Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Ostry obiektyw od pełnej dziury (tańsze wersje)

Coś już napisał

Domyślnie Ostry obiektyw od pełnej dziury (tańsze wersje)

Witam,

Potrzebuję kupić obiektyw do mojego Canona 760D. Mam wyznaczone kryteria, którymi się kieruję oraz wybrane parę konkretnych modeli. Prosiłbym o pomoc w wyborze osoby, które miały styczność, z którymś z poniższych modeli.
    Moje kryteria:
    - obiektyw zmiennoogniskowy, najlepiej 17/18 - 50/70
    - obiektyw jasny, max f2.8 i to najlepiej w całym zakresie
    - ważne aby już od pełnej dziury obiektyw rysował ostro ( mam obecnie Tamrona 28-200 3,8-5,6, który dopiero po przymknięciu przysłony do około 7-8 daje dość ostry obrazek, który i tak nie jest zadowalający); dlatego to jest moje najważniejsze kryterium
    - mile widziane stabilizacja
    - cena do 1000zł

Poniżej wybrałem parę ofert, które wstępnie spełniają powyższe kryteria (czasami nie wszystkie) i chciałbym prosić Was o radę, który z nich da najostrzejszy obrazek od max przysłony?

Tamron 17-50 VC 2.8 - jest to najtańsza opcja, ma światło 2.8 w całym zakresie, stabilizacje, jednak nie wiem czy jeżeli chodzi o ostrość to nie będzie znacząco odstawał od sigmy?

Sigma 18-50 2.8 - to jest ta starsza wersja Sigmy 17-50 tak? Czy obrazek z niej wychodzi ostry już od 2.8? Jest trochę tańsza od młodszej wersji

Sigma 17-70 2.8-4.5 - dobra rozpiętość ogniskowych (w porównaniu do powyższych), jednak minusy to brak stabilizacji i światło 4.5 na najdłuższej ogniskowej, nie wiem jaki obrazek z niego wychodzi, ostry?

Sigma 24-70 2.8 - brak stabilizacji ale światło 2.8 na całym przedziale

Tokina 28-70 2.6-2.8 - A taka Tokina? Czy jest warta uwagi za takie pieniądze?

Sigma 17-50 2.8 - To jest Sigma, która najbardziej mnie przekonuje chyba. To jest najtaniej jak mi się udało znaleźć z tym, że to jest aukcja i cena może jeszcze podskoczyć. Czy jest to najlepszy obiektyw z tych zaproponowanych?

Jeżeli powielam temat to przepraszam, jednak mam dość sprecyzowane kryteria i raczej nie znalazłem dokładnie takiego samego tematu.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Odp: Ostry obiektyw od pełnej dziury (tańsze wersje)

Celowałbym w tamrona jednak przed zakupem sprawdź dokładność AF z twoim aparatem.

Cytat Zamieszczone przez ryjki Zobacz posta
    ...

A) Tamron 17-50 VC 2.8 - jest to najtańsza opcja, ma światło 2.8 w całym zakresie, stabilizacje, jednak nie wiem czy jeżeli chodzi o ostrość to nie będzie znacząco odstawał od sigmy?

B) Sigma 24-70 2.8 - brak stabilizacji ale światło 2.8 na całym przedziale

C) Sigma 17-50 2.8 - To jest Sigma, która najbardziej mnie przekonuje chyba. To jest najtaniej jak mi się udało znaleźć z tym, że to jest aukcja i cena może jeszcze podskoczyć. Czy jest to najlepszy obiektyw z tych zaproponowanych?...
    A i B miałem kila miesięcy z C 1200D, C 650D i C 7D.
    Tamron A) znacznie słabszy od Sigmy C) - wolniejszy AF i bardziej miękki na 2,8. Do dynamicznych ujęć nie polecam. Gdybym był z niego zadowolony, to nie kupowałbym Sigmy .
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Coś już napisał

No właśnie pojawia się też pytanie o współpracę Canon - Sigma, z tego co sięorientuje to często sięzdarza,że AF w obiektywie Sigmy nie gra za dobrze z body Canon i nie trafia. Czy to prawda? Mieliście takie doświadczenia?

No właśnie pojawia się też pytanie o współpracę Canon - Sigma, z tego co sięorientuje to często sięzdarza,że AF w obiektywie Sigmy nie gra za dobrze z body Canon i nie trafia. Czy to prawda? Mieliście takie doświadczenia?
    Z Tamtonem jest identycznie. w moim przypadku nie obyło się bez wysyłki do serwisu.
    Sigmę wybierałem 1/5 i było super. Inna sprawa, to AF aparatu. Chyba nikt nie narzeka na ten obiektyw, kto go podpina do 7D.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

sigma 17-50 2.8 zdecydowanie.
    SONY

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    sigma 17-50 2.8 zdecydowanie.
    Dzięki za sugestie. Właśnie najbardziej się skłaniam ku tej Sigmie bo z opinii ludzie, którzy jej używali/używają to wiem, że jest ostra od 2.8
    Czyli pozostałe wymienione nie są dobrą alternatywą, tak?

Bywalec
    Miasto
    Jelenia Góra

Być może najlepszą opcją byłby C17-55/2.8 Jednakże nie mieści się w budżecie.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Piotrus117 Zobacz posta
    Być może najlepszą opcją byłby C17-55/2.8 Jednakże nie mieści się w budżecie.
    No niestety, nie ten budżet. Dlatego szukam tańszej alternatywy.

Bywalec
    Miasto
    Jelenia Góra

Dlatego szukam tańszej alternatywy
    Jest to chleb powszedni...
    Ostatnio edytowane przez Piotrus117 ; 29-02-2016 o 16:21

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów