Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Jaka wartość kelvinow?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Jaka wartość kelvinow?

Witam. Kupiłem sobie szara kartę to pomiaru balansu bieli i fajnie się ro sprawdza, ale tam gdzie mam stałe światło natomiast ostatnio u wujka na chrzcinach już tak fajnie nie było. Chciałabym ustawiać balans bieli na kelviny, aby w razie czego szybko sobie regulować +- 200. Skąd mogę wiedzieć ile K ustawić w kościele czy na jakieś sali? Kiedyś próbowałem się tym bawić to miałem zdjęcia albo niebieskie albo żółte i przeszedłem na AWB;D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Jaka wartość kelvinow?

Z doświadczenia
    Albo z pomiaru odpowiednim sprzętem, przy czym ustawienie poprawne dla miejsca A może być zupełnie błędne dla miejsca B, odległego od A o 2m.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Na oko to ciężko. Oko ludzkie (czy tam mózg) przezwyczaja się do temperatury barwowej oświetlenia. Kiedyś zdziwiłem się zerkając o zmierzchu w śnieżną zimę za okno z pokoju oświetlonego jedną niewielką żarówką - tam wszystko wydało się fioletowe.

Jestem zdania, że przy zmiennym świetle to najlepiej darować sobie JPG i na wszelki wypadek robić w RAW. Balans bieli w razie potrzeby będzie sobie można ustawić potem.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna

Oczywiście nie miałem na myśli jpg tylko RAW chciałbym mieć już Rawy z dobrym bilansem aby nie tracić czasu na poprawki w lr. Dlatego pytam jak najlepiej ustawić ten balans bieli?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Robiąc z dużym udziałem światła zastanego nie masz możliwości ustawienia jednego idealnego balansu dla wszystkich zdjęć.
    Przykład: kościół, ołtarz, ksiądz - halogeny, "żarówki energooszczędne" jakie się akurat udało kupić. Odwracasz się do Młodych: mniej halogenów, "energooszczędne", może być duży udział światła dziennego (zależnie od pogody, albo pochmurne niebo - zimniejsze światło, albo ostre słońce - cieplejsze). Ławki - czasem lampy typu "oświetlenie ulic" (rtęciowe), czasem świetlówki liniowe (na bocznych ścianach), czasem "energooszczędne", wymieszane z dziennym. Wiesz już, dlaczego nie da się ustawić jednego idealnego na całe pomieszczenie? Zrobisz krok, odwrócisz się, i już masz "choinkę" świateł, w zupełnie innym kolorze. Światło jest stałe, niezmienne (chyba, że przelotne chmurki), ale różne w różnych miejscach, i ustawienie dobre w jednym miejscu w innym będzie koszmarne.

Dopiero zaczyna

No wlansie czyli jak ustawiać balans bieli?

Początki nałogu Awatar biodar

Cytat Zamieszczone przez KaczorMC Zobacz posta
    No wlansie czyli jak ustawiać balans bieli?
    Nie da się ustawić na sztywno WB dla różnych świateł jednocześnie(np żarówka do światła z okna).
    Robisz w rawach i balans bieli na auto i potem wywołujesz sobie rawa do jpg z takim balansem jak chcesz.
    Jak masz jeden rodzaj światła np żarówka u cioci na imieninach to wtedy tak.

Co innego jak chcesz skompensować np lampę błyskową do światła zastanego np w kościele - można próbować filtrami żelowymi ale lepiej zrobić próbę bo "na oko" to trzeba mieć doświadczenie.

No i nie ma rawa "z od razu odpowiednim balansem bieli". Jak zrobisz w raw - to masz w nim wszystkie możliwe balansy bieli - że tak dziwnie wytłumaczę. To tylko jpg ma już zdeklarowany jeden WB i albo dobrze, albo nie. A raw dlatego jest fajny bo nawet jak skopiesz WB to i tak klikając w obróbce np "automatycznie" wszystko się odzyska
    Ostatnio edytowane przez biodar ; 24-02-2016 o 17:16

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Teraz temperatury barwowe są tak pomieszane że jeden pomiar od drugiego wykonanego trzy metry dalej może się bardzo różnić. Chodzi tu raczej o wnętrza bo na zewnątrz to chyba wiadomo jak jest
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Coś już napisał Awatar blade-mrn

W temacie ale trochę inny aspekt problemu Została tu już wspomniana sytuacja gdzie w kadrze są różne źródła światła i tu mam pytanie. Macie jakieś patenty aby sobe z tym poradzić w trakcie zdjęć lub w post produkcji? Jeśli chodzi o lampę błyskową to wiadomo, można używać filtrów żelowych itp. aby się dopasować. Ale co kiedy w kadrze są np świetlówki i np tradycyjne żarówki jednocześnie. Wtedy na co by nie ustawić balansu to zawsze cześć kadru ma jakiś zafarb. Kombinowałem z robieniem różnych wersji i maskowaniem aby wyrównać balans ale jest to bardzo pracochłonne i skąplikowane.

Jeżeli ktoś już był na danym obiekcie. Może sobie np w ACR tworzyć profile ze wstępnie określoną temperaturą. Nie jest to rozwiązanie idealne, ale może przyspieszyć obróbkę. Robię tak w sporcie i dodatkowo ustawiam sobie parametry odszumowania i kilka innych danych. Ale u mnie temperatura nie zmienia się tak drastycznie jak w kościele. Może rozpoczęcie obróbki od kliknięcia w auto i minimalna korekta przyspieszy sprawę. Tylko PC nie myśli i czasami wychodzą bzdury.
    Cieszę się, że mogłem Ci pomóc .
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów