Witam,
Potrzebuję kupić obiektyw do mojego Canona 760D. Mam wyznaczone kryteria, którymi się kieruję oraz wybrane parę konkretnych modeli. Prosiłbym o pomoc w wyborze osoby, które miały styczność, z którymś z poniższych modeli.
Moje kryteria:
- obiektyw zmiennoogniskowy, najlepiej 17/18 - 50/70
- obiektyw jasny, max f2.8 i to najlepiej w całym zakresie
- ważne aby już od pełnej dziury obiektyw rysował ostro ( mam obecnie Tamrona 28-200 3,8-5,6, który dopiero po przymknięciu przysłony do około 7-8 daje dość ostry obrazek, który i tak nie jest zadowalający); dlatego to jest moje najważniejsze kryterium
- mile widziane stabilizacja
- cena do 1000zł
Poniżej wybrałem parę ofert, które wstępnie spełniają powyższe kryteria (czasami nie wszystkie) i chciałbym prosić Was o radę, który z nich da najostrzejszy obrazek od max przysłony?
Tamron 17-50 VC 2.8 - jest to najtańsza opcja, ma światło 2.8 w całym zakresie, stabilizacje, jednak nie wiem czy jeżeli chodzi o ostrość to nie będzie znacząco odstawał od sigmy?
Sigma 18-50 2.8 - to jest ta starsza wersja Sigmy 17-50 tak? Czy obrazek z niej wychodzi ostry już od 2.8? Jest trochę tańsza od młodszej wersji
Sigma 17-70 2.8-4.5 - dobra rozpiętość ogniskowych (w porównaniu do powyższych), jednak minusy to brak stabilizacji i światło 4.5 na najdłuższej ogniskowej, nie wiem jaki obrazek z niego wychodzi, ostry?
Sigma 24-70 2.8 - brak stabilizacji ale światło 2.8 na całym przedziale
Tokina 28-70 2.6-2.8 - A taka Tokina? Czy jest warta uwagi za takie pieniądze?
Sigma 17-50 2.8 - To jest Sigma, która najbardziej mnie przekonuje chyba. To jest najtaniej jak mi się udało znaleźć z tym, że to jest aukcja i cena może jeszcze podskoczyć. Czy jest to najlepszy obiektyw z tych zaproponowanych?
Jeżeli powielam temat to przepraszam, jednak mam dość sprecyzowane kryteria i raczej nie znalazłem dokładnie takiego samego tematu.