Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Wątek: tele na ptaki do eosa 350d

Domyślnie tele na ptaki do eosa 350d

może to już kiedyś było, ale w dalszym ciągu nie moge się zdecydowac, od dwóch miesięcy szukam dobrego tele na ptaki, na dzień dzisiejszy mam dylemat odnośnie trzech szkieł:
    tamron 200-500/4-6,3 -podobno bardzo dobre szkło, ale jest o nim bardzo mało na sieci, co prawda był tu wątek na jego temat ale jakoś nie pomógł mi w decyzji
    sigma 50-500 (aka bigma) jedni chwalą , inni ganią, bardzo skrajne opinie
    canon 400/5,6 co stałka, to stałka ale nie mam tej elastyczności zooma
    Proszę o radę czy postawić na jakość i brać stałkę, czy na uniwersalność zooma kosztem jakośći,
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jak na ptaki to najdluzsza stalka na jaka Cie stac. Zdziwisz sie jak blisko trzeba podejsc zeby miec w calym kadrze ptaka, nawet na 400mm z cropem. No, chyba ze bedziesz focil tylko kondory w zoo.

Domyślnie

zdaję sobie sprawę, podchodziłem juz ptaki ruskim 500/8 i fz20 więc pierwsze kroki mam za sobą, chodzi mi o to co wybrac jednego z tych zoomów, czy stałkę, mówisz o stałce, pokrywa się to z moimi przeczuciami.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

500/8? To widze ze pierwsze kroki masz takie jak ja

W fotografii przyrodniczej wymagana jest najwyzsza jakosc, wiec od razu mozesz odpuscic sobie wszelkie wynalazki typu 170-500 czy 200-500. Sigma 50-500 jest calkiem niezla optycznie i jesli nie lubisz zmieniac obiektywow to zastanow sie nad nia. Do fotek z reki przydaje sie IS, jesli nie uznajesz statywow (czy monopodow) wez pod uwage Sigme 80-400 ze stabilizatorem. No i na koniec najwyzsza jakosc, predkosc i cena - czyli eLki Canona. Ja ma m 400/5.6 i nie narzekam. Polecane jest tez 300/4 IS plus telekonwerter x1.4 (wychodzi taka troszke gorsza optycznie 400/5.6 ale z IS).

Domyślnie

pazurek, w duszy na 99% jestem z tą eLką, będziesz się śmiał - śni mi się po nocach
    ale będzie nie na nią stać dopiero za kilka miesięcy, podobno wycofanana z produkcji, boje się że zabraknie dla mnie
    Ostatnio edytowane przez mariusz11 ; 17-04-2006 o 23:45

M_a_C
    Guest

Domyślnie

Mariuszu, dzisiaj szukałem sampli z tych ruskich szkiel 500/8 w zestawieniu z 350d. Dla upewnienia - mowa o lustrze 500/8? Co można wycisnąć z takiego zestawu? Dysponujesz fotkami? ;-)

Szukałem też info na temat Vivitar'a 500/8, niestety zbyt wiele nie znalazłem.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wycofana? Ooo, a wejdzie cos nowego na jej miejsce? Szkielka "DO" sa chyba jeszcze troche za drogie...

Domyślnie

Uzywam od jakiegos czasu sigme 50-500 nie moge nazekac na nia
    ale czuje po tym czasie niedosyt a na inne np. Lke 600 narazie nie ma dudków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    Wycofana? Ooo, a wejdzie cos nowego na jej miejsce? Szkielka "DO" sa chyba jeszcze troche za drogie...
    pewnie i wejdzie coś z ze stabilizacją, ale poza moim zasięgiem finansowym, że wycofana piszą tak w sklepach sieciowych, przy tym szkiełku.

guest1 - niedosyt co do jakości czy mm??
    Ostatnio edytowane przez mariusz11 ; 18-04-2006 o 08:56

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Miałem swego czasu podobny dylemat - zoom czy stałka.
    Wybrałem canona 400/5,6 i to byl jak najbardziej słuszny wybór.
    Tak jak pazurek napisał - do ptaków jak najdłuższa ogniskowa.
    Często gęsto brakuje tych 400mm na ptaki - przydałoby się coś dłuższego.
    Jeśli skupisz się na fotografi ptaków to takiego np. tamrona 200-500 i tak bedziesz wykorzystywał w większosci przypadków na max tele czyli 500mm.
    Więc lepiej stałke - szybki AF, świetna ostrość i kontrast - same zalety w stosunku do zooma.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów