Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Przeróbka obiektywu w teleskop(ik)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Koziegłowy k.Poznania

Domyślnie Odp: Przeróbka obiektywu w teleskop(ik)

Oczywiście.
    Jeśli jest zakończony gwintem T2 - patrz post #6 w tym wątku, a jeśli na końcu ma gwint M42 - #8.

Bywalec Awatar Yanc
    Miasto
    Manieczki

Miszczu! Obejrzałem sobie dokładnie obiektyw (gwint ma skok mniejszy niż 1 mm, czyli będzie to T2) oraz tę stronkę, którą podałeś, i załóżmy że kupiłbym takie coś:

a) ZŁĄCZKA OKULAROWA, PROSTA T2 / 1,25" / T2
    b) OKULAR PLÖSSLA VIXEN NPL 20MM

Teoretycznie powinno styknąć i według tego co napisałeś wcześniej powiększenie będzie 20x?
    C6, C7DMkII, C60D, 17-50/2,8, 50-150/2,8, 50/1,8, 85/1,8, 150/2,8 Macro, 70-200L, 120-400, 430EX, S568

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Koziegłowy k.Poznania

Powiększenie to ogniskowa obiektywu/ogniskowa okularu, czyli powiększenie z okularem 20mm 500/20 = 25x ;a z okularem 25mm, który proponowałem powyżej 500/25=20x.
    Problemem może być lekko klaustrofobiczne pole własne tego Plossla (50stopni). Rzeczywiste pole widzenia = pole własne okularu / powiększenie z tym okularem 50/25 = 2 stopnie rzeczywistego pola widzenia - będziesz musiał precyzyjnie celować w obiekt. Pamiętam, że w podobnych sytuacjach parę lat temu bawiłem się w doklejanie muszki i szczerbinki do korpusu obiektywu, żeby nie było problemu z szybkim trafieniem w celowany obiekt.
    Z tego powodu bardziej komfortowym (ale i dużo kosztowniejszym) rozwiązaniem jest zakup okularu szerokokątnego o polu własnym 70stopni, 82stopnie a nawet 100stopni.
    Ostatnio edytowane przez jutomi ; 17-02-2016 o 09:29

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Koziegłowy k.Poznania

Cytat Zamieszczone przez jutomi Zobacz posta

Musiałem tylko zaakceptować pewne wady takiego połączenia:
    - tylko pełna dziura w obiektywie (brak możliwości przymykania przysłony)
    Fragment nieaktualny - poprawka:
    oczywiście jest genialnie prosty sposób na przymknięcie przysłony, o którym dowiedziałem się na forum astronomicznym: wciskamy w body aparatu z podpiętym obiektywem przycisk "podgląd głębi ostrości" i z wciśniętym przyciskiem wypinamy body. W ten sposób możemy regulować światłosiłę teleskopika co 1/3EV.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów