Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: Obiektyw Canon EF 135mm f/2L USM - dźwięk/odgłos pracującego AF'u.

Domyślnie Odp: Obiektyw Canon EF 135mm f/2L USM - dźwięk/odgłos pracującego AF'u.

Cytat Zamieszczone przez mkkaczy Zobacz posta
    Ogólnie to z 85/1.2 i 200/2.8 jestem bardzo zadowolony...
    85mm 1.2, ahhh... Marzenie, tylko ta cena... Właśnie ten obiektyw miałby być portretówką, którą chciałbym mieć w swojej torbie. 135mm to pewien kompromis. Moje obawy w stosunku do 85mm tyczą się szybkości AF'u, gdzie obiektyw chciałbym wykorzystać również w reportażu. Podstawowa jest 35'tka, ale muszę mieć coś dłuższego. Tak w skrócie, poza tematem wątku.

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Domyślnie Odp: Obiektyw Canon EF 135mm f/2L USM - dźwięk/odgłos pracującego AF'u.

Dzisiaj dotarł do mnie Obiektyw 135/2L, optycznie wszystko z nim ok, martwi mnie jedynie praca napędu Af, strasznie hałasuje w momencie startu i zatrzymania, hałas wzmaga się gdy obiektyw jest w poziomie, gdy szkło jest skierowane soczewka do góry lub do dołu, układ działa znacznie ciszej. Miałem kilka lat temu ten obiektyw miałem wrażenie że pracował dużo ciszej. Inne moje eLki działają znacznie ciszej, wiem że to szkło nie należy do najcichszych ale tutaj mam wrażenie że coś jest nie tak. Stawiam na jakieś luzy wewnątrz. Poniżej filmik. Proszę o analizę ewentualnie wnioski osób które mają 135L. Z góry dzięki.

https://youtu.be/g7UPi6n3sMM
    Sprzedałem Canony poszedłem do Sony

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Ten typ tak ma.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ten typ tak ma.
    A co powiesz o tym?, przy manualnym poruszaniu coś trzeszczy dziwnie, ten dzięk jest też czasami słyszalny na AFie, coś tam rypi. To raczej nie jest norma. Boję że za pół roku się AF wysypie. Jakoś dziwnie ten AF działa.

https://youtu.be/ovTcfbzxrmk

Uzależniony

Pierscieniowe silniki sa w zasadzie bezglosne (pomijajac nikonowskie SWM, piszczace wsciekle w co drugim egzemplarzu :-) ) a nawet jak cos sie z niego wydostaje, to kostrukcja jest na tyle przyjazna, ze bez problemu mozna sobie z tym poradzic. Dzwieki towarzyszace pracy silnika nie pochodza z niego , ale z calej mechaniki przeniesienia napedu ( poczynajac od lozysk tarczki zabierakowej wspolpracujacej z pierscieniem koronowym przy pracujacym silniku , albo pozostalej czesci napedu soczewki regulacyjnej sluzacej do regulacji manualnej. I tu wystarczy drobne zakurzenie, nie mowiac juz o zapiaszczeniu, a cicha praca odchodzi w niepamiec. Z zasady wszystkie L-ki sa ciche. Halasuja zasyfiale... Trzeba czyscic. A potem dbac...

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Cytat Zamieszczone przez jelcyk Zobacz posta
    Pierscieniowe silniki sa w zasadzie bezglosne (pomijajac nikonowskie SWM, piszczace wsciekle w co drugim egzemplarzu :-) ) a nawet jak cos sie z niego wydostaje, to kostrukcja jest na tyle przyjazna, ze bez problemu mozna sobie z tym poradzic. Dzwieki towarzyszace pracy silnika nie pochodza z niego , ale z calej mechaniki przeniesienia napedu ( poczynajac od lozysk tarczki zabierakowej wspolpracujacej z pierscieniem koronowym przy pracujacym silniku , albo pozostalej czesci napedu soczewki regulacyjnej sluzacej do regulacji manualnej. I tu wystarczy drobne zakurzenie, nie mowiac juz o zapiaszczeniu, a cicha praca odchodzi w niepamiec. Z zasady wszystkie L-ki sa ciche. Halasuja zasyfiale... Trzeba czyscic. A potem dbac...
    Pół biedy jeżeli to jedynie kwestia syfu, bardziej mnie martwi że to jakiś mechaniczny problem, szkło jest w bardzo ładnym stanie nie widać żeby było wytyrane, gumy ładnie ciasno siedzą bez znaków zużycia - czarne, bagnet wręcz idealny, w środku syfu w szkłach nie ma, fakt szkło do nowych nie należy UT - 2005 rok, kwestię jeszcze przemyślę. Trochę googlałem ale nic w podobnym tonie nie znalazłem.
    Ostatnio edytowane przez Yaru ; 14-10-2016 o 08:23

Bywalec Awatar PRZEMOLO79
    Miasto
    Stg

Mój chodzi cichutko i szybko bez żadnych zgrzytów ani podejrzanych odgłosów i nic nie lata jak nim trzęsiesz..Produkcja UD może dlatego :-) Myślę że może być to kwestia czyszczenia albo co gorsza wylatany silniczek USM a tu będzie znacznie gorzej i drożej :-(

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Nie wszyscy o tym piszą, ale obiektywy powinno się czasami serwisować - czyszczenie, smarowanie mechaniki, wymiana uszczelki przy bagnecie itp.
    Może obiektyw był na pustyni?
    R3 + RF85LDS

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez Yaru Zobacz posta
    Pół biedy jeżeli to jedynie kwestia syfu, bardziej mnie martwi że to jakiś mechaniczny problem, szkło jest w bardzo ładnym stanie nie widać żeby było wytyrane, gumy ładnie ciasno siedzą bez znaków zużycia - czarne, bagnet wręcz idealny, w środku syfu w szkłach nie ma, fakt szkło do nowych nie należy UT - 2005 rok, kwestię jeszcze przemyślę. Trochę googlałem ale nic w podobnym tonie nie znalazłem.
    Obejrzałem ten Twój filmik - obiektyw klekocze jak stara ****a, tak jakby w ogóle w nim smarowania nie było. Miałem kiedyś ten model obiektywu jako nówkę i pracował tak jak każda L-ka powinna pracować czyli bardzo cicho.

Nie znalazłeś nic w podobnym tonie?

https://www.youtube.com/watch?v=-I2Jg6J3UxY ale może być jeszcze gorzej choć tu widać po obudowie że obiektyw był konkretnie tyrany https://www.youtube.com/watch?v=G12ed_YEjOE

Uzależniony

Ja na to w ogóle nie zwracałem uwagi ale teraz patrzę, że mój też tak jakoś dziwnie szeleści.
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów