Oczywiście, że oceniana jest zawsze para detektor/sensor + obiektyw. Ja nie używam tego testu do porównania obiektywów. Ja chcę zobaczyć jak one się sprawują na detektorach do których można je podłączyć i do współpracy z którymi zostały zaprojektowane. Tak się składa, że DXO w typ przypadku dostarcza zawsze bezwzględną ocenę takiej pary w postaci parametry Perceptual Megapixel. Co więcej w tym teście ważne jest jedynie zdolność rozdzielcza danej matrycy (a nie np. DR, szumy itd.).
Cytat z dokumentacji:
Ten parametr jest dość fajny ponieważ stara się określić rozdzielczość obrazu w jednostce, która jest podobna do Mpx. A Mpx są dobrze rozumiane w dobie fotografii cyfrowej.The result is a more easily understandable measurement for users that makes comparisons between camera and lens combinations very simple: the higher the Perceptual MPix score, the better the perceived resolution.
W praktyce działa to w ten sposób, że określamy zdolność rozdzielczość pary matryca i szkło w PMpix. Przy czym zdolność ta nigdy nie będzie większa od ilości Mpx, które ma matryca do której jest "podłączony" obiektyw. Więc jeśli obiektyw będzie dawał obraz o większej rozdzielczości niż rozdzielczość matrycy wówczas ograniczająca jest zdolność rozdzielcza matrycy i wynik wyrażony w PMpx będzie dążył do rozdzielczości matrycy wyrażonej w MPx.
Podany link należy zinterpretować jako:
6d + ef17-40 będzie dawał obraz, który będzie miał postrzegalną rozdzielczości 14 P-Mpix
760d + ef-s10-22 będzie dawał obraz, który będzie miał postrzegalną rozdzielczości 8 P-Mpix
Dla odmiany możecie spojrzeć na trochę inne porównanie: DXO
Z tego wynika, że:
6d + tarmron 24-70mm f/2.8 daje postrzegalną rozdzielczość na poziomie 16 P-Mpix
760d + sigma 18-35mm daje postrzegalną rozdzielczość na poziomie 16 P-Mpix
6d + ef24-70mm f/2.8 L daje postrzegalną rozdzielczość na poziomie 17 P-Mpix
I sigma miała tu najłatwiejsze zadanie ponieważ była podłączona do detektora o najwyższej rozdzielczości.
I na podstawie tego porównania możemy powiedzieć jedynie że 6d + tarmron 24-70mm f/2.8 oraz 760d + sigma 18-35mm będą dawały obraz o podobnej rozdzielczości. Natomiast jak ten obrazek będzie wyglądał jak w obu tych aparatach ustawicie ISO 1600 to sami wiecie
@pan.kolega zgoda?
P.S.
Ostatnio ubolewam nad tym, że większość obiektywów na APSC daje w rezultacie obraz o znacznie słabszej rozdzielczości niż poczciwa stara L'ka podłączona do FF. Inna sprawa czy ta rozdzielczość jest komuś potrzebna czy nie... Ale wniosek jest jeden. Jak chcesz mieć obraz o dobrej rozdzielczości to obiektyw będzie drogi i relatywnie ciężki...
EDIT:
Pogrubiłem kilka fragmentów...