Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Jaka wartość kelvinow?

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar blade-mrn

Domyślnie Odp: Jaka wartość kelvinow?

W temacie ale trochę inny aspekt problemu Została tu już wspomniana sytuacja gdzie w kadrze są różne źródła światła i tu mam pytanie. Macie jakieś patenty aby sobe z tym poradzić w trakcie zdjęć lub w post produkcji? Jeśli chodzi o lampę błyskową to wiadomo, można używać filtrów żelowych itp. aby się dopasować. Ale co kiedy w kadrze są np świetlówki i np tradycyjne żarówki jednocześnie. Wtedy na co by nie ustawić balansu to zawsze cześć kadru ma jakiś zafarb. Kombinowałem z robieniem różnych wersji i maskowaniem aby wyrównać balans ale jest to bardzo pracochłonne i skąplikowane.

Jeżeli ktoś już był na danym obiekcie. Może sobie np w ACR tworzyć profile ze wstępnie określoną temperaturą. Nie jest to rozwiązanie idealne, ale może przyspieszyć obróbkę. Robię tak w sporcie i dodatkowo ustawiam sobie parametry odszumowania i kilka innych danych. Ale u mnie temperatura nie zmienia się tak drastycznie jak w kościele. Może rozpoczęcie obróbki od kliknięcia w auto i minimalna korekta przyspieszy sprawę. Tylko PC nie myśli i czasami wychodzą bzdury.
    Cieszę się, że mogłem Ci pomóc .
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

WB na auto i potem korekta w wywoływarce RAW. Jak na jakimś ujęciu bardziej Ci zależy możesz wywołać 2 foty z różnymi balansami bieli i połączyć.
    Ostatnio edytowane przez mwitek ; 25-02-2016 o 11:19

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

@mkamleg - o zwykły automatyczny balans bieli mi chodziło, nawet nie wiedziałem, że istnieje coś takiego jak AWB z priorytetem bieli

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów