Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
Ty chyba nie rozumiesz na czym polega edycja zdjęcia... Nie polega ona na ratowaniu skaszanionych fot i maskowaniu niewiedzy, bynajmniej! Trzeba mieć dodatkową wiedzę, żeby sprawnie i dobrze edytować foty. Naświetlona matryca to jeszcze nie zdjęcie. Jasne, że trzeba zrobić jak najwięcej na etapie naświetlania, ale Ty nawet nie potrafisz jeszcze własnego sprzętu obsługiwać i kompletnie nie znasz jego możliwości, więc do boju, do nauki a nie tu jojczysz i obrażasz się bo nie umiesz poprawnie naświetlić zdjęcia... ten jotpeg z puszki to właśnie obrobiony raw, tyle, że jakis programista zdecydował jak chcesz go obrobić, nie widząc nawet Twojej fotki...
eleroo - wiem, że mało wiem ale nie aż tak mało jak sądzisz. Nie mam problemów z naświetlaniem zdjęć. Problem tkwił w podglądzie na wyświetlaczu mojego aparatu. Z uwagi na to, że aparat używa do podglądu obrazu, który został zapisany w jpg otrzymywałem z poziomu wyświetlacza błędny feedback dotyczący ekspozycji RAW. W związku z tym zrezygnowałem z zapisu jpg i wybrałem się ponownie w nocny plener wykorzystując tylko zapis RAW. Po otworzeniu zdjęć zarówno w Pic..sie i Lig..mie w końcu na monitorze komputera ujrzałem to, co wcześniej zobaczyłem na wyświetlaczu aparacie. Zdjęcia dobrze doświetlone - tak jak chciałem. Wybrałem najciekawsze i przekonwertowałem sobie do jpg aby móc je wysłać rodzince do przejrzenia