Czytałem, że właściciela pentaxów tak czynią, jak chcą całkiem zdołować canonierów.
Dla 90% użytkowników 80d będzie lepszą puszką. 7d II warto wybrać jeśli masz supertele (od 300/2.8 wzwyż) i/lub fotografujesz ruchome cele na kłopotliwym tle (iTR), np. psy, konie, piłkarzy. Oczywiście nie wnikam w sytuacje, gdy ktoś lubi kolekcjonować sprzęt bez względu na jego wartość użytkową![]()
W zasadzie nigdy nie oowinno być takiej potrzeby dla całego zdjęcia, chyba przy ratowaniu jakiegoś unikalnego pstryka.
Ale, to jest tylko test własności, która może być przydatna w specyficznych przypadkach. W praktyce wyciąganie o kilka EV może być użyteczne, tylko nie całego zdjęcia ale cieni. Np. fotografując widoczek z jeleniami u stóp góry za którą zachodzi słońce, jeżeli chcemy dostać wszystkie detale i kolory nieba, góra może być czarną albo burą zaszumioną masą. Okiem nie tak to wygląda, bo oko patrzy raz na górę raz na niebo i widzi szczegóły. A nabywca kalendarza nie chce ohydnej masy na dużej części zdjęcia. Więc trzebaby zrobić hadera, bo filtry z taką górą nie pomogą. I nie chodzi tu o brutalne rozjaśnienie, góra ma pozostać ciemna, ale nie bura i zaszumiona.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Pobrałem sobie kilka razy te rawy do Aperture i pokazuje mi błąd pliku / formatu i nie chce wyświetlać. Wszystkie dane mam i etc, a obrazka niePrzez moment jak ładuje widzę obrazek, a potem znika.
Pobrałem przykładowe rawy z tej strony dla 70D i 5D i wyświetlają się bez problemu.
Ktoś może pomóc? Jaki może być problem?
ten test akurat pokazuje że jest pewien postęp, a test dotyczyniskiego niż wysokiego iso z wysokim iso canon kłopotu nie miał
, co sprawy leżacej poza meritum tego testu czyli kaszanie na wysokim iso to nie ma co dzielić włosa na czworo - przypomniała mi się bajka o serku camamberku i jego wyższości nad serkiem bree - "obaście pleśniawe" taki był morał bajki, w tym przypadku jest to samo oba to cropy (7DII i 80D) i oba szumią równie paskudnie - ale na niskim iso widać wiosnę (no może przedwiośnie) jest lepiej.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
DR jest znacznie lepszy niż w 70d... i 5dmk3:
https://www.youtube.com/watch?v=AZ_GuG5p44U
Racja APS-C to APS-C i nie wiadomo jak by się starać nie da się przekroczyć pewnych ograniczeń wielkości matrycy. Można stosować coraz to wymyślniejsze filtry odszumiające itp. bajery ale wielkości pixela i ilości światła nań wpadającego nie oszukamy. W dobrym świetle to i telefonem zrobimy dobre zdjęcia. Problem zaczyna się gdy trzeba wejść z iso powyżej 1600...Żaden crop nie da takiego obrazka co FF