50/1.4 - który? Canon, tania Sigma, droga Sigma?
Na początek zostaw tego 1.8 II, albo zmień na 50/1.8 STM (ma spore grono zwolenników, także takich, którzy przeszli na niego z Canonowskiego 50/1.4).
Mam nadzieję, że czegoś tu zabrakło - jeśli nie zabrakło niczego, mogę Ci polecić używane 5d "classic" i kilka kursów fotografii studyjnej prowadzonych przez profesjonalistów. Po kursach masz większą szansę na przyzwoity efekt starym aparatem i halogenami budowlanymi, niż po wejściu do profesjonalnego studia, bez żadnego doświadczenia.Oświetlenie - tu przede wszystkim proszę o pomoc, ponieważ absolutnie się na tym temacie nie znam. Budżet jest skromny, ale oczekuję efektów jak ze sprzętu dla profesjonalistów
Przyzwoite lampy studyjne zaczynają się w okolicy 1000zł/szt, do tego statywy, jakieś nasadki modelujące światło, tła.
Myślę, że jeśli zależy Ci na dobrych efektach najlepiej byłoby zacząć od wyposażenia studia (masz odpowiednio dużo miejsca?), potem opanować podstawy (posiadanym sprzętem), a zysk przeznaczyć na zakup tego 6d i 85/1.8 (albo 100/2.8 Macro).
Aparat jest ważny, jednak do tego o czym pisałeś nie potrzebujesz nieskończonego ISO, jeśli nie będziesz robił materiałów do wielkich wydruków wysokiej jakości to nie potrzebujesz wielu Mpix, ale nawet do zdjęcia 600x800 na www możesz potrzebować 2-3 lamp z różnymi nasadkami (i doświadczenia, jak tego użyć).
I tak nie zrezygnujesz z 6d![]()