Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: jaki wpływ ma wartość przysłony na ostrość?

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GrzegorzS
    Wydrukuj sobie np. http://www.focustestchart.com/focus21.pdf
    Porób zdjęcia i już. Ale zasadniczo to lepiej robić "prawdziwe" zdjęcia niż kartki testu i linijki.
    Problem w tym, że jemu jak wynika z opisu właśnie te zdjęcia wychodzą źle (to co miało być ostre - jest nieostre i odwrotnie) z zadziwiającą regularnością. W takim przypadku wskazane jest aby zrobił ten test.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    Każdy filtr w mniejszym (wielopowłokowy) lub większym (bez lub z małą ilością powłok) stopniu wpływa na ostrość zdjęcia. Dotyczy to wszystkich filtrów, nie tylko UV.
    ale nie bedzie to ,az tak widoczne. a do testu statyw koniecznie bo rączka niepewna:smile:

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

jeszcze jedno: rąbiąc zdjęcie i ustawiając ostrość AF , patrząc w wizjer aparatu ostrość wydaje się być idealna tuż przed wykonaniem zdjęcia, ale gdy już pstryknę i przerzucę na monitor jest kiepsko przykłady:
    pełne auto odległość ok 0,5m ostrość kierowana na czerwony krzyż zdjęcia zrobione z ręki , aparat ustawił czas na 1/60 f4.5 dla pierwszego, pozostałe 5.6 iso 400 pomiar wielopunktowy

ogniskowa 50mm

100mm

135mm

oceńcie sami
    Ostatnio edytowane przez 1507 ; 19-04-2006 o 21:52

Bywalec Awatar GrzegorzS
    Miasto
    Warszawa-Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1507
    jeszcze jedno: rąbiąc zdjęcie i ustawiając ostrość AF , patrząc w wizjer aparatu ostrość wydaje się być idealna tuż przed wykonaniem zdjęcia, ale gdy już pstryknę i przerzucę na monitor jest kiepsko
    Mhh... pytasz czy stwierdzasz raczej?
    Zapodaj jakieś zdjęcie które uważasz za ostre podczas patrzenia przez wizjer a które potem Cię rozczarowało na monitorze.
    40D+BG-E2N+70-200/4L+Tamron 28-75/2,8 580EX II"Lepiej milczeć i być podejrzewanym o głupotę niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości ..."

Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

już są

Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

byłem przez 3 dni w Zakopcu natzraskałem fotek no i lipka są nie ostre, nadal widzę w wizjerze żę są ostre a po pstryknięciu wychodzą nie ostre, póki sie mieści zdjęcie na ekranie to idzie przżyć ale jak dam 1:1 tragedja , WIDAĆ ŻE JEST NIE OSTRE co mam robić czy to może wina aparatu jednak? bo to aż nie możliwe żeby obiektyw tak nieostrzył.

Miasto
    Kielce

Domyślnie

byłem przez 3 dni w Zakopcu natzraskałem fotek no i lipka są nie ostre, nadal widzę w wizjerze żę są ostre a po pstryknięciu wychodzą nie ostre, póki sie mieści zdjęcie na ekranie to idzie przżyć ale jak dam 1:1 tragedja , WIDAĆ ŻE JEST NIE OSTRE co mam robić czy to może wina aparatu jednak? bo to aż nie możliwe żeby obiektyw tak nieostrzył.
    To może pożycz od kogoś (podepnij w jakimś sklepie) inne szkło i przetestuj. Niestety nie podajesz skąd jesteś więc trudno o pomoc kogoś z forum.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    To może pożycz od kogoś (podepnij w jakimś sklepie) inne szkło i przetestuj. Niestety nie podajesz skąd jesteś więc trudno o pomoc kogoś z forum.

Zduńska Wola

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Zduńska Wola
    Może ktoś z uczestników forum (ja niestety nie) mieszka gdzieś blisko Ciebie i pomoże Ci potwierdzić bądź wykluczyć wadliwość twojego aparatu (lub obiektywu).
    Canon

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

ja niestety nie ale gdybys przypadkiem kiedys byl na Ślasku (roznie to czasem bywa) to zapraszam..

swoja droga to troche dziwne - na przesłonach rzedu 8, 9 tez takie wychodza??ew. sprobuj ostrzyc na centralny af..
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 23-04-2006 o 22:39

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów