Ja pracuje tylko na 100% wielkości pliku, więc detale i szumy mają dla mnie duże znaczenie![]()
Ja pracuje tylko na 100% wielkości pliku, więc detale i szumy mają dla mnie duże znaczenie![]()
Dziękuję za wasze opinieMam do niego C10-22, a resztę obiektywów na ff (24-1054, 16-35/4, itd). Jest sens brać zestaw z kitem 18-55/18-135 stm? Różnica w cenie z/bez jest niewielka, a coś czytałem, że jakość kitów się bardzo poprawiła. Od kilku lat robię praktycznie tylko 5dmkII, więc wypadłem z obiegu jeśli chodzi o obiektywy cropowe.
Ja akurat mam 70D ale z kitem 18-55STM. Bardzo dobre szkiełko, optycznie takie samo jak 15-85USM oczywiście z wyjątkiem zakresu ogniskowych. Jeśli do przewidywanych zastosowań nie przeszkadza ciemnica 3.5-5.6 to brać - mały, lekki, niewiele miejsca zajmie w torbie a przy foceniu np. krajobrazu przydać się może bardzo. 18-135STM znam tylko z opinii i testów i te są również bardzo pozytywne. Pytanie czy przy już posiadanej szklarni potrzebujesz obiektywów o takim świetle i takim zakresie ogniskowych?
G12, G3X, 80D, Samyang 8 Fisheye, 10-18STM, 15-85USM, 55-250STM, 50/1.8STM, 100/2.8L macro, SMC Takumar 135/2.5, Sigma 150-600C
Flickr: https://www.flickr.com/photos/125851272@N07
A jak się sprawuje kółko do wyboru punktów af w porównaniu do joysticka (jeśli chodzi o szybkość ustawienia konkretnego pola)?
Witam, na tym forum jestem nowy i zwracam się do Was z zapytaniem, czy ktoś uzywa 80d z ob. Tamron 17-50 VC. Zakupiłem taki zestaw oczywiście oddzielnie i okazała się, że w obiektywie w trybie LV i podczas filmowania nie działa stabilizacja,pomimo jej włączenia. Obiektyw został wysłany do Tamrona do serwisu i odpowiedź jest taka, że producent nie gwarantuje poprawności działania sprzętu podczas filmowania, obiektyw słuzy do robienia zdjęć, ale tryb LV to jest tryb robienia zdjęć. Wgrany mam w obiektyw najnowszy soft ale to nic nie pomoglo. Obiektyw zapiąłem do 6d (oczywiście winieta, ale nie o to chodzi)i stabilizacja działa podczas LV i video, czyli jakaś blokada 80D. Sprawa zakończyła się że oddalem obiektyw do sklepu i zamieniłem na sigmę 17-50 OS, czekam na paczkę, mama tylko nadzieję, że ten zestaw zadziała.
Z pewnością obrazek będzie lepszy od Tamrona.
Niestety, obawiam się, że stabilizacja to tylko początek problemów. Następny będzie AF. W szczególności do puszek Canona z dual pixel nie należy raczej kupować Sigm lub Tamronów. No chyba, że się nie zamierza używać. A szkoda, bo 80d jest chyba pierwszą puszką Canona, gdzie AF w LV i podczas filmowania jest więcej niż przydatny.
Witam ponownie, Sigma dotarła i powiem, że przepowiednia "jotes25" nie potwierdza się,stabilizacja dziala (także podczas LV i filmu) i Af też bardzo ładnie chodzi. Sigma ma mniejszy obrót pierścienia AF, wydaje się że szybciej trafia w punkt wskazany na monitorze nie ma tendencji do myszkowania. Tak więc pozostaje się cieszyć, że coś dziala i nie muszę kupować drogich szkiel canona.