Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Jak wyczyścić długą stałkę?

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Question Jak wyczyścić długą stałkę?

Pytanie kieruje głównie do posiadaczy Canon 400mm f/5.6 ale takze innych długich obiektywow z głęboko osadzoną tylnią soczewką.

Na tylnej soczewce mojego obiektywu przylepilo sie kilka malych paprochów. Pytanie mam następujące, w jaki sposób najbezpieczniej sie ich pozbyć? Dmuchanie nie pomaga, co może wkazywać ze paprochy są lepkie. Trochę boję się użyć pędzelka żeby ich przypadkiem nie rozsmarować.

Wiem, że taki paproch nie ma specjalnego wpływu na zdjęcia, ale załóżmy że kiedys tylna soczewka zabrudzi się bardziej. Jak ją wyczyścić?

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

no chyba nie ma innej metody jak przedluzenie palca w postaci jakiegos patyczka plus chusteczki plus izopropanol i iteracyjnie doczyscic niestety pewnie na poczatku troche rozmazujac ;-)

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Myślę że nie ma co się bać. W końcu to "tylko" szkło i np. mikrofibra nic mu nie zrobi Płyn do mycia naczyń rozcieńczony z wodą. Namoczyć nim szkło i wytrzeć do sucha mikrofibrą. Ja tak czyszczę swoją optykę i jest ok (zero rys, super czyste).

edit: a jeśli chodzi o to że jest głęboko osadzone.. mhm. Nie wiem jak głęboko bo nie widziałem szkła ale myślę że patyczek do uszu da radę
    Ostatnio edytowane przez yogi-bear ; 18-04-2006 o 12:04

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Polecam LensPena.....swietna sprawa do głeboko osadzonych soczewek.

Pozdro.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

http://www.allegro.pl/item98761388_n...ia_optyki.html

Noo nie wiem czy TAKIM czyscikiem bym sobie nie uszkodzil obiektywu

yogi-bear: mi nie chodzi o strach przed dotykaniem szkla ale wlasnie o to ze w 400-ce tylnia soczewka jest schowana gleboko i ciezko sie do niej dostac

M_a_C
    Guest

Domyślnie

Mam kilku znajomych, którzy używają lenspenów do czyszczenia szkieł w celownikach optycznych, sam zresztą też używałem przez krótki okres. Do paprochów i lekkich zabrudzeń dobrze się sprawdza. W niektórych penach syf sam się przyczepia do pędzla - elektrostatyka?

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

patyczek do czyszczenia uszu.. nasączony płynem do optyki a potem papierek do wycierania optyki nakręcony na taki sam patyczek.

W taki sposób czyściłem tylne soczewki w dłuuugich szkłach. Wszystko wporządku.
    pozdrawiam
    Metus

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy
    Polecam LensPena.....swietna sprawa do głeboko osadzonych soczewek.
    Ja jak wyzej - dostalem w gratisie i sie zastanawialem po co mi to... a tu pod wplywem tego watku wyobraznia zadzialala i rzeczywiscie - to gadzet wlasnie do takich zastosowan

Uprawnienia umieszczania postów