Zamieszczone przez
jedreks
W planach mam przesiadkę z nikona na canona z uwagi na wieeele powodów.
Martwi mnie tylko kilka kwestii:
1) czy AF w 5d3 jest rzeczywiście tak boski na codzień jak go malują?(D700 rozleniwia)
2) jakie jest wg was użyteczne ISO w 5d3? w D700 było to 6400, czasem za mało dla mnie
3) czy ktoś z was przechodził już*przez takie operacje?
4) czy gripy-zamienniki też*są*"be" w canonie? czy da się*przeżyć? nie używam gripa codziennie - może szkoda będzie dopłacać na ori?
pytania mniej o body, bardziej o cały zestaw:
W miarę na początki planuję zakup szkieł: UWA, 35, 50, 85 i ewentualnie 70-200.
od szerokiego kąta oczekuje ostrego środka i akceptowalnych rogów i pewnego (nie musi być superszybki) autofocusa - 17-40 się nada? może jest coś ciekawszego, może starszego? (jak seria D w nikonie)? 35-tkę*zakładam 35 art sigmy, która wg moich wstępnych oględzin działa na 6D szybciej niż na D700(ale może warto coś innego bardziej niż arta? to mój podstawowy obiektyw)? Jeśli chodzi o 50mm to raczej zdecydowałbym się na 1.8 stm albo canona 1.4, nie jest to szkło jakoś najważniejsze dla mnie - stąd planuje wydać mniej kaski na nie... może warto 50/1.8 mk1?
Kwestia 85mm raczej rozgrywa się*w temacie canona 1.8. Czy szkło jest porównywalne z nikkorem 1.8G? (niezbyt prędkie ale ostre od 1.8)? może warto na przykład 70-200/2.8 non-is zamiast 85 i ciemnego 70-200? (które bardzo mi odpowiada jako codzienny dłuższy zoom poza 35)