Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Ostry obiektyw od pełnej dziury (tańsze wersje)

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Ostry obiektyw od pełnej dziury (tańsze wersje)

Cytat Zamieszczone przez rzep Zobacz posta
    Miałem C17-55 2.8, kolega miał S17-50 2.8 i bardzo chwalił. AF w Canonie jest szybszy i celniejszy. Ostrość nieco gorsza na szerokim kącie, za to lepsza na długim. Różnica w cenie teraz nie jest duża. Dla mnie lepszy jest Canon, ale Sigma, to dobra alternatywa. Przygotuj się jednak na konieczność kalibracji. Kolega miał puszkę z kalibracją, jednak zabrakło skali i musiał wysłać do serwisu.
    Hmm różnica w cenie jednak nie jest taka mała, idąc tym tropem to zaraz dojdę do 2tys i kupie używaną L-ke Canona 28-105 Ale wracając do tematu, jestem dość mocno nastawiony na Sigmę 17-50 jednak piszecie, że trzeba wybrać dobry egzemplarz...przy zakupie używanej będzie ciężko bo nie ma ich za wiele a dodatkowo jak chciałbym kupić na miejscu to już w ogóle liczba drastycznie spada... Zakup nowej to wydatek 1,5tys zł - dość dużo.
    Chyba, że koledzy poradzą dobry, nie za drogi komis w Krakowie gdzie można takie szkiełko wyhaczyć, przetestować? Fajnie by było podpiąć do mojego body i sprawdzić na RAW-ach jak się prezentuje ostrość.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Nie ma tu jednej pozycji: Tamron 17-50 2.8 (bez VC) który jest jednym z najostrzejszych z w/w.
    Widziałem to szkło, jest w bardzo przyzwoitych cenach (500-600zł) jednak ludzie w opiniach polecali nowszą wersję z VC. Miałeś ten obiektyw? Jeżeli tak to będę wdzięczny za opinie, jak wypada ostrość na krótkim i długim końcu?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez ryjki Zobacz posta
    Widziałem to szkło, jest w bardzo przyzwoitych cenach (500-600zł) jednak ludzie w opiniach polecali nowszą wersję z VC. Miałeś ten obiektyw? Jeżeli tak to będę wdzięczny za opinie, jak wypada ostrość na krótkim i długim końcu?
    Musisz mi zaufać. Wersja VC jest optycznie trochę słabsza od wersji starszej.

Ogólnie rynek zoomów 2.8 pod APSC jest bardzo zaniedbany. Moim zdaniem optycznie najlepsze są Tamron 17-50/2.8 (1300 zł) i Sigma 17-50/2.8 OS. Jednak Tamron jest mniej kapryśny jeśli chodzi o nieprzewidywalność AF. Canon zaś ma starego 17-50/2.8 IS, który optycznie jest po prostu słaby. Fajny był za czasów 30d , ale nie teraz.

Tu można sobie porównać sample: Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD IF Lens Image Quality

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Ha, ha, ha. Takie rzeczy możne opowiadać tylko sprzedawca Tamronów. To najlepszy żart jaki słyszałem od dłuższego czasu .
    Nie wiem, czy zauważyłeś temat wątku: Ostry obiektyw od pełnej dziury.
    Proponowany Tamron na f/2,8 ma wynik gorszy o 10lpmm od sigmy 17-50/2,8. Dodatkowo rozdzielczość na 50mm to tylko 32 lpmm, a Sigma ma jakieś 47 lpmm.
    AF wolny, bo jednak HSM robi różnicę. Jaka cena taka jakość obrazu.
    O, widzę wyznawca Optycznych.pl

Jeszcze raz rzucę linkiem: http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=400&Camera=474&Sample=0&FLI=0&API= 0&LensComp=398&CameraComp=0&FLIComp=0&APIComp=0

Każdy może sobie porównać wszystkie w/w szkła.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    ...Ogólnie rynek zoomów 2.8 pod APSC jest bardzo zaniedbany. Moim zdaniem optycznie najlepsze są Tamron 17-50/2.8 (1300 zł) i Sigma 17-50/2.8 OS. Jednak Tamron jest mniej kapryśny jeśli chodzi o nieprzewidywalność AF. Canon zaś ma starego 17-50/2.8 IS, który optycznie jest po prostu słaby...
    A moim zdaniem najlepszy jet Canon 17-55/2,8. Tego który wymieniasz niestety nie znam. AF jest najprecyzyjniejszy ze wszystkich.
    Niestety, ale T 17-50/2,8 bez znaczenia czy z VC ma najgorszy AF, który przy słabym świetle pudłuje aż miło i na dodatek jest koszmarnie wolny.
    Tamron nie ma w sumie nic ciekawego w ofercie, biorąc pod uwagę to co robi ostatnio Sigma.
    Nie oszukujmy się Tamrony 17-50/2,8 tylko dlatego się sprzedawały, bo cena Sigmy 2960zł kiedyś była zaporowa. Podobnie jak Canona 17-55/2,8. Ale i tak wielu użytkowników decydowało się na Sigmę.
    Tamrona od Ciebie też wysyłałem do serwisu. I niestety, ale przesiadłem się na Sigmę, bo regulacja w serwisie nie przyniosła zadowalającego rezultatu. odpisano mi jeszcze, że wszystko ma swój zakres regulacji .
    Każdy zoom to zło, a Tamron niestety na APS-C jest słaby.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    A moim zdaniem najlepszy jet Canon 17-55/2,8. Tego który wymieniasz niestety nie znam.
    Ha, ha, ha ! Teraz to ja się ubawiłem. Czyli śmiałeś się i wypowiadasz się na temat czegoś, o czym nawet nie masz pojęcia Miałeś wersję VC jak rozumiem, więc masz prawo być niezadowolony i to rozumiem.

Niestety jedynym obiektywem jakim mam na stanie jest wersja pod Sony, no ale optyka jest ta sama, kilka zdjęć na 2.8, jpg prosto z aparatu. Nieostry ?

http://www.negatyw.org/wysylka/t1750/t1750a.jpg
    http://www.negatyw.org/wysylka/t1750/t1750b.jpg
    http://www.negatyw.org/wysylka/t1750/t1750c.jpg

Canon zaś ma starego 17-50/2.8 IS, który optycznie jest po prostu słaby. Fajny był za czasów 30d , ale nie teraz.

Używałem Canona 17-55 2.8 IS na 50D, czyli 15mln pikseli. Na tej puszce testowałem też Sigmę 17-50 2.8. Jak już pisałem na krótkim końcu, przy f2.8 trochę lepsza była sigma, natomiast na długim Canon. Różnice generalnie niewielkie. AF lepszy w Canonie. Poza tym kolory ładniejsze w Canonie, ale to moje osobiste odczucie. Jeżeli chodzi o Tamrona 17-50 2.8, to jest inna liga, niższa Nawet jeżeli trafiają się genialne sztuki Tamrona, to rozrzut jakościowy jest ogromny, co potwierdza, że to kiepskie szkło.
    Ostatnio edytowane przez rzep ; 02-03-2016 o 00:17
    C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L

Coś już napisał

Ok Panowie, nie ma co się niepotrzebnie denerwować
    Sprawdziłem porównanie tego Tamrona z Sigmą pod tym linkiem:
    Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD IF Lens Image Quality
    muszę powiedzieć,że wypada bardzo dobrze, nie wiem na ile można wierzyć tym testom?
    Czy ten Tamron ma jakiś cichy napę do AF czy jest to ordynarny klekot?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Jedyny wiarygodny test to zapiąć własnoręcznie i sprawdzić. Zwłaszcza, że są egzemplarze lepsze i gorsze. Kiedyś robiłem porównanie T17-50 (zwykłego) z Sigmą 17-50 OS. Wyszło mi mniej więcej to samo, co na TDP - optycznie nie do odróżnienia. Tamron jest klekotem owszem, i rzęzi AF. Sigma z kolei potrafi raz trafić idealnie, a następnie zrobić BF lub FF. Jak już wspomniałem - nie ma tutaj obiektywu idealnego. Canon też mógłby wypuścić update, bo 17-55 ma już lata świetności za sobą, na większych matrycach po prostu ginie.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Ja mialem i tamrona vc i sigme i w zyciu bym drugi raz nie kupil tamrona. Jest wolniejszy, gorzej wykonany i sztuka ktora mialem byla mniej ostra od sigmy. Oba obiektywy byly kupione w ciemno i oba trafialy z 60d
    SONY

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Koledzy, dlatego bo:

Tamron 17-50 VC, 50mm f=2.8:
    www.negatyw.org/wysylka/50mmvc.jpg

Tamron 17-50 bez VC, 50mm f=2.8:
    www.negatyw.org/wysylka/50mm_bezvc.jpg

Zdjęcia sprzed roku, ale wciąż aktualne

Coś już napisał

Widać róźnicę dość wyraźnie. Dość mocno skupilismy się na dwóch opcjach Sigma 17-50 i Tamron 17-50, czy jest jeszcze jakaś inna alternatywa w tej kwocie? Może jakieś starsze szkła, które cenowo będą przystępne a optycznie nadal bardzo dobre, coś od Canona?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów