Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Fotki z fleszem +M42

Dopiero zaczyna Awatar darek-td
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Fotki z fleszem +M42

Witam.
    Jak robić zdjęcia z fleszem - w trybie av z obiektywem M42 ?
    To moje pierwsze kroki w tym temacie - więc proszę o cierpliwość i jasne rady.
    .................................................
    Czy to prawda, że w trybie manualnym można używać "zwykłej" zewnętrznej lampy błyskowej
    z tzw gorącą stopką ?
    Słyszałem , że można "spalić" elektronikę w aparacie, ale jeśli chodzi o tryb manualny "podobno" jest to możliwe. Co wy na to ?
    Ostatnio edytowane przez darek-td ; 17-04-2006 o 21:54

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Nie wiele można zrobić ... redukcja siły błysku i błysk pomiarowy " * " przed każdą klatką .... nie jest za dobrze... rada: lampa EX z manualem ....

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z tym spaleniem elektroniki to raczej nie...Musisz zmierzyć napięcie wyjsciowe na stopce lampy. Ja kilka razy zawiesiłem swoją piątke lampą SAKAR77 ze świeżo naładowanymi akumulatorami. Nie wiem jak analogi ale dla cyfry nie zaleca się przekraczać napiecia na stopce~9V. Można przerobić lampę, tak,żeby miała ogranicznik. Było o tym na forum. Moją przerobił teść elektronik(koszt części optitriak czy jakoś tak...to ok.4zł) i teraz daje 6V, zamiast wcześniejszych 30.

Dopiero zaczyna Awatar darek-td
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Może za mało napisałem danych, bo na tak szacownym forum pomoc jest ...powiedzmy umiarkowana
    Mój aparat to Canon eos 1000fn. Pytanie dotyczy robienia zdjęć z obiektywami M 42 (połączony adapterem).
    1. Lampa błyskowa - ta w aparacie Pytanie czy tak można ?
    2. Lampa zewnętrzna -Vivitar 16A Auto, podejrzewam ,że trzeba robić wtedy w trybie manualnym.
    Czy nikt nie miał z podobnymi problemami kłopotu ?

Dziekuję za informacje o napięciu lampy, sprawdzę to .

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jesli wewnetrzna lampa to bez problemu mozna. Co do zewnetrznej to bym uwazal z nie przeznaczonymi do canona (wlasnie ze wzgledu na te napiecia).

Z obiektywami m42 potestuj tylko czy Ci nie przeswietla/niedoswietla i stosuj odpowiednia korekcje blysku.

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ad 1. Można. Ostrzysz sobie manualnie, a błysk mierzony jest przez TTL/A-TTL (tak chyba jest w 1000FN). To samo będzie z dedykowaną lampą.
    Ad 2. Vivitar 16A ma własną automatykę, więc lampa sobie odmierzy ilość błysku dla danej przysłony (powinna mieć rozpiskę z tyłu). Czas ok. 1/30. Czy będzie to robić dobrze, musisz sprawdzić w różnych sytuacjach. Możesz kompensować błysk czasem lub przysłoną. Jeśli ma manual z regulacją mocy to fajnie, ale to rozwiązanie raczej na slave. Co do napięcia na stopce się nie wypowiem na 100, % bo nie wiem. Ale nie powinno być problemów. Raczej cyfry mają wymagania co do mniejszych napięć.
    Ostatnio edytowane przez Raff ; 25-04-2006 o 19:26

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bez paniki. Ja uzywam 350D + Vivitara 440 Auto. Jadena manualu 1/100 , 1/125 + reczna przesłona. Jak mało to troszke ja otwieram. Jak dotychczas jest ok. Flash podpiełem bez zadnych pomiarów na stopce gdyż przetestowałem g z 300D koleżanki. Tak na wszelki wypadek
    MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Uprawnienia umieszczania postów