Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Przeróbka obiektywu w teleskop(ik)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Koziegłowy k.Poznania

Domyślnie Przeróbka obiektywu w teleskop(ik)

Moje pierwsze teleskopy to przerobione teleobiektywy z gwintem M42: MTO 1000/10 ( robił za Maka 100mm) i Sonnar 300/4 (robił za refraktor 75mm).
    Zdj. 1.
    Miałem również radziecki wynalazek – nasadkę Turist FŁ – okular o ogniskowej około 9mm, dający ziemski obraz i pozwalający przerobić na teleskop (a w zasadzie na monokular) każdy obiektyw z gwintem M42.

Potem starałem się używać posiadane teleskopy jako teleobiektywy do fotografii dziennej: Newton Columbus 13” do samolotów na przelotówkach (jako teleobiektyw 1565/4,8 lub z barlowem 2x jako teleobiektyw 3130/9,6) i TSAPO1006 (jako teleobiektyw 600/6).

Ostatnio pomyślałem, żeby znowu spróbować przerobić współczesne canonowskie popularne obiektywy z bagnetem EF na super jasne teleskopy. Pierwszy problem, to zdobycie żeńskiego bagnetu EF. Już byłem zdecydowany na kupienie starego body i wyciąganie mocowania bagnetowego, gdy nagle mnie olśniło – proste, tanie pierścienie pośrednie bez automatyki maja taki bagnet! Po kupieniu pierścieni pozostało wziąć pierwszy z kompletu, który na drugim końcu ma gwint M60x0,75mm i zamówić w Astrokraku złączkę możliwie najniższą (u mnie sprawdza się o wysokości 25mm) M60x0,75/2”. Pierścień + złączka mają w sumie 32mm głębokości, czyli mniej więcej tyle ile wynosi odległość do płaszczyzny ogniskowania w lustrzance i tyle co wysokość przeciętnej tulejki w okularach astronomicznych. Do okularów w standardzie 1,25” wystarczy dowolna przejściówka 2’’/1,2’’.
    Zdj. 2. Zdj. 3.
    Teraz stanęły przede mną setki kombinacji różnych obiektywów z różnymi okularami! Wybrałem kilka popularnych obiektywów i okularów szerokokątnych do sprawdzenia współpracy. Musiałem tylko zaakceptować pewne wady takiego połączenia:
    - tylko obraz odwrócony, okulary ostrzą zaraz za obiektywem, nie ma możliwości wstawienia kątówki – w zasadzie odpadają obserwacje ziemskie,
    - tylko pełna dziura w obiektywie (brak możliwości przymykania przysłony) – chociaż w zasadzie o to jest cała walka, żeby teleskop był możliwie jak najbardziej światłosilny; zawsze można barlowem zwiększyć jego ogniskową i przy okazji obniżyć światłosiłę.

Do pomiarów wybrałem trzy popularne obiektywy stałoogniskowe i jednego zooma; współpracowały z sześcioma okularami szerokokątnymi o różnych ogniskowych. Test zooma obejmował sprawdzenie skrajnych ogniskowych. Wygląd takich duetów to przekrój od nieproporcjonalnego potworka (połączenie kilowgo ESa 30mm ze 130-gramowym 50/1,8)
    Zdj.4. poprzez mniej lub bardziej dziwne hybrydy:
    Zdj 5. i Zdj 6.do w pełni refraktorowego, proporcjonalnego duetu
    Zdj 7.
    Wszystkie kombinacje przetestowałem za dnia i pod gwiaździstym niebem. Wyniki zamieściłem w poniższej tabelce.

Wnioski końcowe i zaskoczenia:
    - po zgraniu odpowiedniego obiektywu i okularu szerokątnego mamy szansę otrzymać monokular/teleskopik o dowolnej jasności i nieosiągalnym dla produkowanych seryjnie urządzeń powiększeniu i polu widzenia (pamiętając o nie przekraczaniu rozsądnej źrenicy wyjściowej). Któż z nas nie marzył o lornetce 7x z bardzo dobrze skorygowanym polem 12o ?
    - mały poziom AC – w większości kombinacji minimalna lub średnia w ostatnich 20% promienia, obiektyw 200/2,8 zachowywał się jak rasowy refraktor APO, pozostałe ustępowały mu naprawdę niewiele
    - nie wiem jak to się dzieje ale (prawdopodobnie dzięki małym powiększeniom) okulary zaskakująco dobrze współpracują ze światłosilnymi obiektywami (a przecież wysiadają przy teleskopach jaśniejszych niż f/4,0)
    - przeważnie wielka głębia ostrości – dużo większa niż w typowych lornetkach
    - szybkie ustawianie ostrości - od 2 metrów do ∞ tylko kilka stopni obrotu pierścienia (wysuw o ułamki milimetra) a nie kilkanaście centymetrów wysunięcia wyciągu jak w teleskopie)
    - ostrość od 20cm do ∞ - nie do uzyskania w teleskopach (przy zastosowaniu kilku przedłużek wyogniskowałem w refraktorze obraz z odległości minimalnej 3 metry)
    - jestem bardzo ciekawy jak wypadłoby przerobienie dłuższych canonowskich teleobiektywów na teleskopy; niestety nie posiadam ani 300/4 ani 400/5,6 ani tym bardziej 500/4, 600/4 czy 800/5,6 – chętnie spotkałbym się z posiadaczami takich L-ek i przetestował ze swoim zestawem okularów astronomicznych, uzupełniając powyższą tabelkę. Spodziewam się, że canonowskie teleobiektywy z górnej półki będą zachowywać się jak rasowe refraktory APO…

Bywalec

Domyślnie Odp: Przeróbka obiektywu w teleskop(ik)

Gratuluje zaparcia Wrzuć jakieś zdjęcia prosze
    5Dmk3, 60D, 16-35L/4, 35L, 100L/2.8, 85/1.8, 50/1.4, 24-105L, 17-85, 580EX II

Początki nałogu Awatar eleroo

No wiesz, tak sobie rozdłubać Sonnara? Nie wybaczę! A poważnie to gratuluję. Piękna robota!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Koziegłowy k.Poznania

Cytat Zamieszczone przez raado Zobacz posta
    Wrzuć jakieś zdjęcia prosze
    Ale cała ta zabawa służy przerobieniu obiektywu do obserwacji wizualnych.
    Chodzi Ci o zdjęcie tego, co widać przez okular w projekcji pozaogniskowej?

A Sonnarka nie musiałem rozdłubywać, tylko skręcić: Sonnar z osłoną przeciwsłoneczną+redukcja P-Six/M42+redukcja M42/1,25"+dowolny okular teleskopowy 1,25" = piękna piramidka optyczna.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

A mógłbyś doradzić, co przypiąć do Samyanga lustrzanego 500/6,3. Ma gwint T2 i to jest chyba pierwsza dobra wiadomość. Ale co dalej, jakie pierścienie/redukcje i okular?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Koziegłowy k.Poznania

W zależności od tego jaki okular masz lub planujesz kupić wystarczy jedna przejściówka:
    T2/2" np. Astrokrak - Złączka okularowa M42 / 2" z Clamping ringiem
    lub T2/1.25" np. Teleskopy / Astronomia - BLIŻEJ NIEBA - Klamra Baader Planetarium do mocowania okularów T-2/1,25" - TELESKOPY, LORNETKI, MIKROSKOPY, NOKTOWIZORY - Delta Optical
    Tylko najpierw wypadałoby "na sucho" przykładając konkretny okular do obiektywu zobaczyć jak daleko ogniskuje - może się okazać, że potrzebna będzie jeszcze jakaś przedłużka. Gorzej, jeśli będzie ogniskować zaraz za gwintem T-2 i przejściówki okażą się za długie - wtedy trzeba sprawdzić współpracę obiektywu z innym okularem...

Przy ogniskowej obiektywu 500mm zacznij sprawdzać współpracę od okularów z ogniskowymi: 25mm (da powiększenie 20x) i 30mm (da powiększenie 16,5x) - w tym przedziale ogniskowych przeważnie nie ma problemu z wyostrzeniem obrazu. Oczywiście najlepsze byłyby okulary szerokokątne (AFOV powyżej 70o), żeby otrzymać komfortowe szerokie rzeczywiste pole widzenia.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Dziękuję.
    Jakiej kombinacji przejściówek użyć do gwintu M42x1 (fotograficznego, jak Sonnarze), żeby przejść na uchwt okularów 2" lub 1,25"? Chciałbym to zastosować do Sonnara 200/2,8 - analogicznie do Twojego pierwszego postu.

Chętnie bym potestował z kimś jak Ty, żeby się czegoś nauczyć o obserwacjach astronomicznych, ale trochę zbyt daleko mieszkam (koło Trójmiasta).

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Koziegłowy k.Poznania

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Dziękuję.
    Jakiej kombinacji przejściówek użyć do gwintu M42x1 (fotograficznego, jak Sonnarze), żeby przejść na uchwt okularów 2" lub 1,25"? Chciałbym to zastosować do Sonnara 200/2,8 - analogicznie do Twojego pierwszego postu.
    W podlinkowanych powyżej sklepach ze sprzętem astro znajdziesz bezpośrednie przejściówki M42/2" i M42/1,25".
    A na forach internetowych dla astromiłośników (astropolis.pl ; forumastronomiczne.pl ; astromaniak.pl) znajdziesz bez problemu pasjonatów obserwacji nocnego nieba z okolic Trójmiasta.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Koziegłowy k.Poznania

Eksperymentów obiektywowo-okularowych ciąg dalszy.
    Z braku obiektywu dłuższego niż 200mm zająłem się... krótszym.
    Tym razem połączenie ekstremalne: Sigma 10-20mm @10mm + ES 30mm
    Parametry:
    powiększenie 0,33x (czyli trzykrotne pominejszenie)
    pole obliczone 248o - jest bardzo szeroko (widoczna cała osłona przeciwsłoneczna), ale więcej niż 180o raczej nie ma :icon_cool:
    - zdjęcie zrobione 40cm od szyby, przez przystawienie smartfonu do muszli okularowej
    ostrość - od soczewki przedniej do ∞ , ostre ponad 80% pola widzenia, znikoma AC przy diafragmie

c.d.n.

Bywalec Awatar Yanc
    Miasto
    Manieczki

A starego Beroflexa 500/8 da się tak przerobić? O takiego:

Ostatnio edytowane przez Yanc ; 16-02-2016 o 15:24
    C6, C7DMkII, C60D, 17-50/2,8, 50-150/2,8, 50/1,8, 85/1,8, 150/2,8 Macro, 70-200L, 120-400, 430EX, S568

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów