Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Przystosowanie Helios 44-3 do dużej klatki

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Domyślnie Przystosowanie Helios 44-3 do dużej klatki

Czy ktoś osobiście próbował przystosować obiektyw Helios 44-3 MC (M42) do pracy z dużą klatką Canona. Na nieskończoności lustro zahacza o tył obiektywu. W adapterze na nieskończoności około 0.8mm tubusu wystaje poza adapter. Zastanawiam się nad zeszlifowaniem tyłu tego obiektywu (soczewka jest ukryta głębiej więc jest odpowiedni zapas).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Przystosowanie Helios 44-3 do dużej klatki

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    Czy ktoś osobiście próbował przystosować obiektyw Helios 44-3 MC (M42) do pracy z dużą klatką Canona. Na nieskończoności lustro zahacza o tył obiektywu. W adapterze na nieskończoności około 0.8mm tubusu wystaje poza adapter. Zastanawiam się nad zeszlifowaniem tyłu tego obiektywu (soczewka jest ukryta głębiej więc jest odpowiedni zapas).
    Nie lepiej kupić obiektyw, który będzie współpracował z FF ? Rozumiem jeszcze mieć jakieś droższe szkło ale helios 44-3 ?

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

To trochę dziwne - bo używam takie przejściówki z różnymi aparatami - ale może się zdarzyć.
    Zanim zaczniesz coś szlifować proponuje podłożyć podkładkę choćby z papieru między obiektyw a przejściówkę.Obudowa obiektywu pójdzie do przodu i nie będzie zawadzał. Grubość podkładki musisz dobrać eksperymentalnie gdyż jak dasz za grubą to nie będziesz miał ostrości na nieskończoność.
    Powodzenia
    Ostatnio edytowane przez fotna ; 21-02-2016 o 14:02

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Na analogowym canonie 500 zeszlifowałem ten metalowy rant przed tylną soczewką i nie było problemów. Potem kupiłem sobie zeissa i tego heliosa odstawiłem w kąt, więc nawet nie spróbowałem go na cyfrze, ale zakładam, że by działał.
    Zeszlifować nie problem, potem tylko dokładnie wyczyścić z pozostałości opiłków, bardzo dokładnie.

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Nie lepiej kupić obiektyw, który będzie współpracował z FF ? Rozumiem jeszcze mieć jakieś droższe szkło ale helios 44-3 ?
    Helios 44-3 MC to akurat chyba najbardziej udany wariant (pomijam selekcje "udanych" z X sztuk), 150-210 zł obecnie. Nikonowcy go bardzo lubią bo daje się na nim wyjustowac nieskończoność. Nie jestem fanem drogich "pleśniawek" bo ich kultowość często jest mityczna, a cena... SMC Takumar 50 1.4 ma ten sam problem co Helios a prawde mówiąc plastik fantastik Canona kasuje go zarówno ceną jak i jakością obrazu...

Cytat Zamieszczone przez fotna Zobacz posta
    To trochę dziwne - bo używam takie przejściówki z różnymi aparatami - ale może się zdarzyć.
    Zanim zaczniesz coś szlifować proponuje podłożyć podkładkę choćby z papieru między obiektyw a przejściówkę.Obudowa obiektywu pójdzie do przodu i nie będzie zawadzał. Grubość podkładki musisz dobrać eksperymentalnie gdyż jak dasz za grubą to nie będziesz miał ostrości na nieskończoność.
    Powodzenia
    Na to nie wpadłem! - popróbuje, może się uda.

Cytat Zamieszczone przez chester_jds Zobacz posta
    Na analogowym canonie 500 zeszlifowałem ten metalowy rant przed tylną soczewką i nie było problemów. Potem kupiłem sobie zeissa i tego heliosa odstawiłem w kąt, więc nawet nie spróbowałem go na cyfrze, ale zakładam, że by działał.
    Zeszlifować nie problem, potem tylko dokładnie wyczyścić z pozostałości opiłków, bardzo dokładnie.
    Właśnie tych opiłków boje się najbardziej a nie chce go całego rozbierać.

Uprawnienia umieszczania postów