mkamelg Dzięki za opinię, nie wymagam cudów od tego szkła, ani żeby był demonem szybkości ale właśnie coś mi nie gra dlatego tutaj napisałam. Nie mam porównania z innym takim samym obiektywem dlatego ciężko było mi stwierdzić co nie gra. W takim razie skontaktuję*się z serwisem na Żytniej.
Zoom też*będzie, ale 85tka i tak mi się*przyda, akurat tutaj głównie psa wstawiałam bo na nim po prostu najłatwiej mi sprawdzić szkło w trudnych warunkach. Ale lubię*robic też*portrety (zarówno ludzi jak i zwierząt), reportaże i zwykłe zdjęcia rodzinne. Dlatego mniejsza, poręczniejsza i JASNA 85 będzie kolejna do kolekcji a potem na pewno będę myślała nad 70-200 tylko już*czuję ten dylemat cz4 f canona czy np sigma ze światłem 2,8. Już byłam zdecydowana na canona po rozmowie z osobą fogografującą głownie psy na zawodach (zadowolna z AF w canonie), zaś dzisiaj rozmawiałam z inną dziewczyną, która głównie ma za swoich modeli konie i ona zaś*zachwalała sigmę i światło, a na AF w niej nie narzeka. Ciężki wybór będzie