Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Helios 44-2/Pentacon 1.8 czy Yongnuo50mm 1.8

Domyślnie Helios 44-2/Pentacon 1.8 czy Yongnuo50mm 1.8

Witam wszystkich z tej strony początkujący amator
    Ostatnio naszła mnie ochota na zakupienie jasnej stałki, na chwilę obecną posiadam puszkę 700d z kitem.
    Zastanawiam się co wybrać, Heliosa lub Pentacona do 100zł czy chińczyka Yongnuo do 300zł. Stare szkiełka kuszą ceną i przepięknym (w mojej opini) bokehem a Yongnuo autofokusem i nowością. Nie jestem pewien czy chińczyk będzie malował równie ładnie co staruszki.
    Co zrobilibyście na moim miejscu?

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Helios 44-2/Pentacon 1.8 czy Yongnuo50mm 1.8

za 350zł da się trafić 50 1.8 stm a jak dołożysz do 400 to kupisz z miejsca na gwarancji
    SONY

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Ten "przepiękny" bokeh jest dyskusyjny i imho to hipsterska moda i nakręcanie popytu na zalegający w pawlaczach złom metalowo-szklany. W wizjerku 700D sobie wygodnie nie poostrzysz. To nie wizjer Zenita czy Prakticy.
    Kup sobie 50 Canona tę nową z STM (nowe na Allegro ciut poniżej 500) i rób zdjęcia jak robią tysiące osób - z autofocusem. Jak nauczysz się robić fotki stałką, możesz pobawić się w próby ostrzenia ręcznego. Ale chyba szału nie będzie przy tym wizjerku, a chyba chodzi Ci właśnie o ostrzenie na maksymalnej dziurze, czyż nie?
    Tak bym zrobił na Twoim miejscu.

Ja też bym odradzał manualne szkiełka właśnie ze względu na mały wizjerek w 700d. Możesz być bardzo zawiedziony po powrocie z pierwszych zdjęć, kiedy okażę się, że 3/4 fot jest do wyrzucenia, bo ostrość jest nie tam gdzie potrzeba. A na ekraniku aparatu wszystko może wyglądać ok.
    Pomogłem? Pomogę więcej na http://poobustronach.pl

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez sbahw Zobacz posta
    Zastanawiam się co wybrać, Heliosa lub Pentacona
    Dylemat sprzed 40 lat!
    Miałem oba w pakiecie z komuną .
    Kup C50/1.8 STM. Daj sobie spokój z tym chłamem.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez sbahw Zobacz posta
    Witam wszystkich z tej strony początkujący amator
    Ostatnio naszła mnie ochota na zakupienie jasnej stałki, na chwilę obecną posiadam puszkę 700d z kitem.
    Zastanawiam się co wybrać, Heliosa lub Pentacona do 100zł czy chińczyka Yongnuo do 300zł. Stare szkiełka kuszą ceną i przepięknym (w mojej opini) bokehem a Yongnuo autofokusem i nowością. Nie jestem pewien czy chińczyk będzie malował równie ładnie co staruszki.
    Co zrobilibyście na moim miejscu?
    zapomnij o tych szkłach, kup 50 1.8 stm
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony Awatar italy

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Dylemat sprzed 40 lat!
    Miałem oba w pakiecie z komuną .
    Heh ale jaki ponoć cud malina bokeh i jakie ceny osiąga np na allegroniedługo to helios będzie legendą jak 50 D
    Mam kilka aparatów ponad 100 letnich, i robię czasami nimi zdjęcia.To samo zdjęcie zrobione cyfrą nigdy nie będzie takie jak otrzyma się z mieszkowego aparatu - też z obiektywem,czy aparatu analogowego na kliszę.Masz lustrzankę-obiektywy cyfrowe,masz analoga -rób takim obiektywem jaki jest do tego rodzaju aparatu przeznaczony.Klimat zdjęcia z lustrzanki i jego czystość to jedno .Klimat zdjęcia z aparatu ponad 100 letniego i jego charakterystyczne cechy to drugie.Kup sobie kolego sbawh do tego heliosa czy to zenitha, czy praktice i ciesz się obrazkiem osiągniętym przez te aparaty.Zapewniam Cię że 700 D z obiektywem kitowym zapewni Ci więcej radości i mniej problemów z wykonywaniem poprawnych zdjęć niż połączenie 700 D plus helios.
    Choć i można :
    Helios 44-2 by bogdan l, on Flickr
    Ale czy dla takiego obrazka warto?Ustawienie ostrości graniczy z cudem.

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Dokładnie tak jak piszą koledzy wyżej. Ja miałem podobne dylematy kiedyś jak miałem takumara 50/1,4 heliosa i canona 50/1,8, wyprzedałem wszystko i kupiłem 50/1,4 canona i mam ją już 10 lat i nie chcę zmieniać, bo to najlepsze szkło, nawet jak porównywałem z sigmą 50 bez art.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Uprawnienia umieszczania postów