Cytat Zamieszczone przez 1507
byłem przez 3 dni w Zakopcu natzraskałem fotek no i lipka są nie ostre, nadal widzę w wizjerze żę są ostre a po pstryknięciu wychodzą nie ostre, póki sie mieści zdjęcie na ekranie to idzie przżyć ale jak dam 1:1 tragedja , WIDAĆ ŻE JEST NIE OSTRE co mam robić czy to może wina aparatu jednak? bo to aż nie możliwe żeby obiektyw tak nieostrzył.
1. W zasadzie nie powinno się oglądać zdjęcia w skali 1:1, to prawie tak jakbyś podszedł do bilboardu ulicznego na odległość kilkudziesięciu centymetrów .
2. Jak oglądasz zdjęcie w dużej skali wychodzą niedoskonałości kompresji JPG. Zrób zdjęcie w RAW-Zapisz do TIFF lub JPG ale już w kompie (algorytmy obliczeń kompresji dużo dokładniejsze.
3.Obiektyw który posiadasz tzw "uniewersalny" może się nadaje do kliszy, ale matryca obnaża jego słabości.
4. Może również występować FF lub BF ale o tym pisali Koledzy

Powyższe czynniki składają się na Twoje niezadowolenie.

Proponuję zmienić obiektyw np na 28-75 f2.8 Tamron, tylko poczytaj pierw o nim i kup u zaufanego sprzedawcy (np.Cichy na forum), wiem cos o tym bo zwracałego mydlanego Tamrona.W tamronach występuje/występował duży rozrzut jakościowy.

Kita trzeba zostawić dla szerokiego kąta (18-35) - daje niezłe rezultaty.

Jak kochasz długie ogniskowe i nie chcesz się nadwyrężyć finansowo to przemyśl sprawe jakiegoś szkła manualnego na m42 np ogniskowa 135, ale ostrzyć niestety trzeba ręcznie.

Proponuje zapomnieć o tych wszystkich 28-200 i podobnych - no chyba że chce się mieć ostrość jak z kompaktu, a światło jeszcze gorsze.

pozdrawiam
Michał