Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: swiecaca 580ex

Mieszany widok

tyrachiel
    Guest

Domyślnie swiecaca 580ex

Witajcie,
    ostatnio zanabylem 580ex'a. Blyska lepiej niz pioruny ale mam troche watpliwosci, ktore prosze rozwiejcie:
    - 580ex od czas do czasu zaczyna mi swiecic jak stroboskop.. takie szybkie ciagle wyladowania trwajace nie dluzej niz sekunde. Tez tak macie? Czy robi to zeby wybadac akumulatorki? nagrzac cos tam w srodku? jak to jest?
    - gdy wlaczam podswietlenie to lampa wydaje bardzo cichutenkie buczenie. to normalne?
    - jeszcze nie uzywalem jej na tyle dlugo by zameczyc jeden komplet aku w niej. z tego co wiem nie wyswietla sie stan baterii.. jak wiec sprawdzic ze baterie zaczynaja umierac i szybko trzeba przeladowac zestaw aku? (sa inne sposoby niz wnioskowanie na podstawie dluuuuugiego ladowania lampy?).
    z gory dziekuje za odpowiedzi, pozdrawiam Was wszystkich!

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tyrachiel
    - 580ex od czas do czasu zaczyna mi swiecic jak stroboskop.. takie szybkie ciagle wyladowania trwajace nie dluzej niz sekunde. Tez tak macie? Czy robi to zeby wybadac akumulatorki? nagrzac cos tam w srodku? jak to jest?
    Hmmm... od czasu do czasu? Tzn. jak? Tak sama od siebie?
    Błysk tego typu powinien być wyzwalany tylko w przypadku nacisnięcia na aparacie przycisku podglądu głębi ostrości i wtedy jest to sytuacja normalna, a funkcja ta służy do obejrzenia rozkładu swiatła i cieni w kadrze.
    Jeśli zaś lampa wyzwala takie błyski w innych okolicznościach to jest conajmniej dziwne

- gdy wlaczam podswietlenie to lampa wydaje bardzo cichutenkie buczenie. to normalne?
    Oj, tu Ci nie pomogę, ponieważ mam fatalny słuch.
    Normalnym zjawiskiem jest, że lampy piszczą gdy się ładują, ale tego też nie słyszę; równie oczywiste są dźwięki podczas zmiany zooma palnika, ale trudno mi znaleźć jakiś związek miedzy podświetleniem a wydawaniem dzięków. Niech się jednak wypowie ktoś kto lepiej słyszy.

- jak sprawdzic ze baterie zaczynaja umierac i szybko trzeba przeladowac zestaw aku? (sa inne sposoby niz wnioskowanie na podstawie dluuuuugiego ladowania lampy?)
    Ja nie znam.
    Moze coś piszczy inaczej, ale i tak nie slysze :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Ja nie znam.
    Moze coś piszczy inaczej, ale i tak nie slysze :-)
    Moja 430 piszczy inaczej jak się wyładowuje ale to jest ściśle powiązane z czasem ładowania błysku Najlepiej mieć zapasowy komplet akumulatorów/baterii i nie przejmować się tym.

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeśli sama włącza błysk stroboskopowy to raczej ma problem jakiś. Myślę, że trzeba zasięgnąć porady serwisu. Piszczenie, buczenie to norma w lampach, ale czy akurat przy podświetleniu to inna rzecz (nie mam 580EX) - tym bym się jednak nie przejmował.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

wzmozone piszczenie przy podswietleniu to norma, przynajmniej ja tez to slysze ;-) a co do tych blyskow , to samoistnie wyzwalanych jest conajmniej niepokojace
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 18-04-2006 o 12:14

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Moja piszczy tylko jak startuje i bezposrednio po blysku (pewnie ladowanie kondensatorow). Co do "samoistnych blyskow" - zgadzam sie z Jac-em, to podejrzane.

Uzależniony Awatar Avadra_K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No cuż w własnych obserwacji mogę powiedzieć tyle:
    1. nie powinna sama z sien=bie udawać stroboskopu
    2. może się czasem wydobywać cichytkie buczenie - u mnie też było to zauważalne - teraz już nie słyszę - albo się przyzwyczaiłem i mi nieprzeszkada, albo przestało buczeć - ;-) śmieje się, nie buczy
    3. wskaźnika faktycznie nie ma i musisz niestety działać na oko - dzięki nowemu rodzajowi zastosowanych w niej kondensatorów ładowanie lampy trwa napradę szybko i jeżeli czas ładowania zwięszy się do "zauważalnego gołym okiem" trzeba niestety zminic aku. Jeżeli robisz dużo fotek z lampą polecam Compact Battery Pack CP-E3 na 8 baterii alkalicznych AA (12V), Ni-MH (9.6V) lub litowych(12V) - tyle że z tym 2 problemy po pierwsze drogi jak diabli (koło US 200) po drugi jakoś go nie widziałem np. na allegro

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Avadra_K
    dzięki nowemu rodzajowi zastosowanych w niej kondensatorów ładowanie lampy trwa napradę szybko
    BTW, skąd taka informacja, że to dzięki kondensatorom?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    BTW, skąd taka informacja, że to dzięki kondensatorom?

Fragment opisu lampy :
    "W lampie zastosowano specjalne, nowoczesne kondensatory o krótkim czasie ładowania, umożliwiające pracę w trybie zdjęć seryjnych z dużą częstotliwością"

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver
    Fragment opisu lampy :
    "W lampie zastosowano specjalne, nowoczesne kondensatory o krótkim czasie ładowania, umożliwiające pracę w trybie zdjęć seryjnych z dużą częstotliwością"
    Hm... AFAIK w kondensatorze dU/dt = I/C. Niezależnie od konstrukcji. To raczej układ ładowania jest specjalny, zapewniający większy niż w innych lampach prąd ładowania kondensatora. Prąd ładowania i tak jest wieeeeelokrotnie mniejszy od prądu rozładowania, także sama jego wartość nie powinna stanowić problemu dla kondensatora.

Aby np kondzioł flaszowy 220uF naładować do 300V w 1s trzeba 66mA. Uzyskanie takiego prądu @300V przy zasilaniu z 4 paluszków, który nie będzie sie jarał przy zdjęciach w serii to jest niebanalne zadanie. I tu widzę specjalność a nie same kondensatory.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów