Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Canon EOS 700D - problem z zapisem RAW+JPG

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Canon EOS 700D - problem z zapisem RAW+JPG

Oho, zapowiada się dyskusja o wyższości "prawdziwej fotografii" nad "syfrową", myślałem, że to już minęło dobrych kilka lat temu

W tradycyjnej wybierałeś rodzaj materiału (czułość, kontrastowość, ziarnistość), jego wielkość, wybierałeś rodzaj chemii, sposób obróbki, temperaturę, i to wszystko miało wpływ na wygląd (upraszczając) negatywu. Potem wybierałeś rodzaj papieru, sposób naświetlenia (łącznie z maskowaniami itp), sposób wywoływania, rodzaj chemii, temperaturę, czas, i znowu każdy z tych elementów miał wpływ na efekt końcowy. Teraz robisz to w przyjemniejszych warunkach, nie tracąc zdrowia przy chemii, w dodatku o wiele szybciej i z możliwością cofnięcia się i spróbowania innej metody. Jeśli weźmiemy to pod uwagę, to nie, takiego komfortu nie dało się uzyskać tradycyjnymi metodami.

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Są rzeczy które ciężko uzyskać drogą "czysto" fotograficzną, lub wręcz się nie da. Skoro fotografujesz krajobrazy to na pewno znasz problem dużego kontrastu między niebem i ziemią. Możesz to wyrównać filtrem połówkowym. Ale w górach nie masz prostego horyzontu, więc ciężko ustawić taki filtr. Albo przepalisz część nieba, albo za mocno przyciemnisz część gór. Wywołując rawa możesz np przy pomocy krzywych przyciemnić tylko najjaśniejsze fragmenty kadru bez ruszania ciemniejszych. Lekki filtr połówkowy i tak warto zastosować bo z całkowicie wypalonego nieba nic nie uzyskasz, a z obszarów lekko niedoświetlonych bez problemów.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Miasto
    Ciężko określić

Do r_m - swoją wypowiedzią przekonałeś mnie do korzystania z możliwości obróbki Chociaż nie mam specjalnie na to ochoty, to może dzisiaj siądę i zacznę powolutku, bez pośpiechu dłubać w Lig..mie Jednak otrzymane efekty zachowam dla siebie a do wglądu dla znajomych zostawię surowe zdjątka.
    Dużo większą frajdę sprawia mi komplement" zrobiłeś ciekawe zdjęcie" niż tekst " nieźle obrobione";D A co tam;D

Do PawelB - owszem, miałem niejednokrotnie problemy ze zbyt dużym kontrastem i często stosowałem połówki, żeby uratować zdjęcie. Czasami nawet stosowałem na próbę kilka filtrów na szkle choć może profesjonaliści tak nie robią...nie wiem. Często używałem również 2 par moich okularów przeciwsłonecznych...efekty były ciekawe
    Obecnie nie mam problemów z nadmiarem kontrastu.Wręcz przeciwnie, czasami go bardzo brakuje;( Na dodatek pogoda ostatnio nie dopisuje- jest szaro, zero słońca, sypie śnieg. Mam nadzieję, żę do końca lutego warunki pogodowe się poprawią - w marcu pozostaną mi tylko weekendy

Od wczoraj ryję w instrukcji jak dzika świnia w kartoflach. Jest tego dużo, ponad 300 stron....i jak mam się tego nauczyć na pamięć?? heh;D
    Przy okazji oglądam różne poradniki, podglądam sztuczki innych. Narazie jestem zafascynowany zdjęciami nocnymi i zabawą swiatłem.... od tego w sumie rozpoczęła się moja fascynacja fotografią...miałem przyjemność wziąć gościnnie udział w warsztatach, prowadzonych przez Jana Pohribnego - czeskiego fotografa, który między innymi maluje światłem ( A miało to miejce jakieś 5-6lat temu)

Poniżej dołączam link do Jego galerii- nie ukrywam, że nie wszystkie zdjęcia przemawiają do mnie aczkolwiek znajdzie się tam parę rodzyneczek

Jan Pohribný photographer

--- Kolejny post ---

Jeszcze raz pragnę podziękować wszystkim użytkownikom portalu za udział w dyskusji oraz wszystkie opinie.

Sądzę, ze powyższy temat mogę uznać za " Zamknięty"

Pozdrawiam Wszystkich i każdego z osobna
    Ostatnio edytowane przez mejt ; 17-02-2016 o 15:16

Początki nałogu Awatar eleroo

No r_m rozjasnił temat Dodam jeszcze od siebie jako osoba wciąż praktykująca ciemnię, że jeszcze są filtry przez które naswietlasz papaier maskowanie, wypalanie i inne cuda wianki, przesłona w obiektywie powiększalnika, sam obiektyw... no kupa czynników i jak coś spaprzesz to nie ma "cofnij". I zapach utrwalacza o poranku

Nikt Ci tu nie mówi, że masz edycją (podkreślam edycją, a nie agresywną obróbką graficzną) cokolwiek naprawiać, maskować etc. Zasadza jest taka, że spapranych zdjęc się w ogóle nie rusza Wywala się je. Twoja idea "zrobienia gotowego zdjęcia" jest jak najbardziej słuszna. Sama jestem wielką fanką preprocesu i już w aparacie chcę mieć foto jak najbliższe temu, co mam w głowie, ale potem muszę edytować ten swój negatyw.
    Nie myśl, że w czasach analogowych zdjęcia były "prosto z aparatu" Nie były. Nawet w labach. Zawsze poprawiało się kontrast, kolory, nasycenie, luminację, takie tam różne, zawsze. Tylko ludzie, którzy nigdy nie byli w ciemni sądzą, że "kiedyś to sie nie obrabiało zdjęć". Obrabiało się aż świstało, tyle, że trzeba było o tym myśleć już na etapie wybierania filmu. Zjawisko, którego się boisz wynika z faktu, że teraz dużo ludzi robi na odwrót... nie wie jak fota ma wyglądać zanim ją zrobi, tylko cuduje po zrobieniu, a to nie tak. Jak poprawisz kontrast w zdjęciu to nadal będzie Twoje zdjęcie przecież, nikt Ci nie każe robić obrzydliwych przesyconych hadeerów z halo wokół karzwędzi jeśli w głowie masz zamysł i konsekwentnie go będziesz realizował to nikt Ci nie zarzuci, że Twoja fota powstała tylko dzięki obróbce, no nie, to sa procesy sciśle ze sobą sprzężone. Pamiętaj, naświetlona matryca to jeszcze nie zdjęcie.

Powtórzę raz jeszcze, fakt, że chcesz mieć w aparacie jak najlepiej naświetloną fotkę bardzo się chwali, to bardzo bardzo dobra droga, ale edycji sie nie bój, jeśli zrobisz to sensownie nikt tego "nie zauważy" tak jak "nie zauważał" w czasach analogowych Do dzieła

P.S. R_m oczywiście, że fotografia analogowa jest lepsza od cyfrowej To nie podlega dyskusji

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez mejt Zobacz posta
    Do r_m - swoją wypowiedzią przekonałeś mnie do korzystania z możliwości obróbki Chociaż nie mam specjalnie na to ochoty, to może dzisiaj siądę i zacznę powolutku, bez pośpiechu dłubać w Lig..mie Jednak otrzymane efekty zachowam dla siebie a do wglądu dla znajomych zostawię surowe zdjątka.
    Dużo większą frajdę sprawia mi komplement" zrobiłeś ciekawe zdjęcie" niż tekst " nieźle obrobione";D A co tam;D

Do PawelB - owszem, miałem niejednokrotnie problemy ze zbyt dużym kontrastem i często stosowałem połówki, żeby uratować zdjęcie. Czasami nawet stosowałem na próbę kilka filtrów na szkle choć może profesjonaliści tak nie robią...nie wiem. Często używałem również 2 par moich okularów przeciwsłonecznych...efekty były ciekawe
    Obecnie nie mam problemów z nadmiarem kontrastu.Wręcz przeciwnie, czasami go bardzo brakuje;( Na dodatek pogoda ostatnio nie dopisuje- jest szaro, zero słońca, sypie śnieg. Mam nadzieję, żę do końca lutego warunki pogodowe się poprawią - w marcu pozostaną mi tylko weekendy

Od wczoraj ryję w instrukcji jak dzika świnia w kartoflach. Jest tego dużo, ponad 300 stron....i jak mam się tego nauczyć na pamięć?? heh;D
    Przy okazji oglądam różne poradniki, podglądam sztuczki innych. Narazie jestem zafascynowany zdjęciami nocnymi i zabawą swiatłem.... od tego w sumie rozpoczęła się moja fascynacja fotografią...miałem przyjemność wziąć gościnnie udział w warsztatach, prowadzonych przez Jana Pohribnego - czeskiego fotografa, który między innymi maluje światłem ( A miało to miejce jakieś 5-6lat temu)

Poniżej dołączam link do Jego galerii- nie ukrywam, że nie wszystkie zdjęcia przemawiają do mnie aczkolwiek znajdzie się tam parę rodzyneczek

Jan Pohribný photographer

--- Kolejny post ---

Jeszcze raz pragnę podziękować wszystkim użytkownikom portalu za udział w dyskusji oraz wszystkie opinie.

Sądzę, ze powyższy temat mogę uznać za " Zamknięty"

Pozdrawiam Wszystkich i każdego z osobna
    W fotografii nie ma nic czego trzeba się nauczyć na pamięć. Musisz to zrozumieć.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów