Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
Nie lepiej kupić obiektyw, który będzie współpracował z FF ? Rozumiem jeszcze mieć jakieś droższe szkło ale helios 44-3 ?
Helios 44-3 MC to akurat chyba najbardziej udany wariant (pomijam selekcje "udanych" z X sztuk), 150-210 zł obecnie. Nikonowcy go bardzo lubią bo daje się na nim wyjustowac nieskończoność. Nie jestem fanem drogich "pleśniawek" bo ich kultowość często jest mityczna, a cena... SMC Takumar 50 1.4 ma ten sam problem co Helios a prawde mówiąc plastik fantastik Canona kasuje go zarówno ceną jak i jakością obrazu...

Cytat Zamieszczone przez fotna Zobacz posta
To trochę dziwne - bo używam takie przejściówki z różnymi aparatami - ale może się zdarzyć.
Zanim zaczniesz coś szlifować proponuje podłożyć podkładkę choćby z papieru między obiektyw a przejściówkę.Obudowa obiektywu pójdzie do przodu i nie będzie zawadzał. Grubość podkładki musisz dobrać eksperymentalnie gdyż jak dasz za grubą to nie będziesz miał ostrości na nieskończoność.
Powodzenia
Na to nie wpadłem! - popróbuje, może się uda.

Cytat Zamieszczone przez chester_jds Zobacz posta
Na analogowym canonie 500 zeszlifowałem ten metalowy rant przed tylną soczewką i nie było problemów. Potem kupiłem sobie zeissa i tego heliosa odstawiłem w kąt, więc nawet nie spróbowałem go na cyfrze, ale zakładam, że by działał.
Zeszlifować nie problem, potem tylko dokładnie wyczyścić z pozostałości opiłków, bardzo dokładnie.
Właśnie tych opiłków boje się najbardziej a nie chce go całego rozbierać.