Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 64

Wątek: Ocena zdjęć i kwalifikacja do usuwania ich /bądź nie/ z forum.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: [ami] z Canonem w niedoświadczonych łapskach

Cytat Zamieszczone przez ami Zobacz posta
    "...początkujący przeczyta forum w poszukiwaniu odpowiedzi, zanim zada pytanie"

Moi odbiorcy zachwyceni moimi fotami , w jaki sposób mam znaleźć odpowiedź że dla was to gnioty, podlinkuj chętnie poczytam
    Przeczytaj na jaki watek odpowiadam i o czym pisał pan.kolega. Nie rozmawiamy o twoich fotkach

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Ja w dodatku zawsze byłem za opcja podforów (nie potworów) "efemerycznych" czyli takich, w których posty automatycznie znikaja po pewnym czasie.
    Takie miejsce na forum istnieje, aczkolwiek stworzone zostało do trochę innych celów:

http://www.canon-board.info/pralnia-39/
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Takie miejsce na forum istnieje, aczkolwiek stworzone zostało do trochę innych celów:

http://www.canon-board.info/pralnia-39/
    Ale tam nic nie ma, wszystko wyprane

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Ale tam nic nie ma, wszystko wyprane
    Akurat w tym dziale brak postów można traktować jako pozytywne zjawisko.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez ami Zobacz posta
    To i ja jako główny winowajca zabiorę cichy głos. Tak się wczytuję w waszą dyskusje i tak sobie myślę , ale tylko myślę czy kompromisowym rozwiązaniem nie byłoby stworzenie coś na wzór 1 , 2, 3 Ligii (czy jakby inaczej to zwać)Osoba która obawia się nazwania go Gniotarzem może z czystym sumieniem wrzucić fotę do 3 ligii co najwyżej usłyszy że jak najbardziej jest tu na to miejsce a może usłyszy (poprzez komentarze) ku swojej uciesze że już awansowała do 2 ligi potem do pierwszej I w drugą stronę, ocena może polagać na zdegradowaniu do 2, 3 ligii, zawsze to jakaś forma oceny. Piłkarz też zaczyna od trampkarzy a potem albo awansuje do kadry narodowej albo kończy karierę LTS Kozia Wólka co nie zmienia faktu że jakimś piłkarzem był/jest.
    Tylko kto będzie kwalifikował i na jakiej podstawie przynależność do określonej ligi? To jest właśnie meritum sprawy.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 20-02-2016 o 02:36
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Ocena zdjęć i kwalifikacja do usuwania ich /bądź nie/ z forum.

i śmieszne i straszne - zaczyna się od stwierdzeń że amatorzy pokazują gnioty, a potem już tylko lepiej - zróbmy podział na tych lepszych i gorszych i najgorszych, a potem będziemy ich awansować od kota szeregowca do podporucznika i będzie zabawa można komuś powmawiać że jego foty są trzecioligowe, a zawodowe gnioty pierwszoligowe - i najlepiej powołać jeszcze jakieś towarzystwo wzajemnej adoracji i będzie pięknie.
    z moich obserwacji wynika że gnioty produkują wszyscy - a największe gnioty produkują początkujący profesjonaliści (żeby nie wskazywać palcem) którym się wydaje ... , profesjonalista to fotograf któremu płacą za zdjęcia, a nie fotograf robiący dobre zdjęcia.
    czemu miałoby to służyć - uwiarygodnieniu wypowiedzi na forum - to obawiam sie że forum byłoby całkowicie niewiarygodne
    jesli ktoś odczuwa potrzebę pokazania swoich wytworów to w internecie jest sporo miejsc gdzie można sie zrealizować - mają zasięg międzynarodowy, silną moderację i znanych autorów i właściwie gwarantują brak gniotów w galerii ale obawiam się (na podstawie tego so widzę na forum) że może być ciężko (to może być nie ta liga) - to chyba jest bardziej odpowiednia droga do promocji własnych prac.
    na koniec dodam że chętnie oglądam dobre prace na forum ale te są w odwrocie był na przykład facet pokazujący niezłe portrety ale ostanio gdzieś się zagubił i nie widze jego prac na forum. jeszcze chętniej czytam jakieś opisy na temam sposobu powstania takich prac (w końcu to nie galeria ale forum sprzętowe i o fotografii) ale z tym to już całkiem ciężko.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Myślę, że w komisji oceniającej powinno być przynajmniej kilkadziesiąt osób, tylko wtedy możemy zapewnić bezstronne działanie komisji i uczciwą ocenę.
    Jak odróżnimy zwykłe zdjęcia od sztuki ? Może zdjęcia kiepskie nie są, tylko przez nas źle odbierane a kryje się w nich głębszy potencjał i przesłanie ?

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Jednemu typowi zagraly kolana i chcecie zmieniac system. To ze koles zachowuje sie jak islamski extremista nie znaczy, ze musimy mu ulegac. Skasowac jego galerie, a mlodym dac szanse na nauke i krytyke.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Jednemu typowi zagraly kolana i chcecie zmieniac system. To ze koles zachowuje sie jak islamski extremista nie znaczy, ze musimy mu ulegac. Skasowac jego galerie, a mlodym dac szanse na nauke i krytyke.
    Nie popadajmy w skrajności.
    Dla wyjaśnienia - póki co dyskutujemy bez żadnych planów.
    Kolega który rozpoczął całą dyskusję przyciśnięty wykrecił się od konkretów. Ja uważam że póki ktoś nie poda pomysłu jak konkretnie przeprowadzać taką weryfikacje to nie ma co zmieniać czegokolwiek ale może jest coś czego nie wiem i wtajemniczeni znają cudowne sposoby na oddzielenie ziaren od plew.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Źródłem nieporozumienia jest chyba pomylenie zamieszczenia amatorskiej fotki do oceny na forum z "publikowaniem." Oczywiście, jeśli ja wrzucę do Internetu zdjęcie odklejającej się gumy na korpusie to w takim samym sensie to też jest "publikowanie fotografii." Ale w sieci, tak jak w realu, są różne miejsca o różnym przeznaczeniu i każdy kto umie czytać powinien je odróżnić. Na ulicy np. są galerie sztuki ale są też wystawy okienne w sklepie z butami, w których oczekuje się innych poziomów "sztuki". Zamiast zmieniać to co jest, dlaczego nie dodać specjalnych podforów ekskluzywnych, elytarnych, high-brow, moderowanych, tylko dla najwyższych lotów sztuki fotograficznej. Nawet można wynająć niezależnych ekspertów do kwalifikacji dzieł.

Takie elitarne galerie na pewno silnie wzmocnią reputację cb, i nie sądzę żeby fotki w innych galeriach o innym przeznaczeniu miały to zrujnować.
    Oczywiście moje zainteresowanie takimi ekskluzywnymi galeriami będzie niewielkie, bo dobrych zdjęć w Internecie są tony i nie widzę powodów, żeby oglądać wysokich lotów sztukę tworzoną wyłącznie przez właścicieli sprzętu marki Canon, albo przez np. osoby młode, rudowłose, ani żadną inna podklasę populacji.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów