekt (są amatorki ciemnych psów w stodołach).
Czy Wybór punktu AF jest "auto" czy ręcznie wybrałaś punkt ostrzenia? Na jaki motyw ostrzysz, może na płaską jednolitą powierzchnię?
Kurczę, elaborat można napisać o tym, a myślisz, że po dwóch zdawkowych informacjach ktoś Ci celnie wskaże przyczynę faila?
Nie kręci. Zdjęcie z live view-http://obrazki.elektroda.pl/9899929700_1457617506.jpg
Wiecie może ile będzie kosztawać naprawa? Wiem, że kita nie opłaca się naprawiać, ale obecnie nie mam kasy na nowe szkiełko, a aparat kupiłam 3 dni temu :/
Nie warto naprawiać. Taniej kupisz używany w pełni sprawny.
Jeśli jesteś zainteresowana zakupem używanego sprawnego kita w wersji DC II, to odezwij się na PW. U mnie zalega taki nieużywany od dłuższego czasu, w stanie idealnym.
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Spokojnie
Sprawdź w menu "funkcje użytkownika" (albo jakoś tak), C.Fn9 ustaw na 0.
Aparat w tryb Av, przysłona maksymalnie otwarta (zoom na 18, wartość 3.5), ISO np. 800, obiektyw przełączony na AF. Punkt AF ustaw na centralny (ten na środku). Wyceluj (patrząc przez wizjer) w coś kontrastowego (czarno-białego), aby "przejście" między kolorami było na środku, w centralnym punkcie AF. Naciśnij spust do połowy - co się dzieje? Zmień zoom na 55, naciśnij spust do połowy - co się dzieje?
Sprawdź w menu "Nastawy funkcji liveview", ustaw na "tryb live". Włącz "liveview", wyceluj (patrząc na ekranik) w coś kontrastowego, naciśnij spust do połowy - co się dzieje?
Instrukcję aparatu oczywiście masz i czytałaś? Jak nie masz, można ją ściągnąć ze strony canon.pl
Ostatnio edytowane przez r_m ; 10-03-2016 o 16:13
Ostatecznie, żeby potwierdzić niesprawność napędu AF w obiektywie (albo sterownika, albo HGw co), podepnij inny obiektyw. Idź do sklepu, poproś o przetestowanie na miejscu. Sekunda i wszystko będzie jasne.
Używane kity kosztują zapewne ułamek kosztów naprawy tego w serwisie. Niewykluczone, że nowy kit kosztuje mniej niż naprawa tego Twojego, jeśli to usterka obiektywu. Naprawia się rzeczy drogie, tanie się wyrzuca.
W niedzielę będę miała możliwość podpiecia kita kolezanki, wtedy napiszę co i jak