Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Wątek: tele na ptaki do eosa 350d

Mieszany widok

Domyślnie tele na ptaki do eosa 350d

może to już kiedyś było, ale w dalszym ciągu nie moge się zdecydowac, od dwóch miesięcy szukam dobrego tele na ptaki, na dzień dzisiejszy mam dylemat odnośnie trzech szkieł:
    tamron 200-500/4-6,3 -podobno bardzo dobre szkło, ale jest o nim bardzo mało na sieci, co prawda był tu wątek na jego temat ale jakoś nie pomógł mi w decyzji
    sigma 50-500 (aka bigma) jedni chwalą , inni ganią, bardzo skrajne opinie
    canon 400/5,6 co stałka, to stałka ale nie mam tej elastyczności zooma
    Proszę o radę czy postawić na jakość i brać stałkę, czy na uniwersalność zooma kosztem jakośći,
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jak na ptaki to najdluzsza stalka na jaka Cie stac. Zdziwisz sie jak blisko trzeba podejsc zeby miec w calym kadrze ptaka, nawet na 400mm z cropem. No, chyba ze bedziesz focil tylko kondory w zoo.

Domyślnie

zdaję sobie sprawę, podchodziłem juz ptaki ruskim 500/8 i fz20 więc pierwsze kroki mam za sobą, chodzi mi o to co wybrac jednego z tych zoomów, czy stałkę, mówisz o stałce, pokrywa się to z moimi przeczuciami.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

500/8? To widze ze pierwsze kroki masz takie jak ja

W fotografii przyrodniczej wymagana jest najwyzsza jakosc, wiec od razu mozesz odpuscic sobie wszelkie wynalazki typu 170-500 czy 200-500. Sigma 50-500 jest calkiem niezla optycznie i jesli nie lubisz zmieniac obiektywow to zastanow sie nad nia. Do fotek z reki przydaje sie IS, jesli nie uznajesz statywow (czy monopodow) wez pod uwage Sigme 80-400 ze stabilizatorem. No i na koniec najwyzsza jakosc, predkosc i cena - czyli eLki Canona. Ja ma m 400/5.6 i nie narzekam. Polecane jest tez 300/4 IS plus telekonwerter x1.4 (wychodzi taka troszke gorsza optycznie 400/5.6 ale z IS).

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    W fotografii przyrodniczej wymagana jest najwyzsza jakosc, wiec od razu mozesz odpuscic sobie wszelkie wynalazki typu 170-500 czy 200-500. Sigma 50-500 jest calkiem niezla optycznie
    Hmm, znaczy, że hiperzoom 50-500 jest lepszy optycznie od 170-500? W "mojej branży" (żelazne ptaki) 170-500 jest dość popularna i nie słyszałem przesadnego narzekania na jakość optyczną. Co innego szybkość AF...

wez pod uwage Sigme 80-400 ze stabilizatorem
    Ponownie, AF. To już lepiej 100-400IS.

No a białe stałki... wiadomo ;-)

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Hmm, znaczy, że hiperzoom 50-500 jest lepszy optycznie od 170-500?
    Wiem ze to moze sie wydawac dziwne, ale w tym przypadku tak wlasnie jest. Nawet nasz forumowy specjalista od stalek moze Ci to potwierdzic.

Zreszta, 170-500 to klasa srednia sigmy, za to 50-500 jest oznaczona "EX" co samo w sobie swiadczy juz o jej jakosci. AF tez ma lepszy, bo HSM.

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ponownie, AF. To już lepiej 100-400IS.
    80-400 jest niezla optycznie, ma HSM i OS, tez jest EX, no i powinna byc troche tansza niz 100-400.

Nikt nie twierdzi ze eLki sa gorsze od sigm, po prostu maja swoich tansze odpowiedniki na ktore mozna zwrocic uwage przy wyborze szkla.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nikt nie twierdzi ze eLki sa gorsze od sigm, po prostu maja swoich tansze odpowiedniki na ktore mozna zwrocic uwage przy wyborze szkla.
    Tyle ze wydajac kupe kasy na szklo do konkretnych zastosowan to juz lepiej warto kupic cos co na pewno bedzie najlepsze przez dluuugiee lata i zadne inne szklo w tym czasie nie bedzie kusilo do kosztownej zmiany... i w takim przypadku lepiej doplacic i miec spokoj sumienia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Tyle ze wydajac kupe kasy na szklo do konkretnych zastosowan to juz lepiej warto kupic cos co na pewno bedzie najlepsze przez dluuugiee lata i zadne inne szklo w tym czasie nie bedzie kusilo do kosztownej zmiany... i w takim przypadku lepiej doplacic i miec spokoj sumienia.
    święta racja!
    prześledziłem losy co niektórych ptasiarzy z portalu birdforum; pierwsze zdjęcia robione np.dziwnymi zoomami typu tamron 200-400, potem jakieś sigmy 70-300/5,6 , kombinacje z Tc1,4x i 2x, zoomy EX sigmy, wraz ze zdobytym doświadczeniem większość z nich kończy na stałkach którymi robi swoje najlepsze fotki, na pewno takie dochodzenie do najlepszego rozwiązania jest kosztowne, więc lepiej chyba dołożyć i od razu kupić dobra stałkę:-)

Domyślnie

pazurek, w duszy na 99% jestem z tą eLką, będziesz się śmiał - śni mi się po nocach
    ale będzie nie na nią stać dopiero za kilka miesięcy, podobno wycofanana z produkcji, boje się że zabraknie dla mnie
    Ostatnio edytowane przez mariusz11 ; 17-04-2006 o 23:45

M_a_C
    Guest

Domyślnie

Mariuszu, dzisiaj szukałem sampli z tych ruskich szkiel 500/8 w zestawieniu z 350d. Dla upewnienia - mowa o lustrze 500/8? Co można wycisnąć z takiego zestawu? Dysponujesz fotkami? ;-)

Szukałem też info na temat Vivitar'a 500/8, niestety zbyt wiele nie znalazłem.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów