Cytat Zamieszczone przez Chomiczq
1. mam wgrane Wasi z FEC-em / czy zawsze go załączać?
Spokojnie na stałe +2/3.

2. na zakupy nie mam kasy bo 2 tygodnie temu aparat kupiłem
Ale wcześniej robiłeś juz jakieś zdjęcia?
Jeśli nie masz doświadczenia i jesteś jedynym fotografującym, to uważaj, bo możesz stracić znajomych... no chyba, ze Ci na tych znajomych nie zależy...

3. Dobłyskać mogę albo wbudowaną, albo tym soligor slave (synchro na drugi błysk)
Z dwojga złego lepiej wbudowaną.
Jeśli masz do tego Soligora taką szynę:
http://www.cyberphoto.se/?http://www...ar/dg280az.php
to spróbowałbym go wykorzystać na weselu ustawiając jego błysk na sufit (o ile sala będzie miała biały i niezbyt wysoki sufit).

4. Obiektyw kitowy / na nic innego nie mam kasy w tej chwili i sytuacja nie zmieni się tak prędko, co dotyczy również zakupu lampy (niestety)
To trzeba było za grosze kliszaka kupić i miałbyś na lepszy obiektyw, na lampę itd...

O ile dobrze doczytałem, to M i Tv podobnie potraktują lampę jako dopełnienie 1-go planu (Av da za duże czasy jak rozumiem).
Tv z lampą raczej nie ma sensu. Tryby użyteczne do pracy z lampą to właśnie Av i M.

P oczywiscie odpada bo nie mam ochoty na "kompaktowe" foty.
Generalnie masz rację, choć w Twoim przypadku wyszłoby Ci prawie to samo co chcesz ustawić tzn. P ustawiłby 1/60 i maksymalnie otworzył obiektyw. Ale lepiej trzymaj się M i Av.

Moge podejść dość blisko do Państwa Młodych, mogę wejść również blisko ołtarza (3-4 metry).
Ale nie biegaj i pamiętaj o "cichych" butach :-)

Czyli 1/60 (ręka jeszcze nie tak wyćwiczona) / iso 400 / 5,6
1/30-1/60, ISO 400-800, f/5,6.

Jak FEC-a ustawić przy fotografowaniu z 3 a jak z 7 metrów ?
Tak samo. +2/3

Czy dać na pałę korekcję ekspozycji o +1EV, czy tylko jak dalej stroje od obiektu.
Nic "na pałę"!!!
Zastanego raczej nie potrzebujesz nie korygować, chyba że będziesz robił w trybie M i będzie na tyle jasno, że przy ustalonych parametrach strzałka światłomierza zacznie wychodzić ponad zero. Wtedy skracaj czas np. do 1/80, 1/125, 1/160... aż zejdziesz ze swiatlomierzem conajmniej do 0.

Mam równoczęśnie dać FEC na + (ile?)
po raz trzeci: +2/3

Mogę wziąść statyw / i walnąć np. 1/30
W dolnym zakresie ogniskowych możesz spokojnie zejść do 1/30. Ze statywem daj sobie spokój.

ale czy zdjęcie nie będzie nieostre, jak np. państwo młodzi troszkę się poruszą?
Przed ślubem nie pij, to Ci się ręka nie będzie trzęsła ;-)
Zaś młodych błysk lampy powinien "unieruchomić" (oczywiście o ile nie będziesz zbyt daleko i lampie wystarczy mocy).

WB jak rozumiem na żarówkę ustawić
Zdjęcia RAW - to dla mnie też jasne (wtedy ten WB już nie taki istotny )
O to nie jest takie proste. Profesjonaliści używaja specjalnych nakładek korygujących temperature barwową błysku celem wyrównania temperatury flasha i oświetlenia zastanego.
Ty raczej ustaw Auto WB i rób RAW. Wprawdzie w ten sposób nie wyrównasz WB, ale przy wywoływaniu RAWów ustawisz poprawny WB dla pierwszego planu. Tło ci pewnie wyjdzie za ciepłe, ale to już zło konieczne.

Czy Państwo Młodzi siedzący podczas czytania to wg. was statyczny kadr?
Tak.

IMHO operowanie ze statywem w kościele wydaje mi się czasochłonne
Racja, odpuść sobie statyw.

Co macie na myśli mówiąc: kontroluj ekspozycję w wizjerze ? ten wbudowany światłomierz?
Juz pisałem: pilnować, żeby w trybie M światłomierz nie wychodził ponad zero.
Jeśli już by tak się będzie działo, to lepiej korygować to czasem migawki, ponieważ przymykając przysłonę skracasz zasięg lampy!

To jak z tym FEC-em
Po raz kolejny: +2/3!!!