Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Zestaw pod śluby za 13-15k

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Domyślnie Odp: Zestaw pod śluby za 13-15k

Cytat Zamieszczone przez Kosmo Zobacz posta
    Koledzy sobie chyba robią żarty myśląc, że zoom 2.8 spełni rolę 3 jasnych stałek. Jak się chce robić zdjęcia do kotleta to może i tak. Tu nie chodzi o same podbicie iso. Chodzi o klimat, głębię ostrości i takie tam rzeczy :-). Ja mimo, że mam dwa body pracuję jednym i podczas przysięgi zmieniam szkło 3 razy i jakoś nie widzę problemu. Może na początku było ciężko, ale po kilkunastu zleceniach to już nie problem. Pamiętajmy, że na 1.4 masz 1/100, ma 2.0 masz 1/50, a na 2.8 masz już 1/25. Podbijanie iso i utrata jakości to nie lek na całe zło.

Lepiej mieć 24/35 + 85 i ogarnąć tym cały ślub i będzie to pięknie wyglądało, niż walić zoomem 2.8 i oddać zdjęcia bez wyrazu.
    Jeszcze nie tak dawno miałem spojrzenie podobne do ciebie ISO jak najnizej GO jak najmniejsza i jazda, tego chca klienci. Ślub to czas na którym dzieje się znacznie więcej niż tylko para młoda, często tło robi bardzo duży klimat ba , goście często puszczają wodza fantazji jeżeli chodzi o zabawe czy też emocje. Wieloplanowość zdjęć przy prztsłonie niższej niż 4 zaczyna poprostu nie istnieć z racji GO. Twoje myślenie jest jak najbardziej sluszne co do stałek, sam posiadam stałki i na nich pracuje, ale rozpatrujemy przypadek w którym kolega NIGDY nie był na slubie z aparatem, ba będzie miał jedno body tylko i wyłącznie... zastanów się co on tam zrobi? Będzie zmieniał obiektywy tylko dlatego bo "już dawno tym nic nie zrobiłem" . Kilkanaście ślubów to niektórzy robią 5 lat ,więc możemy wybiegać w przyszłość ohoho .
    Zobacz sobie tutaj Jeffa Ascough'a
    Jeff Ascough blogs on his wedding shoots with the EOS-1D Mark IV - Canon Professional Network
    Zdjęcie gdy panna młoda idzie do ołtarza iso 12800, myśle że jakość jest ponad "zadowalajaca" . Obejrzałem też twoje foty ślubny , głównie z kościoła i rozumiem twoje obawy ale gdybyś zobaczył zdjęcia pewnych fotografów i to w jaki sposób używaja aparatu oraz obiektywów (bez lampy) a potem otrzymują jakość taką że pociąć bym się dał za nią, myślałbyś podobnie.

Nie zgodzę sie na koncu z twoim ostatnim zdaniem, każdy pracuje indywidualnie a przesłona 2,8 (jakby to było coś naprawde strasznego) nie spowoduje że twoje zdjęcia będą bez wyrazu, tylko umiejętność widzenia oraz komponowania kadrów.
    Pozdro
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Początki nałogu Awatar diplo
    Miasto
    Zamość

Za 15k hmmm
    6D+5DmkII
    Sigma 35 1.4
    Canon 85 1.8
    ew. zamiast tego 24-70 (używka)
    lampka chociażby 430EXII (używka)

To początek, kto wie czy w ogóle zechce dalej robić śluby. Jak będzie miał te chociaż 10-15 ślubów w sezonie to będzie mógł rozbudowywać.
    5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Cytat Zamieszczone przez diplo Zobacz posta
    To początek, kto wie czy w ogóle zechce dalej robić śluby. Jak będzie miał te chociaż 10-15 ślubów w sezonie to będzie mógł rozbudowywać.
    Ho, ho bardzo optymistyczna wersja wydarzeń Ja te kilkanaście ślubów zrobiłem w 3 lata. Owszem zrobił bym zapewne z dwa razy więcej gdybym zszedł z ceną do wartości przy której nie warto nawet pakować sprzętu do torby. Powracając do sedna sprawy. Robiłem zoomami i stałkami. Twierdzenie że 2.8 to jakiś koszmar jest wyssane z palca. W domu i podczas zabawy można się wspomagać lampą, natomiast w kościele ja zawsze robię bez (często jest taki wymóg proboszcza). Z tych kilkunastu kościołów które odwiedziłem tylko raz trafił mi się naprawdę ciemny gdzie 2.8 i iso 3200 nie dawało rady. Jeśli wiesz co robisz, jakie kadry chcesz uzyskać, z jakiej odległości fotografować aby nie wydłużyć twarzy PM to jesteś w stanie wykonać je na każdym z trzech wymienionych zestawów. A najbezpieczniej będzie Ci pracować na zoomie ponieważ nie będziesz musiał ciągle żonglować szkłami. W kościele jeśli nie znasz dokładnie przebiegu liturgii możesz przypłacić to utratą kluczowych ujęć. Ksiądz specjalnie nie będzie powtarzał tylko dlatego ze założyłeś nie tą ogniskową jaką powinieneś.

