Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Polaryzator

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    Najlepiej mieć szkła o tej samej średnicy
    jasne. lepiej miec wazaca 1kg lufe typu Tokina 28-70 niz np. Canona 28-105. bo skoro mam juz ultra-szeroki (jakby nie kombinowal - zawsze bedzie fi77. albo wiecej)... a ze te dodatkowe 2/3 wagi bede przez tydzien po wycieczce w gory czul na plecach... co tam, nie? wazne, ze mam szkla tej samej srednicy...

i po jednym filtrze z rodzaju.
    fajna teoria, tylko kompletnie sie nie broni. zmieniales kiedys obiektyw w plenerze przyrodniczym?
    podpowiedz: jesli filtr jest jeden, to trzeba go odkrecic z jednego obiektywu i nakrecic na drugi. w tym czasie ptaszek, ktory przysiadl na wodzie sobie odleci, lodka zdazy wyplynac poza kadr, rowerzysta wyjechac, itd. itp.
    i sobie mozna wlozyc zdjecie w ...

wiecej doswiadczenia, mniej teorii
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Sam sobie przeczysz, wcześniej piszesz o jednym filtrze plus redukcja - czyli również zmiana i Twój rower, łódka czy co tam chcesz umknie Ci z kadru. Jednocześnie krytykujesz moją koncepcję o obiektywach z tym samym gwintem. Jeżeli chodzi o szkła to wystarczy: 17-40 + 24-70 + 70-200 = np. 1 polar. I nie ma to nic wspólnego z teorią.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Sam sobie przeczysz, wcześniej piszesz o jednym filtrze plus redukcja
    czyli zamiast wymieniac filtr na inna srednice zakladam go na dany obiektyw przez redukcje.
    a w miedzyczasie na innym szkle moze byc drugi filtr.

Jeżeli chodzi o szkła to wystarczy: 17-40 + 24-70 + 70-200 = np. 1 polar. I nie ma to nic wspólnego z teorią.
    2700 + 4500 + 2500 ~= 10k
    nic tylko zacisnac pasa i kupic jednego polara na spole... no bo po co szastac pieniedzmi, nie?
    www albo tez flickr

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    czyli zamiast wymieniac filtr na inna srednice zakladam go na dany obiektyw przez redukcje.
    a w miedzyczasie na innym szkle moze byc drugi filtr.

2700 + 4500 + 2500 ~= 10k
    nic tylko zacisnac pasa i kupic jednego polara na spole... no bo po co szastac pieniedzmi, nie?
    Przecież to Ty wyszedłeś z koncepcją: jeden filtr i redukcje do np: dwóch obiektywów. A co do cen obiektywów to kto powiedział że fotografia to tanie hobby. Tak na marginesie to dobre filtry też kosztują, więc jeden to oszczędność :-)
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Przecież to Ty wyszedłeś z koncepcją: jeden filtr i redukcje do np: dwóch obiektywów.
    w ktorym dokladnie miejscu cos takiego napisalem?

A co do cen obiektywów to kto powiedział że fotografia to tanie hobby. Tak na marginesie to dobre filtry też kosztują, więc jeden to oszczędność :-)
    akurat jesli chodzi o filtry to bardzo czesto jest to onanizm wtorny i bicie piany. poza fanatykami ogladania zdjec w rozmiarze 1:1 na tego typu forum nikt przy zdrowych zmyslach nie zauwazy roznicy w jakosci zdjec robionych bez filta w ogole a z filtrem wlacznie z filtrami zywicznymi jak Cokin czy Hitech. a szklo od zywicy dzieli przepasc jakosciowa.

pewnie, ze mozna wydac 500zl na polara z 490 powlokami Ultra-Mega-SHMC, utwardzeniami, pozlacana oprawa itd. itp. tylko... po co? jesli to samo zrobi filtr za zlotych 100zl. a moze 50zl. byc moze i jego jakosc optyczna nie jest taka sama jak tego za 500zl. ale nikt normalny ogladajacy tego nie powie ogladajac odbitki czy wydruki. bo oglada to sie zdjecia, nie piksele.

polar na fi77 mozna kupic za 100~120zl. ja trafilem na allegro za 80zl. tez sie zdarza. a na mniejsze srednice jeszcze taniej. nie warto tych pieniedzy oszczedzac jesli z tego moga wyniknac stracone ujecia. po prostu...
    www albo tez flickr

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Wychodząc z takiego założenia to można w ogóle darować sobie zakup filtra i nadrabiać w PS. No chyba, że ktoś nie ma PS-a to wtedy wyjdzie taniej jednak kupić filtry :-)
    Canon

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Najlepiej mieć szkła o tej samej średnicy i po jednym filtrze z rodzaju.
    ja tez kupiłem se fajne opony z fegami i szukam do nich autko

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb
    ja tez kupiłem se fajne opony z fegami i szukam do nich autko
    To już Twój problem - może trzymaj się tematu.
    Canon

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

To już Twój problem - może trzymaj się tematu.
    no fajnie , ale nie bede dokupował szkieł do filtrów:smile:

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb
    no fajnie , ale nie bede dokupował szkieł do filtrów:smile:
    A czy ktoś Ci to sugerował, bo chyba nie ja.
    Canon

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów