Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Bardzo stare zdjęcia

Widok wątkowy

Uzależniony Awatar italy

Domyślnie Odp: Bardzo stare zdjęcia

Nie jestem pewien ale gdzieś około 1850 roku powyższą technikę bromo-żelatynową , zastąpiono taśmą celuloidową, a to dało początek błonie filmowej.Te zdjęcia pewnie są już wykonane tą techniką.
    Cytat Zamieszczone przez Gocha Zobacz posta
    Dodam że jakość zdjęć, odwzorowanie detali itd. jest super.
    To właśnie by przemawiało za tym procesem.Bez dokładnego obejrzenia nikt przez internet nie jest stwierdzić jaka techniką owe zdjęcia były wykonane.Miałem podobny przypadek do Twojego.Odkupując jeden z ponad 100 letnich aparatów od fotografa, dostałem w prezencie prawie 50 zdjęć wykonanych w latach 1900-1920.Większość z nich to zdjęcia z okresu 1 wojny światowej .Ale było też kilkanaście zdjęć emigrantów włoskich którzy w wieku XIX w wyjechali za chlebem do Ameryki.Na zdjęciach Były też podpisy plus pieczątki 2-3 zakładów fotograficznych w Chicago.Dzięki temu że mam tam dużo przyjaciół udało mi się namierzyć jeden z nich, który działał jeszcze do lat 90 poprzedniego wieku.Po dość długim poszukiwaniu dotarłem do wnuka osoby prowadzącej rodzinny zakład fotograficzny.Zaskoczenie było ogromne , że zdjęcia z ich rodzinnego zakładu fotograficznego odnalazły się po tylu latach .Żeby było krótko :wysłałem te zdjęcia i po około 3 miesięcy potem, po wymianie korespondencji dostałem miły prezent od rodziny - przelew na 1000 $ na konto.Dodam ,że do dziś utrzymujemy znajomość .Tak, że warto czasami dojść do źródła.
    Jeśli mógłbym Ci w jakiś sposób pomóc pisz na prv.
    pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez italy ; 08-02-2016 o 14:10

Uprawnienia umieszczania postów