Zastanawiałam się*czy jest sens zakładać nowy wątek, ale chyba nie ma ządnego zbiorczego dla poczatkujących gdzie możnaby podpytać o pewne techniczne aspekty.

Storm się*czytać, oglądać*i uczyć ale mimo to proszę o obiektywną*opinię*czemu poniższe zdjęcia są nieostre. Chyba, że to ja jestem przewrażliwiona i chcę*za dużo? Ale u mnie no jak byk widać, że brak ostrości na psie. Wszystko robione canonem 40d z 24 mm stm, obiektyw ten mam od niedawna więc też pytam dlatego bo chcę*wykluczyć jakieś techniczne problemy.

Zauważyłam, że ostrość jest bez zarzutu gdy ostrzę na bardzo blisko znajdujące się*przedmioty, 'portrety' a gdy tak jak na poniższych pies jest te kilka metrów ode mnie to ostrość leży. Robione wszystko na centralnym punkcie AF z włączonym al servo.

24mm f2,8 1/1000 iso500

24mm f4 1/320 iso640

a tutaj takie bylejakie na szybko robione ale tym samym obiektywem i jak widać ostrość jest ok

Będę wdzięczna za rady co zmienić*aby jednak te zdjęcia były lepsze, chyba, że to kwestia kiepskiego af w tym obiektywie? Ale nie mam w nawyku zwalania winy na sprzet, chętnie się*douczę i wezmę*za siebie.