Początki nałogu Awatar diplo
    Miasto
    Zamość

@Shadow pięknie powiedziałeś Brawo Ty.
    W kościele żadnych lampek się nie używa...nigdy
    Tez miałem kiedys tak ciemny kościół - ciemny jak w habicie ksiądz z jakimiś świetlikami na górze (bo oknami nie nazwałbym tego)w dodatku drewniany. Masakra
    5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

W kościele lampy raczej unikam, czasami trafia się sytuacja gdy nie ma innego wyjścia i trzeba błyskać, w zeszłym roku pamiętam ślub w kościele, w którym na dzień przed ślubem ekipa rozstawiła rusztowania i zawiesiła czarną folię przy ołtarzu głównym. Przeciskałem się pomiędzy rusztowaniami w poszukiwaniu miejsca z którego da się jakieś sensowne kadry zrobić, kościół względnie jasny ale od głównego ołtarza była ciemnica. Efekt taki że pół twarzy młodej jasne od światła bocznego a od czoła ciemno jak w.... grocie. Lekkie doświetlenie lampy pomogło wyrównać światło na twarzy. Ksiądz przed mszą powiedział mi że mogę nawet z ołtarza zdjęcia robić, nawet będzie mi miejsce robił byleby jakoś uniknąć rusztowań w tle, obiecał młodej że zaczeka z remontem, niestety nie dogadał się z ekipą. Na zdjęciach elementy rusztowań mam tylko na kilku ujęciach, tutaj duże podziękowania dla księdza, z którym przed mszą ustaliłem co i gdzie się będzie odbywać, zastosował się do moich zaleceń.

Dla osoby początkującej być może zoom będzie wygodniejszy.
    Ja jednak preferuję stałki (w tej chwili 1x zoom) i tego się trzymam.
    Mój zestaw wygląda tak:
    5D, 6D
    16-35 f/4 - 35 f/1,4 - 50 f/1,4 - 85 f/1,8
    Zastanawiam się nad zmianą 85 mm na 135L f/2,0

Lampy tylko na sali, reszta zdecydowanie bez.
    Taki zestaw ogarniesz do 15k - jedno body możesz zastąpić jakimś słabszym by zmieścić się w budżecie.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez dawid.zielinski Zobacz posta
    Dla osoby początkującej być może zoom będzie wygodniejszy.
    Ja jednak preferuję stałki (w tej chwili 1x zoom) i tego się trzymam.
    Mój zestaw wygląda tak:
    5D, 6D
    16-35 f/4 - 35 f/1,4 - 50 f/1,4 - 85 f/1,8
    Zastanawiam się nad zmianą 85 mm na 135L f/2,0

Lampy tylko na sali, reszta zdecydowanie bez.
    Taki zestaw ogarniesz do 15k - jedno body możesz zastąpić jakimś słabszym by zmieścić się w budżecie.
    f/4 na 16-35 zdecydowanie bez lampy...? qrcze, to u mnie jakieś ciemne te kościoły są, no chyba ze nie robisz nim niczego w kosciele
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 09-03-2016 o 18:37
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Tak też bez lampy.
    Tylko kilka, kilkanaście kadrów na 16 mm - ISO 6400, a w ostateczności 12800, czasy w okolicach 1/30 - 1/50 na stabilizacji daje rade.
    Reszta jasnych obiektywów spokojnie daje rade bez lampy

Początki nałogu Awatar merida

Za 13-15k poszedłbym w Nikona. d750+20+35+85+sb700+używany d700 nawet za jakiś czas, warto pamiętać,że są*wypożyczalnie sprzętu,a szczególnie na początku nie robi się przecież zleceń co tydzień, chyba że robi się je za półdarmo. . Ogólnie jakbym nie miał sprzętu Canona to też*bym tak wybrał

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Ja po latach przygody z Canonem właśnie na przekór pytającego w tym wątku przesiadam się na Nikona. Nie wiem dlaczego ale sprzęt Canona już z definicji jest kilka stów droższy niż Nikona i dotyczy to zarówno szkieł jak i body. Mówię oczywiście o modelach porównywalnych w swojej klasie. A te kilka stów w kieszeni jednak robi różnicę...

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów