Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 59

Wątek: tele na ptaki do eosa 350d

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    W fotografii przyrodniczej wymagana jest najwyzsza jakosc, wiec od razu mozesz odpuscic sobie wszelkie wynalazki typu 170-500 czy 200-500. Sigma 50-500 jest calkiem niezla optycznie
    Hmm, znaczy, że hiperzoom 50-500 jest lepszy optycznie od 170-500? W "mojej branży" (żelazne ptaki) 170-500 jest dość popularna i nie słyszałem przesadnego narzekania na jakość optyczną. Co innego szybkość AF...

wez pod uwage Sigme 80-400 ze stabilizatorem
    Ponownie, AF. To już lepiej 100-400IS.

No a białe stałki... wiadomo ;-)

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Hmm, znaczy, że hiperzoom 50-500 jest lepszy optycznie od 170-500?
    Wiem ze to moze sie wydawac dziwne, ale w tym przypadku tak wlasnie jest. Nawet nasz forumowy specjalista od stalek moze Ci to potwierdzic.

Zreszta, 170-500 to klasa srednia sigmy, za to 50-500 jest oznaczona "EX" co samo w sobie swiadczy juz o jej jakosci. AF tez ma lepszy, bo HSM.

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ponownie, AF. To już lepiej 100-400IS.
    80-400 jest niezla optycznie, ma HSM i OS, tez jest EX, no i powinna byc troche tansza niz 100-400.

Nikt nie twierdzi ze eLki sa gorsze od sigm, po prostu maja swoich tansze odpowiedniki na ktore mozna zwrocic uwage przy wyborze szkla.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nikt nie twierdzi ze eLki sa gorsze od sigm, po prostu maja swoich tansze odpowiedniki na ktore mozna zwrocic uwage przy wyborze szkla.
    Tyle ze wydajac kupe kasy na szklo do konkretnych zastosowan to juz lepiej warto kupic cos co na pewno bedzie najlepsze przez dluuugiee lata i zadne inne szklo w tym czasie nie bedzie kusilo do kosztownej zmiany... i w takim przypadku lepiej doplacic i miec spokoj sumienia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Tyle ze wydajac kupe kasy na szklo do konkretnych zastosowan to juz lepiej warto kupic cos co na pewno bedzie najlepsze przez dluuugiee lata i zadne inne szklo w tym czasie nie bedzie kusilo do kosztownej zmiany... i w takim przypadku lepiej doplacic i miec spokoj sumienia.
    święta racja!
    prześledziłem losy co niektórych ptasiarzy z portalu birdforum; pierwsze zdjęcia robione np.dziwnymi zoomami typu tamron 200-400, potem jakieś sigmy 70-300/5,6 , kombinacje z Tc1,4x i 2x, zoomy EX sigmy, wraz ze zdobytym doświadczeniem większość z nich kończy na stałkach którymi robi swoje najlepsze fotki, na pewno takie dochodzenie do najlepszego rozwiązania jest kosztowne, więc lepiej chyba dołożyć i od razu kupić dobra stałkę:-)

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Tylko trzeba wziąść poprawkę na to, że nie każdego stać dołożyć do datkowe 2-2,5 tys. zł. Mając do wyboru tańsze szkło lub jego brak (z przyczyn finansowych) - to chyba wybór jest prosty. Vitez Ty na początku też nie kupowałeś eLek, tylko dużo bardziej "budżetowe" szkła.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    Vitez Ty na początku też nie kupowałeś eLek, tylko dużo bardziej "budżetowe" szkła.
    I dlatego pisze to, co pisze powyzej wlasnie ze swojego doswiadczenia - ze lepiej wydac raz a dobrze a nie bawic sie piecioma czy dziesiecioma szklami po drodze tracac na tym forse. Ja stracilem troche forsy na roznych wymianach obiektywow po drodze. Wy mozecie sie tego bledu ustrzec.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przydal by sie tutaj od razu link do dyskusji na temat kredytow.

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    I dlatego pisze to, co pisze powyzej wlasnie ze swojego doswiadczenia - ze lepiej wydac raz a dobrze a nie bawic sie piecioma czy dziesiecioma szklami po drodze tracac na tym forse. Ja stracilem troche forsy na roznych wymianach obiektywow po drodze. Wy mozecie sie tego bledu ustrzec.
    Wszystko ładnie pięknie, tylko co gdy budżet nie pozwala na kupno "docelowego" szkła droższego o (jak w przykładzie powyżej) 2,5 tys. zł. Nie każdy też zdecyduje się (lub nie dostanie) tak jak Ty na kredyt. Wydaje mi się,że mimo wszystko lepiej wówczas nabyć to na co pozwalają finanse niż odkladać powyższy zakup na (nieokreśloną) przyszłość.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Domyślnie

Wydaje mi się,że mimo wszystko lepiej wówczas nabyć to na co pozwalają finanse
    najlepiej z drugiej ręki, można wtedy więcej odłożyć na wymarzone szkiełko:-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wydaje mi się,że mimo wszystko lepiej wówczas nabyć to na co pozwalają finanse niż odkladać powyższy zakup na (nieokreśloną) przyszłość.
    Zalezy od tego jak bardzo palącą potrzeba jest dane szklo i jak wielka cierpliwoscia wykazuje sie chetny na dane szklo. Mozna wydac raz a dobrze, mozna wydac kilka razy na posrednie szkla.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów