r_m - dzięki wielkie za Twoją odpowiedź. No fakt, trochę napisałam chaotycznie i trochę skrótami myślowymi, tak to wychodzi, jak się człowiek spieszy :-)
Myślę sobie, że całkiem możliwe, że to będzie problem z taśmą flexi.
No i sorki, w zasadzie masz rację, nie przedstawiłam się, pierwszy post na forum, można różnie pomyśleć
Ale ja dopiero się uczę mimo wszystkoA im dłużej się uczę, tym mam wrażenie że mniej wiem - co za sport hehe
No tak czy siak sprawdzę, bo mam możliwość sprawdzenia u koleżanki na starszym modelu 1100d chyba czy jakiś taki numerek, dokładnie nie pamiętam.
I coś w tym jest, bo tak jak w wątku, który podałeś, też zauważyłam, że przysłony wyższe stanowią problem.
Aha, dzisiaj zrobiłam sporo zdjęć, warunki pogodowe na dworze były takie, że spokojnie mogłam robić zdjęcia na ISO 100 i tak jedno zdjęcie, stojącego psa robiłam przy f9 i czasie 1/40 - prześwietlone, kolejne zdjęcie te same warunki, ISO 100, f18 i 1/125 - prześwietlone, f9 i 1/125 - prześwietlone... no coś tu ewidentnie nie gra. Problem pojawia mi się głównie na szerokich kątach, na tele ogniskowych jest ok. od 70mm wszystko spoko i piękne zdjęcia.
P.S. Na linku do tematu który podałeś, osoba mająca problem pisze, że zresetowała puszkę i przeczyściła styki - i tu pytanie laika - jak zrestartować puszkę ?![]()